Copilărie de coşmar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copilărie de coşmar

Sunt abuzaţi fizic şi psihic sau obligaţi să muncească. Este drama a sute de copii brăileni, care ajung victime ale furiei şi iresponsabilităţii adulţilor. Fiecare caz ce apare în această statistică alarmantă poate deveni o poveste cutremurătoare. Unele ajung în atenţia autorităţilor prea târziu, când pentru micuţii neglijaţi, lăsaţi să moară prin înfometare sau bătuţi până la ultima suflare, nu se mai poate face nimic. Însă multe dintre destinele crunte ies la iveală datorită strigătului acestor copii fără copilărie, care cer ajutor la Telefonul Copilului. În situaţiile limită, copii crescuţi în condiţii inumane, înfometaţi şi îngheţaţi, au fost scoşi din mediul familial pentru a fi protejaţi într-un centru de plasament în regim de urgenţă. Din nefericire, statul poate proteja copiii abuzaţi numai pentru perioade scurte, iar agresorii scapă de obicei cu o simplă amendă sau chiar basma curată.

 

Copilărie spulberată, aruncată în mizeria unei vieţi de coşmar. Violaţi, supuşi la agresiuni sexuale sau maltrataţi, anul trecut, peste 200 de minori au ajuns în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila ca fiind cazuri de abuz, neglijare sau exploatare. Este, din păcate, doar vârful icebergului, adică numai acele cazuri care ies la suprafaţă şi ajung în statistici. În realitate, fenomenul se întinde ca o pecingine în toate straturile societăţii, dar mai cu seamă în mediile sărace. Îngrijorător este faptul că abuzul asupra copiilor, de natură fizică sau emoţională, cunoaşte o creştere, atât în date statistice, dar, mai ales, ca intensitate a atrocităţilor la care sunt supuşi minorii.
Aşa se face că, de cele mai multe ori, Centrul de plasament în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, care are 18 locuri, dar şi Centrul maternal, care are 8 locuri, funcţionează peste capacitatea maximă. La acest moment, situaţia în cele două centre este oarecum echilibrată, la Centrul de Urgenţă beneficiind de măsura plasamentului 15 copii, iar la Centru Maternal fiind găzduite 5 cupluri, mamă copil. Zilnic apar însă noi cazuri de copii exploataţi sau neglijaţi, care au nevoie disperată de ajutor.

Apeluri disperate la Telefonul Copilului

În ultimul timp, condiţiile tot mai proaste de trai îi obligă pe zeci de copii să afle de la vârste tot mai fragede ce înseamnă abuzul. Potrivit situaţiei statistice pusă la dispoziţie de DGASPC, în cursul anului 2014 s-au înregistrat 216 de cazuri confirmate de abuz, neglijare şi exploatare a minorilor, prin sesizări adresate la Telefonul Copiilor, dar şi direct, în scris, la telefonul obişnuit sau prin autosesizări. S-a înregistrat o uşoară creştere faţă de anul 2013, când au fost 210 astfel de cazuri.
Cele mai numeroase cazuri semnalate instituţiei sunt cele de neglijare. Nu mai puţin de 138 copii, dintre care 85 din mediul rural, au avut nevoie de ajutorul asistenţilor sociali. În 45 dintre cazuri s-a dispus plasamentul copiilor în regim de urgenţă, în 36 dintre cazuri fiind vorba de neglijarea celor mici.
Printre cele mai şocante cazuri, din pricina violenţei la care sunt supuşi copiii, sunt cele de abuz fizic. "Violenţa, de cele mai multe ori generată de alcoolism, este responsabilă de degradarea ireversibilă a climatului familial, producând traume asupra copiilor", a declarat Simona Cimpoae, directorul DGASPC Brăila.
Potrivit statisticilor instituţiei, anul trecut, 8 copii au fost victime ale furiei adulţilor. Zicala "bătaia e ruptă din Rai" se pare că funcţionează atât în mediul rural, cât şi în mediul urban. În 2014, pe lângă cele 8 cazuri de abuz fizic, 6 în urban şi 2 în rural, au fost înregistrate şi zeci de cazuri de abuz emoţional. Dintre copiii bătuţi, 7 au rămas în familiile lor, dar au primit, atât ei cât şi părinţii sau persoanele de referinţă, consiliere de specialitate, şi doar pentru un copil, conducerea DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă. Dacă abuzul fizic este vizibil, abuzul emoţional este mai frecvent şi mai greu de văzut sau de demonstrat. Cu toate acestea, în statistica DGASPC Brăila figurează nu mai puţin de 47 cazuri de abuz emoţional ( în 2013 au fost 58) , dintre care 21 în mediul urban şi restul în mediul rural. Numai trei dintre aceşti copii au fost plasaţi în regim de urgenţă, ceilalţi beneficiind de consiliere de specialitate, acordată, de altfel, şi părinţilor. În evidenţele DGASPC sunt înregistrate şi trei cazuri de exploatare pentru comiterea de infracţiuni (prin muncă), dintre care două din mediul urban, respectiv copii trimişi la cerşit de către părinţi.
Cazurile de abuz pot fi semnalate la Telefonul Copilului 0239- 983, unde există o echipă mobilă de specialişti, care poate interveni imediat.

Drama fetiţelor violate

Abuzul sexual este de departe unul dintre cele mai grave, având în vedere efectul negativ asupra dezvoltării pe termen lung a copilului. În cursul anului trecut, în evidenţele DGASPC Brăila au fost înregistrate 19 cazuri de abuz sexual şi unul de exploatare sexuală, faţă de 25 de astfel de situaţii în anul 2013. Cele mai multe dintre acestea s-au întâmplat în mediul rural, respectiv 11.
Unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost al celor două copile din Gropeni, una de 10 şi cealaltă de 11 ani, care au fost batjocorite chiar de unchiul lor. Tudorel Roşca, de 39 de ani, un pedofil recidivist, a fost cel care le-a obligat pe fete să întreţină relaţii sexuale cu el, una dintre victime, pe care a terorizat-o timp de patru ani, fiindu-i chiar nepoată. În mai 2014, bunica fetei de 10 ani, din Gropeni, a dat alarma la poliţie după ce a aflat adevărul de la cea mică. Fetiţa i-a povestit femeii că localnicul Tudorel Roşca a dus-o cu forţa în locuinţa lui şi a obligat-o să întreţină raporturi sexuale. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că Roşca ar fi obligat-o pe minoră să întreţină în mod repetat raporturi sexuale cu el, în perioada 2013 - mai 2014. De asemenea, au mai aflat şi că timp de 4 ani, în perioada 2010 - 2014, tot prin constrângere, acesta a întreţinut raporturi sexuale şi cu nepoata lui, în vârstă de 11 ani. Potrivit anchetatorilor, din declaraţiile fetelor şi constatarea medico-legală se pare că la fetiţa de 10 ani s-a consumat actul sexual, iar la cea de 11 ani, rudă cu agresorul, ar fi fost vorba de sex oral şi tentative de viol. Dosarul este pe rolul instanţei de judecată.
În aprilie 2014, în atenţia anchetatorilor a ajuns şi cazul altei minore de 13 ani, tot din comuna Gropeni, abuzată de propriul tată. Ion Daniliuc şi-a terorizat luni la rând fiica, el fiind deja condamnat de Judecătoria Brăila la 3 ani închisoare, pedeapsa nefiind însă definitivă. Calvarul fetei a început din 2013. Ion Daniliuc a început să îşi batjocorească fata de 13 ani, în condiţiile în care aceasta avea grijă de cei trei frăţiori mai mici, mama lor fiind plecată la muncă în străinătate. Victima a fost ameninţată că, dacă va povesti cele întâmplate, ea şi fraţii mai mici vor ajunge la un cămin de orfani. Cazul "Daniliuc" a ajuns în atenţia anchetatorilor în aprilie 2014, când poliţia s-a sesizat din oficiu în legătură cu tentativele de viol asupra copilei. Daniliuc nu era la prima confruntare cu legea, el având antecedente penale. În anii 80, bărbatul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crimă. Cel în cauză a fost trimis în judecată de procurori, pentru tentativă la viol, în iunie 2014. În primăvara anului trecut, după ce tatăl lor a fost arestat preventiv, copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani au ajuns la Centrul de plasament în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Brăila.

Coşmar în Movila Miresii

De departe însă, cel mai cutremurător caz înregistrat în 2014 este cel din Movila Miresii. În ziua de 12 martie 2014, din cauza unui virus informatic, un bărbat de 37 de ani şi-a spânzurat copilul de numai 4 ani, apoi şi-a pus la rândul său ştreangul de gât. Scena de coşmar a fost descoperită de un alt băiat de-al sinucigaşului, care tocmai venise de la şcoală. Marcel Datcu, cunoscut ca un om liniştit şi muncitor, ar fi lăsat şi un bilet în care îşi justifica gestul teribil. El a spus ca aflase de pe internet că are de plătit o amendă de vreo 35.000 de lei. "Amenda" era, de fapt, un virus tip "fishing". "Am intrat pe net şi am primit înştiinţare de la Poliţie că trebuie să fac puşcărie şi să plătesc amendă. Iertaţi-mă!", acesta este conţinutul biletului lăsat de sinucigaşul din Movila Miresii, după cum ne-a declarat procurorul criminalist care s-a ocupat de caz.

Părinţi iresponsabili

În unele cazuri, părinţii celor mici nu se preocupă de cei cărora le-au dat viaţă, unele dispariţii de acasă fiind sesizate la poliţie după o bună perioadă de timp. În luna martie 2014, un minor de numai 4 ani a plecat de acasă, din cartierul Radu Negru, iar mama lui a sunat la numărul de urgenţă 112 abia a doua zi. Îngrijorător a fost faptul că nimeni nu a sunat la 112, deşi băiatul s-a plimbat singur pe străzi ore în şir. Întrucât sesizarea a venit după 16 ore de la momentul aproximativ al dispariţiei, poliţiştii Biroului Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale au demarat imediat cercetările, reuşind să îl găsească pe cel mic. Mai precis, în seara de 9 martie, la ora 20.00, copilul a fost observat de poliţiştii de la Biroul Ordine Publică la intersecţia străzii Carantina cu B-dul Al.I.Cuza şi, întrucât nu a putut da date despre identitatea sa sau adresa de domiciliu, a fost internat în centrul de protecţie.
Un alt caz de dispariţie a unui copil tot de 4 ani a ajuns în atenţia poliţiştilor, tot în martie. În dimineaţa zilei de 17 martie, o brăileancă a sesizat la poliţie că fiul ei a plecat din faţa casei. La scurt timp, poliţiştii l-au găsit pe cel mic în zona Cimitirului "Sf. Constantin" şi i-au dat o amendă mamei, pentru lipsa de supraveghere a minorului, în conformitate cu Legea 61/1991 (republicată).

Cazurile cutremurătoare ale anului 2013

În cursul anului 2013, în evidenţele DGASPC Brăila au fost înregistrate 25 de cazuri de abuz sexual. Cele mai multe dintre acestea s-au întâmplat în mediul rural, respectiv 21.
Drama care a îngrozit opinia publică s-a petrecut în noaptea de 6 spre 7 septembrie 2013, când trei minore din satul Latinu, din care una de numai 11 ani, au fost batjocorite de fostul soţ al mamei lor. Bărbatul era tatăl biologic a două dintre fete şi a avut grijă de ele cât timp a stat cu femeia. Bărbatul a întreţinut relaţii sexuale cu fata de 17 ani şi sora ei, de 14 ani, propriile fiice, copila de 11 ani fiind doar pipăită în zonele intime. Ciobanul violator, Ion Băjan, a fost condamnat iniţial la 14 ani de puşcărie, de către magistraţii Tribunalului Brăila, însă Curtea de Apel Galaţi a admis apelul agresorului sexual şi i-a redus pedeapsa la 7 ani şi 6 luni.
Şi mai cutremurător, în mai 2013, o mamă şi-a ucis în bătaie copilaşul de numai 1 an şi jumătate, găsit mort în locuinţa din Bărăganul. Un an de zile le-a trebuit anchetatorilor ca s-o dovedească pe criminală. În iulie 2014 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatei, cazul fiind pe rolul instanţei. Ştefania Emilia Şonel, de loc din Ţăndărei şi stabilită la concubinul din comuna Bărăganul, şi-a ucis fetiţa de 1 an şi jumătate în bătaie, apoi a dat vina pe concubin. Ştefania a picat testul cu detectorul de minciuni şi a ajuns la Spitalul de Psihiatrie de la Socola. Inculpata a ucis cu discernamânt, spun anchetatorii, manifestând în mod constant "dezinteres şi agresivitate faţă de victimă", pe care a lovit-o, apoi a trântit-o cu capul de mobilier. Criminala de la Bărăganul a stat după gratii doar o zi, dar acum riscă până la 25 de ani de închisoare, pentru omor calificat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro