Decizia de ieri a Curţii Constituţionale a României, care constată că a existat un conflict între Preşedinţie şi Guvern şi care îl obligă pe preşedintele Iohannis să o revoce pe şefa DNA, consfinţeşte ceea ce se conturase deja de ceva vreme: CCR a devenit o unealtă a guvernării PSD-ALDE. Altfel nu se explică această decizie greu de încadrat în limitele logicii, luată cu o majoritate largă de 6 voturi contra 3. O decizie care reduce şi mai mult din rolul tot mai decorativ al Preşedintelui României – indiferent cine este acesta – deşi este alesul cu cel mai mare grad de reprezentare a populaţiei. O decizie care loveşte şi în independenţa procurorilor, trimişi din nou la mâna ministrului Justiţiei – un om politic, parte a unui guvern politic, cu interese proprii.
O decizie cu care CCR face istorie, în termeni negativi, desigur. Practic, CCR întoarce România în perioada pre-aderare, la începutul anilor 2000, în epoca Năstase – Stănoiu. O Românie pe care Uniunea Europeană nu avea cum să o primească în interiorul său. O decizie care va izola acum şi mai mult România de UE. O decizie a unei Curţi Constituţionale a cărei obiectivitate pare pierdută în meandrele puterii PSD-ALDE. O decizie nu doar ca o palmă trasă democraţiei şi bunului simţ, ci ca un pumn în plină figură dat unei ţări care pare că-şi pierde ireversibil direcţia şi unui popor care pare că şi-a cam pierdut stima de sine şi luciditatea.
Este greu de crezut că preşedintele Klaus Iohannis nu va respecta decizia CCR. De altfel, pe asta s-a mizat: îngenuncherea Justiţiei cu ajutorul unei alte justiţii, reprezentată de CCR. O soluţie ce pare infailibilă. Cum demontezi injustiţia făcută tocmai de cel care trebuie să elimine injustiţia?
În mod cert, decizia CCR este o victorie a guvernării PSD-ALDE, a spiritului hoţiei, a corupţiei, a infractorilor, a penalilor. Este o soluţie care îi va descuraja tot mai mult pe procurori, pe judecători, pe oamenii legii. Domnia anti-legii se reinstaurează în România, mult mai în forţă decât în epoca Năstase. Va urma, cel mai probabil, achitarea lui Dragnea.
Va putea preşedintele să ignore decizia CCR? Da, cu riscul declanşării suspendării – din care oricum ar ieşi victorios – Klaus Iohannis ar putea să refuze în continuare să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi. Ar putea, dar nu cred că o va face. Ar trebui să lupte cu mijloacele „lor”, ceea ce este prea mult pentru un preşedinte nejucător.
Iar pentru guvernarea PSD-ALDE, eventuala pierdere a unei majorităţi fragile în Parlament nu mai înseamnă nimic, atât timp cât la CCR are o majoritate atât de confortabilă.