Mergi la conţinutul principal

Cum alegem carbohidratii „buni”

Departe de a fi inamicii sanatatii, carbohidratii reprezinta o resursa energetica de neinlocuit pentru organism. Exista organe si tesuturi extrem de importante, ce „respira” datorita carbohidratilor. Creierul, cordul, hematiile si anumite arii renale sunt dependente de glucoza ca sursa de energie.

Toate cartile de nutritie si dietetica arata ca o buna parte din caloriile zilei (de regula, cam 55%) trebuie sa vina din carbohidrati. Insa, tot atat de real este si faptul ca nu toti carbohidratii sunt egali. Unii au o actiune mai buna asupra metabolismului uman si trebuie intotdeauna alesi. Ca o clasificare generala si simplista, carbohidratii sunt de doua feluri: digerabili, in care inscriem zaharurile (substante cu gust dulce, abundente in fructe, miere, siropuri, zahar) si carbohidratii cu molecula lunga, de tipul amidonului; si nedigerabili, de tipul fibrelor. Un aliment bogat atat in carbohidrati digerabili, cat si in carbohidrati nedigerabili este aproape intotdeauna un aliment care poate fi ales fara mustrari de constiinta.

Care sunt carbohidratii sanatosi

Alegeti alimente bogate in amidon, dar care si-au pastrat si fibrele, pentru ca fibrele vor scadea indicele glicemic al produsului. Acesta se va digera mai lent, glucoza va fi eliberata incet si, deci, absorbita treptat. Secretia de insulina va fi, de asemenea, solicitata treptat, iar glicemia nu va suferi variatii extreme. Un exemplu clasic este cel al produselor cerealiere integrale. Ele ofera carbohidrati sanatosi, fie ca sunt consumate sub forma de paine integrala, paste integrale sau boabe fierte ca atare (orez nedecorticat).

Daca ne referim la fainuri, este sanatos sa le alegem pe cele macinate traditional, cu granule mai putin fine, deoarece vor fi digerate mai lent si vor avea un impact mai mic asupra secretiei pancreatice de insulina. In afara de cereale integrale, surse de carbohidrati sanatosi pot fi si legumele, leguminoasele, chiar si fructele.

Ce fel de carbohidrati furnizeaza fructele

Fructele sunt mai bogate in zaharuri, considerate defavorabile metabolismului uman (atunci cand sunt consumate in cantitate mare), tocmai pentru ca absorbtia lor este rapida. Determinand o crestere brusca a glicemiei, suprasolicita pancreasul. Totusi, in cazul fructelor, prezenta fibrelor incetineste absorbtia de altfel rapida a zaharurilor, ceea ce le face cu mult mai indicate, in raport cu, sa spunem, o prajitura sau o bautura racoritoare. Desi zaharurile nu sunt tocmai sanatoase, daca sunt ingerate alaturi de alte alimente, eventual si cu multe fibre, au un impact moderat asupra metabolismului. De exemplu, daca aveti de ales dintre un fruct foarte dulce si un suc natural din acelasi fruct, este mai sanatos fructul ca atare.

Diete bogate vs diete sarace in carbohidrati: avantaje si dezavantaje

Sfatul specialistului

Aflati pe farmaciata.ro. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro