Cu o floare nu se face primăvară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cu o floare nu se face primăvară

La începutul acestei săptămâni, în urma unui apel făcut pe o reţea de socializare, câţiva brăileni s-au mobilizat pentru a curăţa de gunoaie o platformă  betonată de pe faleza Dunării. O mână de oameni, o acţiune de voluntariat şi de simţ civic, versus nesimţirea celor care aruncă deşeuri la tot pasul şi nepăsarea autorităţilor locale sau indiferenţa altor cetăţeni. Într-un oraş în care Dunărea poate fi cartea noastră de vizită către civilizaţie sau turism, nişte derbedei aruncă deşeuri la malul fluviului şi nimeni nu îi trage la răspundere şi nu ia atitudine.  

Faleza brăileană din zona fostei mori Violatos a devenit de ani buni locul de întâlnire al unor pierde-vară, care se sparg în figuri în cursele cu maşini, consumă diverse produse şi aruncă gunoaiele la întâmplare, lăsând în urma lor mormane de sticle, de PET-uri, ambalaje de fast-food sau pungi goale de seminţe, peste care se aşterne o pătură groasă de coji scuipate golăneşte din autoturisme.

Dar, nu despre atitudinea unor astfel de lichele aş vrea să vorbesc, pentru că, oricum, la educaţia pe care o au, nu pot pricepe prea multe şi nu au nicio tangenţă cu bunul-simţ. Mă îngrijorează însă atitudinea celor din jur şi nepăsarea, dezinteresul sau neimplicarea autorităţilor locale sau a oamenilor plătiţi din banii noştri să păstreze ordinea şi curăţenia. În ceea ce priveşte implicarea cetăţenilor în astfel de situaţii şi luarea unei atitudini civice în faţa unor indivizi certaţi cu educaţia, pot spune, din proprie experienţă că...unde-i unul, nu-i putere. Am încercat acest lucru pe pielea mea, când am atras atenţia unor  tineri să strângă covorul de seminţe scuipate în jurul unei bănci de pe bulevard, dar m-am încărcat de Doamne-ajută. Sub privirile galeşe şi indiferente ale unor poliţişti comunitari, un el şi o ea, care îşi făceau rondul în stil romantic, spărgătorii de seminţe şi-au continuat plombarea zonei respective cu flegmă şi coji, deşi lângă ei se afla un coş de gunoi. Din păcate, astfel de recipiente nu se prea găsesc în unele zone din oraş, motiv pentru care mulţi dintre brăileni aruncă gunoaiele de tot felul la întâmplare, pe stradă, pe faleză sau în staţiile de transport în comun, fără să fie deranjaţi sau atenţionaţi de nici un om al legii. 

Într-un oraş civilizat, orice hârtie sau chiştoc de ţigară se aruncă la coş sau în pubelele amplasate de către cei responsabili cu salubrizarea. La noi însă, nimeni nu este responsabil cu nimic. Muncitorii de la salubrizare aruncă mormane de gunoaie în gurile de canalizare de la marginea trotuarelor, cei responsabili cu menţinerea ordinii publice nu vor sau nu ştiu să scrie amenzi pentru cei care aruncă diverse deşeuri la întâmplare, autorităţile locale nu prea se înghesuie să ia atitudine, iar oraşul colcăie de gunoaie şi de cetăţeni certaţi cu educaţia şi cu bunul simţ..

Spuneam că, la începutul acestei săptămâni, nişte brăileni au încercat să redea adevărata faţă platformei betonate de pe faleză, din dreptul morii Violatos. Deşi pe reţelele de socializare toţi postacii sunt lei şi îşi dau cu presupusul despre orice, la locul faptei au ajuns doar... şase persoane, care au strâns mizeria  lăsată de derbedeii cu maşini. Putem spune că...e bine şi aşa, că în oraşul ăsta încă mai există voluntariat şi simţ civic, deşi sacii în care se aflau gunoaiele adunate au zăcut multă vreme pe malul Dunării, iar între timp, au apărut alte şi alte deşeuri.

Atâta timp cât cei direct responsabili dorm în fotolii sau se plimbă pe bulevard, ca să treacă orele de program şi să îşi ia leafa, în Brăila nu se poate schimba mare lucru. Cu o floare, nu se face primăvară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro