Criza - următoarele semne: să negăm datele INS | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza - următoarele semne: să negăm datele INS

Cum a îndrăznit Institutul Naţional de Statistică (INS) să vină cu informaţii potrivit cărora în unele sectoare bugetare venitul salarial mediu net a scăzut în luna februarie faţă de ianuarie? Păi, de când s-a mai pomenit aşa tupeu? Evident, Olguţa o face pe prostuţa şi neagă statisticile oficiale ale INS: „Sunt foarte multe cifre la INS care nu bat cu ceea ce avem noi în minister. Ei lucrează după metoda Eurostat, prin sondaj, noi lucrăm cu cifre foarte exacte”.

Evident, cifrele de la INS nu vor bate niciodată cu minciunile guvernului PSD-ALDE.  Da, INS lucrează după metoda Eurostat, adică Biroul European Oficial de Statistică al Uniunii Europene, metodă după care lucrează toate statele din UE. Că de aceea sunt în UE şi de aceea au stabilit o metodă comună, tocmai pentru ca toate datele din toate statele să fie corecte şi bazate pe aceeaşi metodă. Dar nu, PSD-ALDE nu vrea să se raporteze la datele INS şi Eurostat, vrea ca statisticile să fie calculate după metoda PSD-ALDE. Metodă pe care a explicat-o foarte clar premierul Viorica Vasilica Dăncilă, zisă şi „Euro douăzeci douăzeci”  (apropo, se poate mai proastă de atât?): „Nu putem vorbi decât de creşteri, nu de reduceri salariale. Am citit raportul dat de INS. Se fac comparaţii cu alte luni ale anului, se fac comparaţii cu alţi ani, dar nu putem vorbi despre scădere salarială şi trebuie să ne raportăm doar la creştere”. Ca să fie clar pentru toată lumea: e vorba doar despre creşteri, nicidecum despre scăderi. De aceea, INS urmează să treacă direct în subordinea premierului. Că parcă prea îşi face de cap, oferind statistici calculate prin metode europene, şi nu pesediste!

Ba chiar ieri a mai dat o dată cu creşterea salariilor în capul Guvernului PSDragnea-ALDE, anunţând că rata inflaţiei a ajuns în martie 2018 la 5% - nivel uriaş, pe care nu l-a mai atins din 2013. Cu alte cuvinte, cui nu i s-a mărit salariul net în timpul guvernării PSD-ALDE ( în decembrie 2016, rata inflaţiei era de -0,5%) – şi vorbim despre majoritatea angajaţilor din mediul privat – de fapt i s-a redus venitul, prin scăderea puterii de cumpărare, cu 5%. Asta fără să vorbim despre creşterea cursului Euro, creşterea ROBOR sau despre împrumuturile de 12 miliarde de euro din ultimul an, făcute de guvern, pe care le vom plăti cu toţii în anii viitori.

Poate că nici datele BNR nu sunt cele corecte, pentru că nu bat cu ale PSD. Ca să nu mai vorbim despre cele de la Ministerul Finanţelor – care arată un deficit bugetar deja parcă prea mare.

Vorbind în cel mai serios mod posibil, a mai existat o situaţie în UE în care un stat a măsluit datele statistice, acoperind de fapt dezastrul. Dacă Grecia anului 2010 vă mai spune ceva şi criza cumplită care a lovit apoi statul şi poporul elen vă mai trezeşte vreo amintire, atunci veţi realiza spre ce pericol ne îndreptăm. De fapt, spre ce pericol ne împinge guvernarea PSD-ALDE. Şi care, culmea, urmează exact scenariul grec de atunci: creşteri populiste de salarii în sectorul bugetar, majorări neacoperite de pensii, împrumuturi masive de pe pieţele financiare şi ascunderea datelor statistice. Nimic altceva decât reţeta perfectă a dezastrului. Sau a crizei, dacă vă sună mai bine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro