• vremea neobişnuit de rece pentru această perioadă a anului nu i-a descurajat pe credincioşii care au ţinut neapărat să ia apă sfinţită de la Izvorul Tămăduirii de sub Biserica Greacă din Brăila • deşi nu a mai fost atât de multă lume ca în anii trecuţi, s-au aşezat, totuşi, la coadă câteva mii de persoane, convinse că agheazma îi va feri de boli şi de alte nenorociri
Nici frigul pătrunzător, nici ninsoarea şi nici vântul puternic nu i-a descurajat să se aşeze la coadă şi să aşteapte răbdători să ajungă în faţă, pe cei care cred cu adevărat că izvorul de sub Biserica Greacă are puteri tămăduitoare. Ce-i drept, n-au mai fost mii de oameni, ca în alţi ani, iar rândul s-a întins pe doar câţiva zeci de metri, însă nici nu se poate spune că au fost prea puţini cei prezenţi. Ca de obicei, brăilenii erau cei mai numeroşi, însă printre ei s-au aflat mulţi credincioşi şi din alte judeţe, în special din Galaţi. Dumitra Axinte, de exemplu, a venit din municipiul Galaţi pentru a lua o sticlă de apă sfinţită. Aceasta ne-a spus că nu a ţinut cont de vremea rea, pentru că a simţit nevoia să ia apă din izvorul brăilean, aşa cum a mai făcut în urmă cu un deceniu. “Eu am mai fost şi acum 10 ani să iau apă şi chiar am simţit că m-a ajutat, cu sănătatea, cu copiii... Acum am şi doi nepoţei şi m-am hotărât să mai vin odată, chiar dacă e vremea asta aşa cum e. Oricum, am stat mai puţin la coadă decât data trecută, pentru că nu mai este atât de multă lume”, ne-a spus gălăţeanca Dumitra Axinte.
Printre cei care au înfruntat frigul pentru a lua apă sfinţită s-a aflat, vineri, şi brăileanul Ion Pârlog. Acesta ne-a spus că vine în fiecare an, indiferent de cum este vremea, pentru că agheasma de la Biserica Greacă îi ajută la sănătate, atât pe el cât şi pe soţia sa, care este operată. “Partea bună a fost anul ăsta că n-am mai stat şase ore la coadă, ca anul trecut, ci doar două ore...”, ne-a mărturisit brăileanul.
Biserica Greacă, locul de pelerinaj care are nevoie de reabilitare
Ca de obicei, Sfânta Liturgie a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Dimineaţă, Arhiepiscopul a coborât la izvor şi a binecuvântat agheasma, apoi a intrat în biserică, pentru oficierea slujbei.
Ridicată în perioada 1863 – 1872, Biserica „Buna Vestire”, cunoscută mai mult brăilenilor ca Biserica Greacă, monument istoric ce îmbină stilul bizantin cu cel gotic renascentist, reprezintă un adevărat punct de reper pentru centrul istoric al municipiului Brăila. Pictura a fost realizată de Gheorghe Tătărăscu, C. Liochis şi zugravul Belizarie, iar uriaşele candelabre sunt confecţionate din cristal de Boemia. Catapeteasma, lucrată în foiţă de aur, este opera unor artişti aduşi de la Constantinopol, iar zidăria a fost realizată de meşteri italieni. Din păcate, în ultimii ani zidurile exterioare şi acoperişul bisericii au început să se degradeze, iar lucrările de reparaţii au întârziat, pe fondul unei dispute între Episcopia Ortodoxă a Dunării de Jos şi Comunitatea Elenă din Brăila, care şi-au revendicat dreptul de proprietate asupra lăcaşului de cult. Anul trecut, litigiul s-a încheiat, iar în curând ar putea fi pus în practică un proiect de reabilitare a bisericii.