Mergi la conţinutul principal

Corul brăilean "Trison", recital de colinde și piese folclorice, la Cernavodă

* membrii Corului Mixt "Trison" au participat la a 40-a ediție a Festivalului Coral Internațional "Ioan D. Chirescu", de la Cernavodă * brăilenii au interpretat colinde de Crăciun și prelucrări de folclor care au impresionat asistența * evenimentul s-a desfășurat la Biserica "Sf. Împărați Constantin și Elena", din Cernavodă

 

Recent, Corul Mixt "Trison" al Școlii Populare de Arte și Meserii "Vespasian Lungu", din Brăila, a participat la cea de-a 40-a ediție a Festivalului Coral Internațional "Ioan D. Chirescu", de la Cernavodă. După o ediție 2020 ținută online, festivalul cu numărul 40 s-a bucurat de participarea fizică, de data aceasta, a unor prestigioase formații corale, cu decenii de activitate în palmares, pe fondul excelentei organizări asigurate de echipa directorului festivalului, col. (rez.) Constantin Grăjdeanu, vicepreședinte al Asociației Naționale Corale din România.

Potrivit dirijorilor Corului "Trison", prof. Marcica și Ștefan Lupu, după ce și-au făcut "încălzirea" în autocar, pe drumul către Cernavodă, brăilenii au îmbrăcat ținuta de gală și au purces la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena", locul de desfășurare al festivalului. În afară de Corul Mixt "Trison" de la Brăila, au mai evoluat: Corul de Cameră "I. D. Chirescu", Cernavodă, Corala Camerală "Muzicor", din Ploiești,  "Camerata Danubii", Călărași și Corala Bărbătească "D. G. Kiriac", din Pitești.

Festivalul a început, pe 11 decembrie, la ora 17.00, cu un cuvânt de învățătură rostit, via WhatsApp, de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Juriul a fost alcătuit din personalități marcante ale artei corale românești și străine: Theodor-Vladimir Rădulescu (președinte-fondator al Festivalului), prof. Alina Pîrvulescu (secretar general al Asociației Naționale Corale din România), prof. Valeria Ionescu (dirijor al Corului "Nicolae Oancea" al Casei Corpului Didactic București), Laura Mânzat (compozitor), dr. Daniela-Roxana Gibescu (etnomuzicolog, producător muzical), prof. Ioan Pelearcă (muzicolog), Tănase Garciu (dirijor de orchestră și cor), dr. Ciprian Țuțu (dirijorul Corului Academic Radio București) și Bulent Halvasi (lector univ., dirijor al Corului Polifonic al Televiziunii Turce din Istanbul).

Potrivit dirijorilor prestigiosului cor brăilean, în cadrul festivalului, "Trison" a prezentat un repertoriu variat alcătuit din colinde de Crăciun ("Noi în seara de Crăciun", "După datini colindăm", "Slobozi-ne, gazdă-n casă", "Noi plecăm să colindăm", "Plecarea Magilor", "Seara bun-a lui Crăciun") și prelucrări de folclor ("Dorulețul","Cântec și joc din Maramureș", "Mă dusei în târg la moți") care au impresionat asistența. De remarcat faptul că piesa "Doamne, ocrotește pe Români", interpretată de coriștii brăileni, a fost apreciată de însuși aranjorul acesteia, prof. Ioan Pelearcă, membru al juriului. Mai mult, "Trison" a fost singurul care a omagiat personalitatea celui ce a fost compozitorul, muzicologul și folcloristul Constantin Arvinte - plecat la cele veșnice în acest an -, cu piesa corală "Să ne-nveselim oleacă".

La finele evenimentului, au susținut recitaluri Corala "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului și Cvintetul vocal "Anatoly" al Operei Române din Brașov.

"A fost o seară cu totul specială, pentru care mulțumim tuturor celor care au contribuit - coruri, juriu, organizatori! De asemenea, mulțumim conducerii Școlii Populare de Arte și Meserii "Vespasian Lungu", Consiliului Județean Brăila și transportatorului pentru reușita acestei activități. La mulți ani! Nu putem încheia fără a aminti de alt mare Suflet al artei corale, dirijorul Corului "Preludiu" și președinte-fondator al Asociației Naționale Corale din România, Voicu Enăchescu, care nu a putut participa la Festival din motive medicale. Însănătoșire grabnică, Maestre", au mai spus dirijorii Corului Mixt "Trison", prof. Marcica și Ștefan Lupu, la întoarcerea de la Cernavodă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro