Mergi la conţinutul principal

Crimă şocantă la Gradiştea

Lacrimi şi durere fără margini în familia femeii de 40 de ani, din comuna Gradiştea, ucisă în bătaie de unul sau mai mulţi indivizi rămaşi încă necunoscuţi. Ieri, cele două fetiţe ale Marcelei Stoian, una clasa a IV-a şi cealaltă în clasa a V-a, erau acasă cu bunica, în stare de şoc, după ce aflaseră că mama lor nu mai vine. La locul unde s-a produs oribila crimă erau aprinse lumânări, iar soacra femeii, care plângea în hohote, ne-a arătat exact zona unde şi-a găsit sfârşitul victima care a lăsat în urmă două copile. Ancheta poliţiştilor de la Servicul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului criminalist, este în desfăşurare, echipele ajunse în localitatea Gradiştea luând la întrebări toţi localnicii şi periind cu atenţie zona unde s-a produs tâlhăria urmată de moartea victimei. În acţiune s-a aflat şi un câine poliţist, dus la faţa locului pentru a aduna urmele lăsate de criminalul cu sânge rece.
Din primele cercetări se pare că jaful a fost motivul omorului, deoarece făptaşul a fugit cu geanta femeii, aceasta fiind găsită aruncată în viţa de vie aflată lângă o casă. Arma crimei, au spus anchetatorii, este o scândură de gard cu care i-ar fi fost crăpat capul femeii care venea de la magazinul pe care îl avea în localitate şi de unde mai scotea un ban pentru a-şi întreţine fetiţele. Scândura care a adus moartea a fost găsită în zonă şi preluată de anchetatori.
Nenorocirea s-a produs luni noaptea, în jurul orei 21.00, atacatorul acţionând la mică distanţă de locuinţa victimei, însă pe o uliţă lăturalnică, fără lumină şi fără şanse ca ţipetele femeii să fie auzite de cineva. Descoperirea macabră a fost făcută chiar de soţul celei ucise, bolnav de inimă şi scos la pensie, care a dat imediat alarma la 112. Ca o ironie a sorţii, în seara respectivă, bărbatul nu a mers la magazin să o ia pe Marcela Stoian, deşi de obicei se ducea, iar când fetiţele au început să întrebe de ce întârzie mami, bărbatul a plecat înaintea ei. Ceea ce a văzut l-a răpus însă, el găsindu-şi femeia alături de care trăia într-o baltă de sânge şi fără urme de viaţă. Până ieri seară, anchetatorii nu reuşiseră să dea de urma criminalului. După cum ne-a declarat procurorul criminalist Mircea Ciutac, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, din primele cercetări s-a stabilit că moartea femeii ar fi survenit în urma loviturilor cu o scândură, fiindu-i furată geanta în care s-ar fi aflat şi o anumită sumă de bani. Cercetările sunt însă în curs, anchetatorii urmând să facă lumină în acest caz, care a îngrozit întreaga comunitate din Gradiştea.

"De ce a ucis-o!?"

Soacra femeii ucise, Gherghina Stoian, i-a întâmpinat, ieri, pe redactorii noştri în hohote de plâns, ea punând continuu întrebarea "de ce a ucis-o!?". Bătrâna tocmai se ducea la locuinţa unde se aflau fetiţele, în grija altei rude, pentru a le duce de mâncare. Pe drum, bătrâna ne-a arătat locul unde Marcela Stoian a fost găsită zăcând într-o baltă de sânge, chiar de soţ. Ea ne-a spus că poliţiştii au găsit geanta victimei aruncată. "Sacoşa şi geanta ei, acum a găsit geanta aruncată, azvârlită pe viţa de vie, la un om aici. Geanta aia nu avea cum să se ducă singură pe viţă, a aruncat-o acolo. Nora mea avea magazin aici pe şosea, era magazinul ei, azi -noapte se întorcea acasă şi nu a mai ajuns. Are două fetiţe, sunt distruse. Era tânără, da de ce a omorât-o!? Nu mai ştiu ce să mai zic. A bătut-o cu o scândură de gard, i-a dat în cap, i-a găurit capul, a venit soţul să o caute şi a găsit-o moartă. I-a dat direct în cap, scândura avea şi nişte cuie, a ştiut că venea de la magazin, o fi zis că are bani la ea, o fi avut, nu o fi avut, cine să mai spuie", ne-a spus bătrâna printre hohotele de plâns. Ea ne-a povestit că nenorocirea s-a produs pe la ora 21.00 seara şi că Marcela mai avea puţin şi ajungea acasă. La magazin era program până la ora 20.00, iar femeia şi-a aşezat produsele în ordine, apoi a închis uşa şi a plecat spre casă, fără să se gândească la faptul că se va întâlni cu criminalul pe drum.
Bătrâna a ţinut să ne informeze că, de obicei, soţul victimei mergea să o aştepte de la muncă, gândindu-se că este noapte şi venind singură pe drumuri lăturalnice viaţa îi poate fi pusă în pericol. Luni noaptea, bărbatul care mergea cu maşina ar fi băut o bere, ne-a spus tanti Gherghina, şi nu a mai plecat. Cel care a văzut-o singură pe femeie nu a stat prea mult pe gânduri şi a sărit pe ea, luându-i viaţa. Localnicii sunt convinşi că autorul crimei ar fi unul dintre ţiganii din sat sau din Şuţeşti, localitate aflată în apropiere. Nimeni nu poate spune însă exact cine ar putea fi autorul.

Criminalul ştia că femeia vine cu banii de la magazin

Tanti Gherghina ne-a spus că în sat nu au fost incidente cu ţiganii căldărari, care o ştiau pe Marcela probabil de la magazin, unde veneau să cumpere ceea ce aveau nevoie. Fiind patroana magazinului alimentar, cel care a aşteptat-o şi a atacat-o ştia probabil că vine cu banii încasaţi de la chioşc. "Avea magazinul de mult, mămică, a avut unde stau eu şi zicea că nu mai merge şi l-a făcut pe ăsta, mai în centru. Lumea bănuieşte tot pe ţigani, de aici sau de la Şuţeşti, nu are cine altcineva. Când să coboare dealul să vină acasă, a stat după colţ aici, sigur este cineva de aici. Când a pornit el (n.r. - soţul) maşina, a găsit-o pe ea în baltă de sânge, era moartă când a găsit-o. A venit poliţia. Nu mai ştim nimic, a venit şi cu câinele, s-a dus acolo, ce mi-a zis băiatul", a mai povestit bătrâna răpusă de suferinţă. Ea ne-a arătat apoi locuinţa unde stătea familia, casa, care era foarte curată şi aranjată, cele două fetiţe fiind şi ele acasă. Se vedea pe faţa lor starea de şoc şi suferinţa. Fata cea mare ne-a adus o fotografie cu mama lor, însă nu a mai putut spune vreun cuvânt despre nenorocirea care s-a abătut asupra lor.
Bunica a recunoscut că stătea cu teamă şi când cele mici se mai duceau la magazin, să îşi viziteze mama. Nimeni nu s-a gândit însă la ce avea să urmeze. "Se ducea asta mică, la maică-sa la magazin. Tot întrebam «Nu ţi-e frică măi, Andreea? Ea se ducea». Avea deschis până la 8 (20.00) şi apoi venea acasă. Dar era vreo 9 ceasul şi ceva, ea nu venise, fetele întrebau de ce întârzie. S-a dus soţul, el băuse o bere şi i-a fost frică să se ducă pe şosea şi s-a dus pe aici. El se mai ducea înaintea ei, dar acum nu s-a dus, că băuse o bere", a mai povestit Gherghina Stoian.
Cadavrul victimei a ajuns la Morgă, pentru efectuarea necropsiei. Femeia ar fi suferit un traumatism cranio-cerebral, în urma loviturilor puternice primite în cap, ceea ce i-a adus sfârşitul. Soacra nici nu ştia când va face înmormântarea, întrucât totul depinde de ancheta în acest caz dificil, însă a spus că i-a pregătit toate lucrurile pentru a o conduce pe ultimul drum.
Primarul comunei Gradiştea, Petre Andrei, se declara, ieri, stupefiat de faptul că o crimă atât de violentă s-a putut produce în comunitatea pe care o conduce. "Eu mă mândream că avem o comună liniştită, cu un grad de infracţionalitate redus, iar acum ne confruntăm cu situaţia asta... Nu îmi explic cum cineva a putut să facă o asemenea faptă! Victima era o femeie liniştită, nu cred să fi avut vreun duşman aici în sat. Avea acest magazin mixt şi nu deranja pe nimeni, era credincioasă, mergea la biserică. În urmă cu vreo 10 ani a trecut printr-o mare cumpănă, i s-a înecat singurul copil pe care îl avea, un băiat de 14 ani. După aceea a mai avut doi copii, două fetiţe. Soţul e pensionat pe caz de boală, deci vă daţi seama ce nenorocire s-a abătut acum asupra acestei familii...", ne-a spus, afectat de cele întâmplate, primarul Petre Andrei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro