Copil mort de foame | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copil mort de foame

Tragedie în comuna Siliştea: un copilaş de numai un an a fost lăsat pur şi simplu să moară de foame, fără ca autorităţile să fie capabile să prevină drama. Băieţelul era într-o stare deplorabilă, cântărind doar 4 kg, cât un nou-născut, astfel că toate organele din trupul lui firav au cedat. Autorităţile locale, care monitorizau situaţia familiei sărace, nu au considerat că micuţul se află în pericol, astfel că nu au cerut ajutorul pentru salvarea copilului. Culmea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a aflat de caz de la presă, fraţii celui decedat fiind preluaţi, ieri, în regim de urgenţă.


Sâmbătă dimineaţa, părinţii l-au găsit pe micuţ fără suflare, în încăperea insalubră pe care o împărţeau cu toţii, şapte suflete, dintre care cinci copii. Mihai zăcea inert pe marginea patului, alături de frăţiorul său geamăn, Darius şi de ceilalţi micuţi. Familia Rădulescu locuieşte de mai mulţi ani într-o cămăruţă de câţiva metri pătraţi, improvizată într-o fermă din grajdurile fostului IAS Siliştea. Minorii, o fetiţă şi patru băieţi, cu vârste între unu şi cinci ani, trăiau în condiţii greu de imaginat, într-o mizerie cruntă, fapt cunoscut de autorităţile locale. Deşi acestea susţin că familia era ajutată de Primărie cu lemne, mâncare, materiale igienico- sanitare şi de construcţii, totuşi nimeni nu a putut împiedica moartea copilului. Asistenţa socială din localitate a considerat că poate gestiona cazul cu mijloace proprii, motiv pentru care nu a sesizat DGASPC Brăila. "Nu am făcut adresă scrisă la Protecţia Copilului pentru cazul Rădulescu, doar am vorbit ipotetic cu unii dintre angajaţi, pentru a cere sfaturi legate de situaţii de acest gen, deoarece noi deja le acordam servicii de protecţie socială, cu mijloace la nivel local şi în condiţiile legii. Familia avea adăpost şi părinţii şi-au luat angajament scris că au grijă de copii. Aceştia erau în evidenţa medicului din localitate, dar nu aveau raport medical care să arate că ar fi bolnavi. I-am vizitat înainte de viscol şi mama a dat declaraţie că va face curat. După ce a născut gemenii, Primăria a făcut igienizarea locuinţei, am reparat instalaţia electrică şi am cumpărat burlan pentru sobă, care scotea fum. Omeneşte şi legal, am contribuit cu ce am putut. Proprietarul fermei unde locuiesc le-a dat şi o văcuţă să aibă lapte pentru copii. Am considerat că mai întâi trebuie să epuizăm toate resursele locale, aşa cum prevede legea, apoi să luăm legătura cu Protecţia Copilului", ne-a declarat Mihaela Ion, inspector cu atribuţii de asistenţă socială din cadrul Primăriei Siliştea.
Primarul localităţii, Ilie Eftimie, a confirmat că situaţia familiei Rădulescu era în atenţia autorităţilor locale, fiind ajutată şi de unii membri ai comunităţii. "Am urmărit îndeaproape cazul acestei familii, pentru că m-au impresionat condiţiile mizere în care locuiau copiii. S-au luat toate măsurile pentru a-i ajuta, li s-a văruit încăperea, s-a igienizat, dar cu toate acestea nu era o locuinţă adecvată creşterii copiilor. Le-am oferit o altă locuinţă cu două camere, dar nu au vrut să se mute deoarece tatăl lucrează acolo, la fermă. Avem toate anchetele sociale făcute cu asistentul social, cu doctorul, am fost în inspecţie acum 10 zile. La grajd le-am dus peste 10 m.c. de lemne, să aibă să se încălzească iarna aceasta. Le-am dus ajutoare şi personal, astă vară le-am cărat şase saci cu haine, acum am cumpărat tot ce trebuie pentru înmormântarea copilului. Din partea Primăriei au avut tot ajutorul, dar n-am putut să-i luăm pe copii. Am dat dispoziţie la Asistenţa socială să ia legătura cu Direcţia Generală de Protecţia Copilului în acest sens", a declarat primarul Ilie Eftimie. Potrivit acestuia, veniturile familiei sunt de circa 1.400 lei, dintre care 700 lei din partea patronului la care munceşte bărbatul, plus 200 lei pentru ţigări, la care se adaugă alocaţiile copiilor. "Ambii părinţi sunt fumători, ultima dată când i-am vizitat mama cumpărase o cutie de ness, dar pentru copii, nimic. Este indolentă, nici măcar nu-i spală", a adăugat primarul.

Fraţii au fost preluaţi în centrul de plasament

DGASPC Brăila a fost sesizată de jurnaliştii de la "Obiectiv" despre cazul copilaşului care a murit sâmbătă şi a demarat o anchetă la Siliştea pentru a stabili dacă ceilalţi minori se află în situaţie de risc. În plus, mama, Carmen Rădulescu, în vârstă de 27 de ani, este din nou însărcinată, urmând să dea naştere celui de-al şaselea copil. Ieri, echipa de specialişti ai direcţiei s-a deplasat în regim de urgenţă la domiciliul familiei, unde a constatat sărăcia extremă în care trăiau micuţii. Când au ajuns la faţa locului, asistenţii sociali au descoperit o scenă de coşmar: copii neîngrijiţi, mult fum, mizerie şi miros urât. "Au fost constatate condiţiile inumane în care trăiau copiii, motiv pentru care au fost preluaţi, din dispoziţia directorului general, în regim de urgenţă şi aduşi într-un centru de plasament din municipiu. Având în vedere că mama este gravidă în luna a şaptea, i-am propus să primească găzduire în Centrul maternal, lucru cu care a fost de acord, însă mai întâi a spus că rămâne acasă pentru a se ocupa de înmormântarea copilului. Pentru a nu-i supune pe micuţi unei situaţii de abuz emoţional, am propus ca ei să fie însoţiţi de bunica paternă şi să vadă în ce condiţii vor locui", ne-a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila. Spălaţi şi îmbrăcaţi cu haine curate, hrăniţi la centrul de plasament, cei patru fraţi ai copilului decedat au fost de nerecunoscut chiar şi pentru bunica lor. Deşi îi avea în faţa ochilor pe nepoţeii care stăteau la masă, bătrâna se uita la ei ca la nişte străini, aşteptând în continuare să apară copiii murdari pe care-i ştia. Abia într-un final, bunica şi-a dat seama de transformarea suferită de nepoţi. 

Cazul va rămâne în continuare în atenţia DGASPC, copiii urmând să locuiască, timp de câteva luni, alături de mama lor, în Centrul maternal. "Instrumentăm cazul pe care abia l-am preluat. Minorii vor sta în următoarele 4-5 luni în Centrul maternal, împreună cu mama lor şi cu bebeluşul care se va naşte. Dacă vom constata că mama nu învaţă să aibă grijă de copii cât timp va sta în centru, vom propune pentru minori o măsură de protecţie definitivă", a spus Simona Cimpoae.
Trupul neînsufleţit al micuţului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei morţii. "Copilul avea insuficienţă pluriorganică, pe fondul malnutriţiei severe. Minorul cântărea 4 kg şi avea 58 de centimetri, era plin de fecale şi de paie", ne-a declarat dr. Gina Ilie, şeful SML Brăila. În funcţie de rezultatele medico-legale, poliţiştii care au deschis o anchetă în acest caz urmează să stabilească dacă părinţii lui Mihai pot fi traşi la răspundere pentru moartea propriului copil.

Copilaş de 3 ani şi jumătate ucis în bătaie

Un alt caz care a îngrozit opinia publică este cel al băieţelului de numai 3 ani şi jumătate, care în ianuarie 2011 a fost ucis în chinuri groaznice de propria mamă şi concubinul acesteia, deşi cazul lui era monitorizat de autorităţi. Cel mic a fost maltratat luni la rând, înfometat, obligat să stea pe oliţă ore în şir şi înţepat cu un cui metalic încins atunci când voia să se ridice.
Petruş Stelică Smadu a trecut prin clipe de coşmar, fiind bătut crunt atât de mama sa, Mirela Smadu (31 de ani) cât şi de iubitul acesteia, Viorel Dragomir (27 de ani). Pe parcursul anchetei, s-a constatat că încă de la vârsta de 3 ani şi 3 luni, băieţelului i-au fost aplicate bătăi repetate asupra întregului corp şi cu precădere la nivelul capului, cu palmele şi cu diverse beţe, până la producerea a numeroase escoriaţii şi echimoze. În plus, copilul era obligat să stea pe oliţă, pe intervale neîntrerupte de până la 5 ore. El nu avea nici măcar curajul să se ridice de pe oliţă, de frica bătăilor, fiind nevoit să doarmă pe oliţă, aplecat în faţă şi sprijinit cu capul pe o pernuţă aşezată pe un scăunel în faţa sa, după cum au stabilit anchetatorii. Cea mai cruntă tortură la care era supus micuţul era înţeparea cu un cui metalic încins. Ultima corecţie i-a fost fatală copilului, decedat în noaptea de 5 spre 6 ianuarie 2011, sub privirile nepăsătoare ale torţionarilor săi. Revoltător este faptul că, la vremea respectivă, cazul se afla în monitorizarea Protecţiei Copilului, însă specialiştii instituţiei nu au împiedicat în niciun fel tragedia.
Sentinţa definitivă pentru Mirela Smadu, dată de Înalta Curte, a fost de 20 ani închisoare, concubinul Dragomir Viorel rămânând cu pedeapsa aplicată în primă instanţă, de 16 ani şi 8 luni închisoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro