Mergi la conţinutul principal

Crima de la Gura Călmăţui. Probele procurorilor

Mărturii cutremurătoare şi răsturnări de situaţie în dosarul criminalului în serie de la Gura Călmăţui. Fănel Milea, în vârstă de 52 de ani, din comuna Viziru, a fost dat de gol de probele pe care anchetatorii le-au găsit la locul faptei, dar şi de mărturiile sătenilor din Gura Călmăţui, în condiţiile în care suspectul afirmase sus şi tare că nici măcar nu ştie unde se află respectiva localitate.
Procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-a trimis, ieri, în judecată pe Fănel Milea, recidivist arestat şi anchetat timp de cinci luni pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi omor calificat. Individ deosebit de periculos, Milea a mai fost condamnat, în anii 90, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, pentru două infracţiuni de omor deosebit de grav, viol, perversiune sexuală, lipsire de libertate şi tâlhărie.
Puşcăriaşul, care obişnuia să atace persoane în vârstă, singure şi uitate de rude, trăindu-şi viaţa în gospodării izolate, a scăpat din puşcărie pe 11 noiembrie 2013, când a fost liberat condiţionat. Oamenii legii şi rudele cu care locuia au crezut că a scăpat de obsesia de a viola şi de a ucide bătrâni, dar Milea a continuat: în vara aceasta a mai luat o viaţă. De astă dată, dacă va fi condamnat, nu va mai vedea lumina zilei prea curând.

Milea a pierdut cuponul de pensie chiar în seara crimei

Potrivit dosarului penal definitivat de procurorul criminalist Mircea Ciutac, cu sprijinul poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale, la începutul acestui an, Fănel Milea s-a apucat să prindă peşte şi să-l vândă în satul Gura Călmăţui, comuna Berteştii de Jos, împreună cu amicul său Nicolae Sandu zis "Nicu Boiangiu" şi "Căpitanul". Anchetatorii au dovedit faptul că, printre clienţii de la Gura Călmăţui, s-a numărat şi victima, Vasilica Grosu, în vârstă de 83 de ani, care locuia la marginea localităţii brăilene.
În seara zilei de 21 iunie 2015, în jurul orei 19:00, aflat în stare de ebrietate, criminalul în serie a intrat în magazinul aparţinând SC "La Frendu" SRL, din satul Gura Călmăţui, unde, în afară de vânzătoare, se mai aflau două femei din localitate. Deşi era beat de-a binelea, Fănel Milea şi-a cumpărat o sticlă de lichior. A revenit la ora 20:45 şi a mai cumpărat o sticlă de lichior, o pâine şi ceva de mâncare (guşă afumată de porc cu şoric). La plecare, însă, recidivistul a fost neglijent: şi-a pierdut în magazin cuponul de pensie, iar vânzătoarea i-a văzut cartea de identitate cu fotografia, în momentul în care a scos bani dintr-o husă de cartelă telefonică Orange, ca să plătească.
După ce a înfulecat alimentele, asasinul s-a hotărât să o atace pe Vasilica Grosu, ştiind că locuieşte singură, astfel că a dat buzna în curtea ei, forţând încuietoarea porţii. Procurorul criminalist precizează: "Datorită faptului că era întuneric şi ploua abundent, în interiorul curţii inculpatul Milea Fănel s-a împiedicat şi a căzut, murdărindu-se de pământ pe mâini, apoi a început să caute o cale de acces în interiorul locuinţei, lăsând urme pe perete, pe o uşă încuiată, pe plasa unei ferestre, pe fereastra de lângă uşa de acces în locuinţă (pe care a spart-o accidental) şi pe uşa de acces. Profitând de faptul că uşa de acces era descuiată, inculpatul a pătruns într-un corp de clădire compus din două încăperi, în care locuia victima". Ce a urmat este greu de redat în cuvinte.

Victima s-a luptat pentru viaţa sa

Anchetatorii descriu în cuvinte pline de dramatism lupta "extrem de violentă" ce a avut loc în prima încăpere, în care se afla bătrâna de 83 de ani. Cu toate că se deplasa cu mare greutate, folosindu-se de două bastoane, Vasilica Grosu a luptat cu disperare pentru viaţa ei, însă criminalul a reuşit să o reducă la tăcere, după ce a lovit-o cu pumnii şi cu picioarele şi i-a smuls smocuri mari de păr din cap. Din cauza beţiei şi a agitaţiei, pentru că se luptase cu victima având stomacul plin, criminalul a vomitat. Pare dezgustător, dar urmele vor fi folosite ulterior ca probă.
Mai mult moartă decât vie, bătrâna a fost apoi târâtă în cea de-a doua încăpere, unde a fost batjocorită. Bestia cu chip de om a continuat să o lovească, cu pumnii şi cu picioarele, cu preponderenţă în cap şi torace, după care i-a comprimat pieptul şi abdomenul, provocându-i fracturi şi leziuni grave în urma cărora Vasilica Grosu a decedat. Încercând să şteargă urmele lăsate la locul faptei, Milea a strâns covorul şi feţele de masă din camera unde avusese loc confruntarea, după care a plecat, aruncând, totodată, pelerina de ploaie în curtea unui vecin şi ascunzând bicicleta cu care venise în sat. Poliţiştii nu au găsit nici până astăzi bicicleta, iar autorul asasinatului a refuzat să spună unde s-ar afla.
Fănel Milea a fost ridicat de poliţiştii de la Investigaţii Criminale din casa sa din comuna Viziru, unde locuieşte împreună cu fratele şi cumnata sa. A negat încă de la început că ar fi fost în satul Gura Călmăţui şi că ar fi violat-o şi ucis-o pe bătrâna de 83 de ani. De fapt, a afirmat că nici nu ştie unde este localitatea respectivă.
Încă de la început, de la autopsierea cadavrului, anchetatorii şi-au dat seama că au de-a face cu un maniac periculos, care ucide din plăcere şi violează bătrâne. Medicii legişti au identificat nenumărate echimoze şi escoriaţii la nivelul capului, toracelui, abdomenului, mâinilor şi picioarelor, precum şi în zona inghinală a victimei, cheaguri de sânge la nivelul creierului, precum şi fracturi şi contuzii în urma cărora bătrâna a decedat. Vasilica Grosu a murit în chinuri. Avea toate coastele fracturate, precum şi contuzii grave/rupturi la nivelul plămânilor, inimii, rinichilor şi pancreasului. Zonele cu "vânătăi" de pe corp aveau câte 10-15 centimetri lungime, ceea ce denotă brutalitatea cu care fusese atacată şi lovită biata bătrână, căreia atacatorul îi rupsese şi părul din cap. Alte leziuni specifice dovedeau că, înainte să-şi dea duhul, victima fusese violată cu sălbăticie.

Argumentele procurorului criminalist

Anchetatorii au stabilit fără dubii că decesul victimei Vasilica Grosu survenise în intervalul orar 19:00 - 21:00 şi că aceasta luase cina în jurul orei 18:30, consumând ouă, brânză, roşii şi pâine. Acest amănunt le-a fost de mare ajutor oamenilor legii, pentru că, aşa cum precizam mai sus, Milea consumase carne şi grăsimi (guşă cu şoric) şi vomitase în camera în care o atacase pe victima lipsită de apărare. Mai mult, la nivelul feţei/capului suspectul avea mai multe urme de lovire şi zgâriere, provocate de bătrâna de 83 de ani, care se luptase ca să scape cu viaţă.
Culmea, în momentul în care a fost audiat, Fănel Milea a afirmat că, de beat ce era, nu-şi mai aminteşte nimic din noaptea de 21/22 iunie. Totodată, el a spus că nu a fost niciodată în satul Gura Călmăţui, nu ştie unde este localizat şi că nu o cunoştea pe bătrâna care fusese violată şi omorâtă în bătaie.
Opt martori audiaţi au declarat sub jurământ că Milea venea împreună cu "Nicu Boiangiu" în satul Gura Călmăţui, începând cu primăvara acestui an, ca să vândă peşte, braconierii deplasându-se de fiecare dată cu bicicletele. Or, la locul crimei au fost identificate urme de roţi de bicicletă. Martorii au mai spus că şi victima cumpărase peşte de la acelaşi individ, iar unul dintre aceştia l-a văzut pe Fănel Milea în locuinţa bătrânei. La acea vreme, parcă ştiind ce va urma, Vasilica Grosu îi spusese martorului (care-i era vecin şi consătean) că "se teme de inculpat, deoarece acesta mai intrase de câteva ori în locuinţa sa şi se certaseră".
Potrivit procurorului criminalist, care a supravegheat cercetările în dosarul crimei de la Gura Călmăţui, probele adunate împotriva lui Fănel Milea dovedesc fără dubiu că acesta s-a aflat în noaptea respectivă în sat şi că a violat-o şi a ucis-o pe bătrână. Trei localnice l-au văzut pe suspect la magazinul din localitate, unde a făcut cumpărături şi unde şi-a pierdut cuponul de pensie. Beat fiind, criminalul a fost neglijent. În faţa porţii victimei au fost găsite vesta, husa cartelei de telefon în care-şi păstra actele şi banii şi sacoşa în care asasinul pusese produsele alimentare cumpărate de la magazin. În curtea bătrânei, în locul unde căzuse în noroi, Milea lăsase şapca pe care o purta pe cap, precum şi o gheată îmblănită. Rudele asasinului şi nu numai au recunoscut că aceste bunuri aparţin recidivistului de la Viziru. Mai mult, anchetatorii au găsit prelata pe care Milea o folosea drept mantie de ploaie şi pe care acesta o aruncase în curtea unui localnic; nu mai puţin de cinci martori au declarat că pelerina respectivă este a lui Fănel Milea.
Oamenii legii au ataşat la dosar şi rezultatele analizelor efectuate asupra resturilor alimentare găsite în "casa groazei". Criminalul vomitase exact ceea ce cumpărase de la magazin, pe când în stomacul victimei se aflau cu totul alte alimente consumate la cină, în niciun caz carne şi grăsimi.
Dosarul crimei de la Gura Călmăţui a făcut şi o "victimă colaterală". Nicolae Sandu zis "Nicu Boiangiu" s-a pomenit cu dosar penal pentru mărturie mincinoasă, după ce a declarat că nu-l cunoaşte pe Fănel Milea (chiar şi după ce i s-a arătat fotografia inculpatului) şi că, din mai a.c., nu a mai pescuit şi nu a mai vândut niciun peşte. În replică, opt martori audiaţi au declarat la unison că Fănel Milea vindea peşte în sat împreună cu "Nicu Boiangiu".
Cazul se află în atenţia magistraţilor judecători, iar Milea îşi aşteaptă sentinţa.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro