Cap de afiş în alegerile europarlamentare din iunie va fi cu siguranţă mezina preşedintelui, dar nu pentru că ar fi favorită, ci din cauza tatălui său. Ea încearcă să aplice metoda Oprescu, candidând ca independentă. Unii se tem că PDL va pierde astfel voturi. Poate că da - însă sigur nu din cauza "rebeliunii" Elenei Băsescu, ci pentru că situaţia a fost prost gestionată în sânul PDL-ului din care tocmai a demisionat. Partidul prezidenţial va fi întotdeauna suspectat că e cu capul în altă parte şi că deciziile sunt doar transmise de Boc. În fapt, candidatura mică a fiicei prefigurează marea bătălie în care va fi implicat tatăl mai târziu, la alegerile prezidenţiale.
Şi la PSD atracţia listelor este mare. Traficul de influenţă al lui Guşă pe lângă Geoană a stârnit mânia lui Iliescu, iritat de dorinţa unei foste pesediste de a face puţin traseism printre social-democraţi, nu mult, doar cât să devină eurodeputat. Negocierile sunt în toi, dincolo de ameninţarea lui Iliescu că pleacă din PSD dacă Lavinia Şandru va apărea pe lista de candidaţi a partidului. Lista trebuie să fie gata miercurea viitoare şi tot atunci va începe campania electorală.
Dacă manevra reuşeşte, va fi un punct de cotitură în politica deja destul de străvezie a PSD, în politica românească în general. Însă dacă ambele manevre reuşesc, atât a Elenei Băsescu (care are de strâns 100.000 de semnături în doar câteva zile), cât şi cea a Laviniei Şandru (care nu are nimic de pierdut), asta n-ar face decât să confirme că femeile văd politica altfel decât bărbaţii. Nimic discriminatoriu în această viziune, ci doar în măsura în care femeile ar ajunge să fie reprezentate pe asemenea căi ocolite în instituţiile de decizie.