"E o falsa criza, avem suficiente seminte"
Pentru a afla cit este de reala criza semintelor dar si cit este de justificata scumpirea, am dezbatut aceste subiecte si in cadrul emisiunii "Hoinari prin Baragan" (al carei realizator sint), de la postul local de televiziune Antena 1 Galati-Braila. Invitatii mei in platou au fost Maria Mocanu, director executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Controlul Semintelor si Materialului Saditor si Siica Daniilescu, director executiv al Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Seminte si Material Saditor "Danubiu" Braila.
"In anul 2007, la nivelul judetului Braila, au fost in cultura citeva mii de hectare de loturi semincere. Ce-i drept, au fost productii mai mici decit in anii anteriori, dar in nici un caz nu ar trebui sa ne plingem de lipsa semintelor certificate, pentru ca aceasta productie acopera solicitarile fermierilor. In depozite exista suficienta marfa, spunem cu certitudine ca avem seminte suficiente. Intr-adevar, preturile sint mult mai mari decit in anii anteriori, dar piata este libera si nimeni nu poate impune un anumit pret atit timp cit este cerere si oferta", a punctat Maria Mocanu.
Existenta unei cantitati suficiente de seminte a fost confirmata si de Siica Daniilescu: "Noi, adica judetul Braila, sintem cel mai mare producator de seminte din tara, asa incit chiar si in conditiile meteo mai vitrege de anul trecut, productiile obtinute au fost multumitoare. Legat de acest subiect, eu as aprecia mai degraba ca e vorba de o criza produsa artificial, indusa de comercianti in rindul agricultorilor, asa cum au facut si in toamna. Au vorbit cit de tare au putut despre o criza a semintelor ca sa se poata accepta in cultura si seminte de o calitate mai slaba, dar mai ales ca sa poata ridica pretul, de altfel nejustificat. Seminte sint la toti distribuitorii dar, intr-adevar, la preturi mai mari".
Peste patru milioane de lei vechi saminta pentru un ha de porumb
Conform datelor oferite de Siica Daniilescu, la acest moment, pe piata braileana, un kg de saminta de porumb, hibrizi romanesti, tratata doar cu un fungicid, costa in jur de 18 lei, plus TVA. Aceasta inseamna ca pentru un ha, costurile se ridica la circa 360 lei, la care se adauga si costul tratamentului cu insecticid. In total, factura depaseste 400 lei/ha.
La semintele de porumb hibrizi, distribuite de firmele straine, costurile se situeaza intre 330 - 400 lei plus TVA, pe hectar.
In ceea ce priveste saminta pentru un ha de floarea-soarelui, costurile se ridica intre 175 si 200 lei, plus TVA, saminta tratata doar cu un fungicid, deci in total, undeva la 250 le/ha.
Exagerat de scump, spun fermierii, acuzind comerciantii de seminte ca nu joaca corect pe o piata in care si asa agricultorul este cel care duce greul si cistiga cel mai putin. Nemultumirea lor este cu atit mai mare cu cit aceasta saminta, vinduta acum cu 18 lei/kg, la hibrizii romanesti de exemplu, in toamna, a fost cumparata de la ei cu 2,5 lei/kg, adica de opt ori mai putin. "Comerciantul este cel care face regulile si impune pretul, tulbura apele. Lumea intra in panica, iar ei pot scumpi fara oprelisti. De precizat insa ca aceste preturi nu sint batute in cuie. Mai conteaza la negocierea pretului cantitatea achizitionata, forma de plata si momentul platii", a explicat Daniilescu.
Atentie de unde cumparati semintele!
Se mai stie si ca, in momentele de criza (justificata sau nu), pe piata se strecoara si neavenitii. De aceea, specialistii avertizeaza fermierii sa fie foarte atenti atunci cind achizitioneaza saminta. "Sacii trebuie sa fie etichetati corespunzator, cu etichete oficiale, care sa specifice date concrete si in detaliu despre produs. Saminta este insotita neaparat de certificatul de conformitate. Sacii sa nu prezinte urme de violare, sa nu fie rupti, murdari, mucegaiti. Saminta sa fie uniforma, sa nu fie sparta, sa nu contina impuritati, Atentie mare de unde se cumpara saminta, sa fie comerciant autorizat. Sa pastreze etichetele, ambalajele, si la cantitati mai mari e bine sa se pastreze si o proba martor. Oricum, Inspectoratul pastreaza intotdeauna o proba martor si deci nu exista posibilitatea sa nu se gaseasca, daca trebuie, o proba. In cazul in care sint nemultumiri, se pot face reclamatii la Inspectorat, la noi sau la Directia Agricola", a subliniat Maria Mocanu.
In conditii de seceta, se recomanda soiurile si hibrizii romanesti
Luind in considerare conditiile meteo din ultimii ani, specialistii recomanda, in zonele in care nu exista posibilitatea de irigatii, utilizarea semintelor din soiuri romanesti, care intr-adevar, asigura productii mai mici in comparatie cu hibrizii straini, dar care sint mai rezistente la seceta. Hibrizii straini, spun specialistii, sint foarte productivi dar in acelasi timp si mai sensibili. Ei isi arata potentialul doar atunci cind este respectata cu strictete intreaga tehnologie de cultura.
Si in ceea ce priveste soia, o alta cultura preferata in judetul Braila, Maria Mocanu ne asigura ca nu sint probleme cu aprovizionarea de seminte. Cel putin, anul acesta: "Pentru soia clasica avem saminta suficienta. In 2007, am avut 744 ha, cu productii mai mici, dar suficiente pentru 2008. Avem in jur de 1.000 tone de seminte. Dar, cum productiile au fost mici anul trecut, iar cheltuielile au fost foarte mari, exista posibilitatea ca anul acesta fermierii multiplicatori sa se orienteze spre o alta cultura si anul viitor sa discutam, intr-adevar, de o criza de seminte de soia clasica".
Ofertele existente acum pe piata arata ca sacul de saminta de soia, la 25 kg, costa 84 lei plus TVA sau la 22,7 kg, 100 lei. Pentru insamintarea unui hectar sint suficienti trei saci, deci costul cu saminta la un ha se duce undeva in jurul a 300 lei.