Mergi la conţinutul principal

Copiii fara identitate

Un caz social extrem, in care sint implicati 11 copii, a fost descoperit de redactorii nostri la Rimnicelu si Gemenele. Familii destramate, concubinaje, batai, betii, parinti schimbati intre ei - sint doar citeva dintre aspectele constatate de redactorii nostri si carora niste copii trebuie sa le faca fata, aproape zi de zi.
Cazul pare a fi desprins dintr-o telenovela proasta si le are ca "protagoniste" principale pe Ionica Mihai din Gemenele si Maria Gagu din Rimnicelu. Punctul comun al celor doua femei il reprezinta Zamfir Mihai, sotul Ionicai si, in acelasi timp, amantul Mariei.
Din casnicia Mariei si a sotului ei, Ilie Gagu, au rezultat doi copii: Neculai (16 ani) si Viorel (17 ani). Pe linga cei doi copii, Maria mai are, in afara casatoriei, doi copii, facuti cu doi barbati diferiti: Florin Ionut (9 ani) si Claudia (7 ani).
Nici soarta Ionicai Mihai nu difera cu mult de cea a Mariei. Din casatoria ei cu Zamfir Mihai au rezultat patru copii: Mihaela (18 ani), Georgel (16 ani), Verginel (14 ani) si Stelus (13 ani).
In urma cu patru ani, atit Ionica cit si Zamfir, desi nu au divortat, au ajuns la concluzia ca nu mai pot trai impreuna. Astfel, barbatul a ramas cu cei patru copii, iar Ionica s-a mutat la noua ei dragoste, Marin Mazilu, cu care a mai facut inca trei copii: Andreea (4 ani), Corina Daniela (3 ani) si Nicoleta (2 ani).
Ca o ironie, desi ultimii trei copii ai Ionicai sint facuti cu un alt barbat, pe certificatele de nastere ale primilor doi figureaza ca tata Zamfir Mihai.
Ramas singur si cu patru copii de crescut, Zamfir s-a decis sa o aduca in batatura pe Maria Gagu, care a acceptat si s-a mutat la el, impreuna cu trei dintre copii, Viorel raminind in grija bunicilor paterni. Cei doi au mai avut impreuna un baietel, Stefan (2 ani). Dar familia nou incropita nu a rezistat prea mult, certurile si bataile ajungind constante ale vietii comune a celor doi. Amindoi fiind cunoscuti in sat ca prieteni fideli ai lui Bachus, dupa fiecare betie incepeau bataile: intre ei si apoi, impreuna, bateau copiii care, izgoniti din curte, se adaposteau pe unde apucau. Satenii din Gemenele au povestit cum ii vedeau pe cei mici dormind prin santuri sau pe saci umpluti cu ciment. Sanda Mihai, mama lui Zamfir, a relatat reporterilor nostri ca in casa celor doi, scandalurile se tin lant. Cu lacrimi in ochi, batrina a descris viata de calvar pe care o duc copiii, care platesc fara voie pentru iresponsabilitatea adultilor: "Duminica seara (11 septembrie-n.r.), cind s-a intors de la vaci, Zamfir a gasit-o pe Maria beata moarta. S-a infuriat si a izgonit-o din curte. Ea si-a luat copiii si a plecat la parinti, la Rimnicelu". Femeia a mai povestit ca nevasta lui Zamfir (concubinul Ioanei aflindu-se in prezent in puscarie) mai venea uneori pe la el si statea citeva zile, uneori si cite o saptamina, timp in care concubina era gonita la parinti, la Rimnicelu.

Copii care nu pot incepe scoala

Atitudinea iresponsabila a celor trei adulti are efecte tragice pentru copiii acestor trei familii: Nicoleta Mihai, desi are deja doi anisori, nu are intocmit certificat de nastere, Claudia si Stefan Gagu aflindu-se in aceeasi situatie. Claudia, care in aceasta toamna ar fi trebuit sa intre in clasa I, nu a putut fi inscrisa la scoala tocmai din cauza ca nu are certificat de nastere, dupa cum a declarat directorul scolii din comuna, prof. Stoica Gisca-Eremia. Acesta a tinut sa sublinieze ca responsabili de starea deplorabila in care se afla acesti copii sint parintii, care nu manifesta nici un pic de interes fata de soarta micutilor. "Astazi (ieri-n.r.), colegii mei au reusit sa il aduca la scoala pe Florin Gagu, care la noua ani, repeta clasa a II-a. Doamna invatatoare Mihoci i-a adus imbracaminte si incaltaminte. Baiatul venise la scoala in zdrente. Problema este ca el a fost abandonat de mama, despre care nu se stie precis unde este, Florin neavind acum unde sa locuiasca", a adaugat directorul. Nici pentru cei doi copii Mihai care mai sint inscrisi la scoala, situatia nu este mai buna, ei fiind prezenti mai mult pe cimp, unde pasc vacile, decit la orele de curs. Potrivit relatarii directorului Gisca-Eremia, Stelus Mihai a intrat in clasa a VII-a, Verginel Mihai, in clasa a VIII-a, iar Georgel Mihai, din nefericire, nu a mai putut fi inscris in noul an scolar deoarece a depasit cu doi ani virsta clasei a VII-a.
Primarul comunei Gemenele, Petrica Calu, a declarat ca a sesizat telefonic Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila (DGASPC) despre situatia minorei Nicoleta Mihai, care nu are intocmit certificat de nastere, Claudia si Stefan Gagu nefiind inregistrati pe raza comunei, deoarece mama nu are mutatie in Gemenele. Lor nu li s-au eliberat certificate de nastere nici de catre primaria Rimnicelu, pe motiv ca cei doi copii s-au nascut in Braila.
Reporterii nostri au adus cazul acestor copii in atentia DGASPC. Purtatorul de cuvint al acestei institutii, Simona Cimpoaie, a declarat ca "vom incepe demersurile pentru instrumentarea cazurilor sesizate, sperind ca cele doua primarii (Gemenele si Rimnicelu - n.r.) ne vor acorda sprijinul, implicindu-se in solutionarea acestora in functie de competentele ce le revin, conform legii". Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu