Nu cred să mai existe vreo ţară - cel puţin nu în Uniunea Europeană - a cărei conducere, Guvern şi Parlament deopotrivă, să mai ducă o asemenea bătălie împotriva Justiţiei pentru salvarea unor indivizi, aşa cum se întâmplă în România. Nu cred să mai existe pe undeva atâta energie consumată pentru apărarea unor penali, pentru reabilitarea unor condamnaţi, pentru scăparea unor puşcăriabili, aşa cum se întâmplă la noi. Nu cred să mai existe undeva atâta consum de resurse pentru spălarea unor oameni politici murdari.
Iar declaraţiile din ultimele zile ale unor înalţi responsabili ai statului, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu, care se simte dator să-şi apere aliatul de guvernare, pe Liviu Dragnea, denotă că situaţia este, pentru cei vizaţi, aproape disperată. Că nimic nu mai contează pentru ei, decât salvarea propriilor funduri.
„Ca o instituţie a statului să se ocupe de soarta unei bălţi de pescuit de pe malul Dunării, sper că suntem suficient de inteligenţi să înţelegem că nu asta se doreşte, ci altceva. (...) Se încearcă o lovitură de stat, şi nu spun lucrurile acestea cu uşurinţă. Se încearcă destrămarea coaliţiei de la guvernare PSD-ALDE, a PSD, pentru că DNA a ajuns să fie un instrument care face poliţie politică în România” – asta declară al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Cum vine asta, ca o instituţie a statului să se ocupe de soarta unei bălţi de pescuit? Ce tupeu! Şi totuşi, da, DNA – ca instituţie a statului – se poate ocupa (de fapt, are obligaţia să se ocupe) de o baltă de pescuit de vreo 350 de hectare, care valorează nişte milioane de lei, ajunsă ilegal – spun procurorii – la CJ Teleorman, din care 70 de hectare au ajuns la o firmă de casă a lui Dragnea, pentru numai 7.000 de lei pe lună, doar pentru a pescui liderul PSD şi prietenii săi acolo.
„Mi se pare al doilea atac violent la o altă putere a statului. Un atac violent la Guvern. Noi discutăm aici despre emiterea unei hotărâri de Guvern şi adoptarea ei. Eu sunt ţinta. PSD e ţinta. Tăriceanu e ţinta, Guvernul e ţinta. Parlamentul e ţinta. Nu cedăm, nu dăm nici măcar un pas înapoi. Legile justiţiei, aşa cum doreşte cea mai mare parte din populaţie, vor fi aduse în Parlament, dezbătute şi adoptate. (...) Nu putem să ne învârtim toţi în jurul unei bălţi, indiferent cum se numeşte acea baltă” – urlă şi Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, al treilea om în stat, la Antenele altui infractor condamnat.
De fapt, ţinta sunt hoţii. Hoţii unei bălţi. O baltă de vreo 350 de hectare. Dacă procurorii DNA au sau nu dreptate, asta nu stabileşte nici Dragnea, nu stabileşte nici Tăriceanu, nu stabileşte nici Antena 3. Stabileşte o instanţă, pe baza probelor procurorilor şi a argumentelor avocaţilor şi acuzaţilor. Dacă cei vizaţi în dosarul Bălţii Belina sunt vinovaţi sau nevinovaţi, o decid nişte judecători, în urma unui proces, dacă dosarul ajunge în instanţă. E totuşi simplu, chiar şi pentru alde Dragnea şi Tăriceanu. Ei ştiu asta, inclusiv Sevil Shaideh şi Rovana Plumb, acuzatele din dosarul Belina.
PSD a anunţat, însă, ieri, că face front comun în faţa procurorilor DNA, în favoarea celor două ministrese acuzate, sfătuite să nu demisioneze, şi că va vota împotriva cererii de ridicare a imunităţii parlamentare în cazul Rovanei Plumb, înaintată de DNA. Înainte de şedinţa PSD, Robert Negoiţă, unul dintre fruntaşii PSD şi primar al Sectorului 3, a explicat, de fapt, adevărata situaţie: „Într-un fel sau altul, nu vedeţi că toţi avem dosare penale? Ce facem, ne dăm demisia toţi?”.
Chiar aşa, oare cum ar fi? Vă imaginaţi cum ar arăta ţara asta fără politicieni cu dosare penale?