Mergi la conţinutul principal

Criza care nu se vede

Pietele financiare au fost ravasite saptamina trecuta de un mic uragan, care ameninta sa dea cotatiile de pamint. Indicii bursieri au coborit vertiginos pretutindeni, rusii au preferat sa-si tina bursa inchisa o zi intreaga, citiva brokeri au incercat sa speculeze si sa dea lovitura vietii lor, dar pina la urma Trezoreria americana a pus la bataie o suma cit jumatate din PIB-ul Romaniei, Rusia si China au recurs la rindul lor la injectii consistente de capital, iar spiritele s-au calmat. Furtuna a trecut, bursele si-au revenit spectaculos vineri, in ultima zi de tranzactionare, dar intrebarile persista: am scapat? a fost numai un val? mai vin si altele?
In decursul turbulentelor, premierul Tariceanu ne-a plimbat din iad pina in rai, aratindu-se mai intii ingrijorat de efectele incetinirii cresterii economice din unele state UE, pentru ca apoi sa proclame imunitatea financiara a Romaniei la oscilatiile mari de la burse. Pentru cei mai multi dintre romani, ceva mai explicit a fost presedintele Basescu, pe la mijlocul verii, cind, dupa ce s-a consultat cu reprezentanti ai partidelor politice, a invocat necesitatea adoptarii unui set de masuri sociale in perspectiva scumpirilor. Guvernantii n-au stat mult pe ginduri si au umblat la pensii. Apoi, ori din cauza alegerilor ori datorita instabilitatii economiei mondiale, pesedistii au cerut devansarea majorarii pensiilor cu o luna, de la 1 octombrie. Ar putea fi doar prima - si probabil cea mai consistenta - masura sociala luata in prag de iarna, pentru ca deja preturile alimentelor au crescut (ca in fiecare toamna) si, ce e mai grav, costul incalzirii la iarna se anunta amenintator, dublu fata de sezonul rece trecut. Asadar, criza financiara e mult mai aproape de noi decit se vede la televizor. Imaginile cu brokeri agitati sau spusele rupte de realitate ale politicienilor nu incalzesc cu nimic situatia. Ba, mai mult, comentariile par nesigure, pentru ca nimeni nu stie ce va urma. Nu degeaba Banca Nationala tine dobinda de refinantare (cu care se imprumuta bancile) la un nivel ridicat si inaspreste continuu conditiile de creditare pentru muritorii de rind. Cel mai bun indicator al situatiei reale in care se afla Romania este bugetul de stat pentru anul viitor, care, dincolo de cifre, va da o prima evaluare a starii de mai bine sau, Doamne fereste!, mai rau din 2009. Insa pentru asta trebuie ca acest plan de venituri si cheltuieli sa fie discutat in Parlament. Or, ocupantii acestuia sint plecati deja in campanie, iar riscul de a intra in noul an fara buget sau cu unul facut in pripa creste pe zi ce trece. Iar unde nu-i buget, e vai de buzunare! Ale noastre, desigur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro