Până la urmă, provincialismul nu-i o chestie aşa moale, ci din contră. Având două caracteristici esenţiale, mediocritatea şi impostura, provincialismul decapitează, într-o sărbătoare a linşajului, tot ce este excelent, şi o face dintr-un crunt şi violent instinct de autoapărare. În Brăila, această boală a devenit endemică, manifestându-se, cu precădere, la nivelul instituţiilor de cultură. Cum presupunem calitatea unui act cultural organizat de o instituţie publică de cultură? Evident că după calitatea (culturală) a oamenilor care conduc instituţia publică. Evident că am o tresărire de emoţie pozitivă ştiind că voi merge, de pildă, la Casa de Cultură a Municipiului Iaşi, unde director este un mare scriitor, Nichita Danilov, evident că dau fuga entuziast până la Direcţia de Cultură din Satu-Mare, unde director este un mare poet şi fondator al unei reviste care a făcut carieră, George Vulturescu, evident că mă bucur să merg în orice instituţie publică de cultură din Timişoara, unde sunt concentraţi profesori universitari renumiţi, editori cunoscuţi, manageri culturali care se produc la nivelul Institutului Cultural Român, evident că sunt încântat să alerg până la Botoşani, unde cel care organizează un festival de referinţă naţională este angajat al Centrului de Creaţie, Gellu Dorian pe numele lui, evident că am încredere în calitatea unui gest cultural conceput de oameni care au dovedit, s-au impus, au captat unanimitatea unei majorităţi calificate. Şi evident că exemplele pot continua, dar nu mă mai bântuie decât o singură întrebare: cine este - să mă ierte Dumnezeu! - Dragoş Neagu pe harta culturală a Brăilei sau cine este - nu-i mai ştiu numele - directorul Direcţiei de Cultură, de pildă?
Mă opresc aici, cu sentimentul inutilităţii, dar nu înainte de a preciza că eu, personal, mă simt onorat că personalităţi ca Ileana Mălăncioiu, Ion Mureşan, Nichita Danilov, Marius Dobrescu au călcat pragul Brăilei şi, totodată, mă simt încurcat gândindu-mă la imaginile ce au luat chip în mintea acestor oameni care s-au izbit frontal de cultura brăileană "oficială".
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.