Mergi la conţinutul principal

Coruptia la nivel inalt se mentine in Romania

Recentul scandal in care a fost implicat clubul Steaua Bucuresti si declaratiile virulente ale presedintelui roman potrivit carora Curtea Constitutionala ramine o "pavaza" pentru politicienii corupti demonstreaza ca acest flagel social reprezinta o preocupare actuala in Romania, comenteaza Reuters.
Gigi Becali, patronul clubului Steaua Bucuresti, a declarat anchetatorilor ca reprezentantii sai, asupra carora a fost descoperita o valiza cu 1,7 milioane de euro inaintea unui meci din liga intii, doreau sa cumpere ciocolata si bomboane.
El a revenit ulterior asupra declaratiilor, precizind ca banii urmau sa fie utilizati pentru achizitionarea unui teren. Patronul clubului este acum anchetat pentru coruptie.
In paralel cu aceste evenimente, presedintele roman Traian Basescu a calificat Curtea Constitutionala drept "o pavaza" pentru coruptie, declaratii care au generat reactii virulente la nivelul spectrului politic. Acuzatiile sale, impreuna cu scandalul in care este implicat clubul Steaua Bucuresti, demonstreaza ca flagelul coruptiei reprezinta o preocupare actuala in noul stat comunitar.
Comentariile sale au atins o serie de nervi sensibili in Romania, unde multi analisti apreciaza ca eforturile de combatere a coruptiei au stagnat dupa aderarea tarii la UE.
Cu citeva saptamini inainte de alegerile locale din 1 iunie unde electoratul va avea de ales dintr-o serie de candidati suspectati de coruptie, ingrijorarea principala este ca reformele nu au fost suficiente pentru a impiedica accesul unor astfel de candidati in afara sferei politice.
Basescu a facut referire la o decizie a Curtii Constitutionale adoptata in martie in baza careia procurorii au nevoie de avizul Parlamentului inainte de a investiga o serie de politicieni de rang inalt.
Decizia a facilitat astfel intirzierea unor anchete care vizau suspiciuni de coruptie, alimentind acuzatiile potrivit carora statul roman nu trateaza cu seriozitate lupta impotriva acestui tip de infractiune.
Mai multe anchete care vizau acuzatii de abuz formulate impotriva unor fosti si actuali ministri, printre care fostul premier Adrian Nastase, sint deja blocate in instante, partial si din cauza unor modificari legislative.
"In afara de punerea sub acuzare, nu s-a inregistrat nici un progres din 2005", a declarat Laura Stefan, analist in cadrul Societatii Academice Romane. "Mesajul transmis oamenilor este ca, pentru a avea o viata linistita, trebuie sa fii bogat si puternic", a adaugat ea.
"Nu exista legi, ci doar putere", a subliniat aceasta.
Eforturile Romaniei de eradicare a coruptiei genereaza ingrijorare la nivelul UE, o serie de diplomati sustinind ca Bucurestiul a aderat la blocul comunitar prea devreme. Bruxelles-ul monitorizeaza stadiul reformelor, dar capacitatea sa de a constringe noile state membre sa isi respecte angajamentele s-a diminuat dupa ianuarie 2007.
Dezamagirea resimtita la Bruxelles ar putea ingreuna procesul de aderare a altor state balcanice, avertizeaza analistii. Ei sustin ca UE va fi mult mai precauta cind va stabili criteriile de aderare si mai dura in privinta rezultatelor concrete ale reformelor.
"Lectia este ca, daca exista lucruri pe care nu le poti rezolva inainte de aderare, atunci nu sintem siguri ca o puteti face dupa integrare", a declarat Katinka Barysch, expert in cadrul Centrului pentru Reforma Europeana din Londra.
Pentru Romania, ritmul lent al reformelor se traduce in practica intr-o tranzitie la fel de greoaie de la regiul comunist brutal la democratie, cetatenii creditind in continuare institutiile statului cu putina incedere. Potrivit organizatiei Transparency International, Romania este statul comunitar cel mai predispus la coruptie.
Guvernul de la Bucuresti sustine ca face tot posibilul pentru a combate coruptia generalizata si reforma sistemul judiciar. Oficialii romani dau drept exemplu statisticile Departamentului National Anticoruptie potrivit carora sute de persoane au fost inculpate in ultimele luni pentru astfel de fapte, dintre care citeva zeci au fost condamnate.
"Bineinteles ca exista o opozitie fata de reformele puternice", a declarat ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu. "Nu as avea incredere in masurile reformatoare care nu fac fata tendintei de mentinere a status quo-ului. Totusi (...) sint bucuros sa vad ca atit Guvernul, cit si Parlamentul, si-au afirmat angajamentul privind combaterea coruptiei", a adaugat oficialul roman.
In pofida retoricii dure, rezultatele inregistrate in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt sint putine.
Unul dintre putinii oficiali de rang inalt condamnati la inchisoare sub acuzatia de coruptie, Nicolae Mischie, candideaza din nou pentru un post public, dupa ce a parasit tabara social-democratilor si s-a inscris in Partidul Noua Generatie condus de Gigi Becali.
Mischie a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru abuz in functie comis in timp ce era presedinte al Consiliului Judetean Gorj.
Societatea civila si diplomatii sustin ca tot mai multi politicieni romani sint implicati in grupuri de interese putenice care se opun reformelor, in timp ce altii isi protejeaza pur si simplu propriile practici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro