Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Crima in legitima aparare

Cazul "Iovan" se consuma si la Braila, intr-o varianta originala, insa. Atit politistii, cit si procurorii merg pe legitima aparare in cazul unui barbat care l-a ucis pe hotul care i-a intrat in curte si l-a atacat cu toporul. Un brailean de 31 de ani, care a fost atacat, in noaptea de joi spre vineri, in propria-i gospodarie, de catre un hot inarmat cu un topor, s-a aparat injunghiindu-l. Hotul, recidivist-sadea, venise cu o caruta la furat de lucerna, taiase lacatul si lantul portii cu un patent, isi pusese chiar si manusi si apucase sa desfaca o sira de lucerna, intentionind s-o care la caruta, iar cind proprietarul a iesit din casa, strigind "Hotii!", a sarit sa-l omoare cu un topor. Cei doi s-au luptat pret de citeva minute, iar in incaierare, hotul a fost injunghiat de proprietar si a murit la spital, unde fusese dus cu ambulanta chemata tot de catre proprietar. Situatia seamana "la indigo" cu cazul Ramanitei Iovan si al sotului acesteia, care l-a impuscat mortal pe hotul care le intrase in casa, iar pentru prima data in istoria judiciara a Brailei atit politistii, cit si procurorii se pronunta, in mod clar, pentru cercetarea autorului in stare de libertate, fiindca a savirsit fapta in legitima aparare.

Nici legat cu sirma, hotul nu s-a potolit

Braileanul Marius Corneliu Manolescu, economist, de 31 de ani, a fost calcat, in noaptea de joi spre vineri, in imobilul pe care-l are pe Calea Galati la nr. 370, de catre un hot care a vrut sa-i fure lucerna din curte si sa-l atace cu un topor, moment in care omul a ripostat, injunghiindu-l pe hot cu un cutit. "M-am culcat pe la 11, 12... Era vreo 3 noaptea cind am auzit ciinele latrind. Am vazut o umbra la poarta, am luat un cutit si un topor si am iesit. L-am vazut pe barbat incercind sa-mi fure lucerna si am inceput sa strig ?Hotii!?, iar barbatul ala s-a repezit cu un topor la mine. Atunci, eu am scapat toporul meu din mina, de frica. Ne-am incaierat prin toata curtea si l-am intepat cu cutitul, nici n-am realizat cind. Apoi, l-am legat de miini cu o sirma, fiindca el, care parca era si beat, tot sarea la mine. M-am dus la un vecin care are telefon si am chemat Politia si Salvarea. Amindoi am fost dusi la spital. Eu cu masina Politiei, el cu ambulanta. Ne-am intilnit la spital. Ne-au asezat in paturi vecine. Pe mine ma luase raul de la inima, am inceput sa-mi dau seama ce s-a intimplat. Hotul a murit, linga mine, pe patul vecin. A venit un doctor sau stiu eu ce era si a zis: ?E decedat!?", ne-a relatat Marius Manolescu. Acesta le-a descris oamenilor legii toata patania, povestind cum Ludosanu (domiciliat in municipiu, originar din Vadeni) nu s-a potolit nici dupa ce l-a legat cu o sirma de miini: "S-a proptit in stilpul portii si a incercat sa dea cu toporul si asa, legat". Politia si Parchetul sustin ca probele de la locul faptei confirma povestea lui Manolescu, motiv pentru care merg pe legitima aparare si il cerceteaza pe barbat in stare de libertate. Hotul, Florin Ludosan, de 36 de ani, a fost condamnat de sase ori pina acum, pentru furt calificat, tilharie si vatamare corporala grava, fiind in stare de recidiva. De asta data, el venise cu caruta la furat, desfacuse lantul si lacatul portii cu un patent, purtind manusi si era pregatit cu toporul, gata- gata sa-l omoare pe Manolescu. La ora 3.30, Politia a fost sesizata ca in Vidin, in curtea imobilului de pe Calea Galati nr. 370 se afla, in dreptul portii, un hot legat fedeles.
La fata locului s-a deplasat o echipa complexa, formata din comisarul sef Sorin Leitoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale, din cadrul Inspectoratului de Politie, impreuna cu alti judiciaristi si criminalisti de la Judet si procurorul criminalist Mircea Ionescu, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila. Cercetarile de la fata locului au confirmat povestea proprietarului imobilului. Cei doi se incaierasera pe o raza de 30 de metri. Hotul taiase lacatul si lantul de la poarta cu un patent, folosea manusi si apucase sa disloce o sira de lucerna, mutind lemnul si alte acareturi care se aflau in zona cu intentia de a le transporta la poarta, la caruta. Cind proprietarul a iesit din casa, barbatul a sarit cu toporul.

Se prezuma ca a fost legitima aparare

Ieri, procurorul criminalist Mircea Ionescu a coroborat probele directe ridicate de politistii criminalisti si de judiciaristii condusi chiar de catre seful lor in cercetarea la fata locului si a continuat cercetarea cu audierea lui Manolescu. Tot ieri, anchetatorii s-au miscat cu "viteza luminii" pentru elucidarea acestui caz: s-au efectuat expertize tehnico-stiintifice, expertize privind examinarea cadavrului, examinarea medico-legala fizica a lui Manolescu, examinarea corpurilor delicte (patent, topoare, cutit, o caciula apartinind victimei, manusile), examinarea hainelor celor doi. Manolescu este cercetat in stare de libertate. La expertiza prin care a fost examinat fizic, s-a constatat ca Manolescu nu prezinta leziuni majore, doar citeva zgirieturi. "Se prezuma ca a fost in legitima aparare. Conform articolului 44 din Codul Penal, este in legitima aparare acela care savirseste fapta pentru a respinge patrunderea, fara drept, a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinind de acesta", ne-a declarat magistrat Fanel Mihalcea, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila. Conform raportului medico-legal primar, intocmit de medicul legist Aurelian Savu, "moartea lui Ludosan a fost violenta si s-a datorat unui soc hemoragic traumatic. Cadavrul prezinta plagi injunghiate adinci in regiunea pectoralo-cervicala", adica in zona pieptului.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii