Criza. Primele semne | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza. Primele semne

O informaţie cât se poate de oficială, pe care coaliţia de guvernare PSD-ALDE şi media aservită nu s-au grăbit să o comenteze, ar trebui să constituie un semnal de alarmă cu privire la ceea ce este foarte posibil să se întâmple în privinţa economiei româneşti.

Potrivit execuţiei bugetului general consolidat, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, în primele două luni ale acestui an s-a înregistrat un deficit bugetar de 5,5 miliarde de lei, echivalentul a 0,59% din Produsul Intern Brut. Poate că pentru marea masă a populaţiei asta nu spune nimic. În realitate, situaţia este gravă şi trebuie tratată cât se poate de serios: cifrele indică faptul că statul a cheltuit cu 5,5 miliarde de lei mai mult decât a produs. Or, cifra nu este deloc mică. Dacă ritmul acesta se menţine de-a lungul anului, înseamnă că deficitul bugetar va fi, pe anul în curs, de 3,6%! Adică mai mare decât s-a angajat România să-l aibă, la fel ca toate statele membre UE.

Anul trecut pe vremea aceasta, Ministerul Finanţelor anunţa un excedent (adică bani „pe plus” la buget) de vreo 400 de milioane de lei, echivalentul a 0,05% din PIB, oricum cu 50% mai mic faţă de primele două luni din 2016.

Depăşirea deficitului bugetar va atrage automat cheltuieli mai mari cu împrumuturile, pentru că, de fapt, tot ceea ce se cheltuie în plus trebuie împrumutat de stat de undeva, cu dobânzi tot mai mari – cu cât deficitul este mai mare, cu atât şi dobânzile vor creşte. În plus, depăşirea deficitului va fi un semnal că, din punct de vedere macroeconomic, România are probleme de finanţare. Ceea ce, de regulă, atrage şi o retrogradare a ţării, în analizele agenţiilor de rating. De aici, totul începe să se rostogolească precum un bulgăre la vale: leul se va devaloriza, investitorii vor fi mai circumspecţi, investiţiile străine vor fi mai mici, automat veniturile la buget vor scădea, iar „gaura” de acoperit va fi tot mai mare.

Nu este un scenariu apocaliptic, ci mai degrabă unul previzibil. Dacă guvernul PSD-ALDE nu va reduce cheltuielile şi nu va creşte încasările, scenariul devine unul cât se poate de real. Cum vor creşte încasările? Cu noi taxe şi impozite. Cum vor fi reduse cheltuielile? Prin amânarea unor noi creşteri de salarii şi pensii, cum de altfel se tot întâmplă, şi prin tăierea sumelor de la investiţii.

Se poate evita o nouă criză? Da, dar cu o disciplină financiară şi o strategie economică de care guvernul PSDragnea – ALDE nu cred că este capabil. În goana lor după populism ieftin şi deşănţat, guvernanţii ar fi în stare chiar şi să măsluiască datele de la Finanţe şi Statistică, numai ca să ascundă realitatea. La urma urmei, la minţit, la manipulat şi la prostit în faţă se pricep cel mai bine. Şi, cu siguranţă, o vor transforma într-un soi de patriotism.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro