Medici, jurnalişti, profesori, fotografi şi studenţi italieni au venit la Brăila pentru a aduce o rază de speranţă în sufletele copiilor care provin din familii sărace. Câţiva oameni cu suflet mare, care desfăşoară acţiuni de voluntariat în Olanda, Palestina sau Madagascar, s-au gândit şi la copiii brăileni şi au făcut pentru ei ceea ce alţii nu au reuşit. Este vorba despre echipa de voluntari a Asociaţiei "Medici Volontari Italiani" Onlus - Milano care, de altfel, nu este pentru prima dată la Brăila. În anul 2002, unul dintre membri, Marisa Monti, a lucrat ca voluntar la un centru de plasament din municipiu. Alături de Fundaţia "Inimă pentru Inimă", voluntarii italieni au pus umărul la înfiinţarea Centrului de zi " Viaţa e frumoasă", situat în cartierul Radu Negru, vis-a-vis de Grădina Zoologică, unde micuţii care provin din familii defavorizate au şansa la o copilărie normală. Asociaţia "Medici Volontari Italiani" oferă centrului din Brăila sprijin logistic, financiar, programe pentru copii, dar şi haine, medicamente şi suplimente nutritive. Mai mult, voluntarii vin să îşi petreacă timpul liber împreună cu micuţii de mai multe ori pe an şi le aduc cadouri de Paşti, de Crăciun sau de zilele de naştere, dar oferă ajutor financiar şi familiilor din care provin copiii. În perioada iulie-august, pe perioada vacanţei de vară, voluntarii italieni s-au aflat printre micuţii care vin să-şi petreacă timpul liber la Centrul de zi, le-au oferit jucării, s-au jucat împreună cu ei şi i-au dus să viziteze diferite obiective turistice din oraş (Grădina Zoologică, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Parcul Monument etc). "Am fost în România de mai multe ori. De anul trecut am început această experienţă cu centrele de zi, am făcut şi la Brăila, este foarte diferit de centrele de plasament. Acest proiect este mai bun, are ca scop prevenirea abandonului şi menţinerea legăturii dintre părinţi şi copii. Familiile sunt sărace, noi le oferim copiilor educaţie sanitară, medicamente, hrană, iar dacă un membru al familiei are nevoie de o operaţie, îl ajutăm cu bani. Asociaţia noastră funcţionează de 11 ani, are aproape 100 de membri şi dezvoltă proiecte în mai multe ţări, facem voluntariat acolo", a spus Marcello Cella, un jurnalist transformat în asistent social.
Centrul de zi "Viaţa e frumoasă" a fost înfiinţat anul trecut în cadrul unui proiect derulat de Fundaţia "Inimă pentru Inimă" şi Asociaţia din Italia, în parteneriat cu autorităţile locale. Grupul ţintă este format din copii preşcolari, cu vârsta cuprinsă între 3 - 7 ani, proveniţi din familii aflate în situaţii de risc, din municipiul Brăila. Conducerea centrului a încheiat un protocol de colaborare cu Grădiniţa de copii "Sf. Nicolae" Brăila, din cartierul Radu Negru, de unde sunt selectaţi copiii care vin la centrul de zi şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila şi Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei, pentru identificarea familiilor defavorizate care au copii. Coordonatorul Centrului de zi, Anton Urlich, ne-a precizat că acesta funcţionează atât în timpul anului şcolar cât şi în vacanţe. Anul trecut au beneficiat de serviciile oferite de centru un număr de 11 copii, iar anul acesta sunt 14 copii care provin din 7 - 8 familii. Pe perioada anului şcolar, micuţii se opresc de la grădiniţă direct la Centrul de zi, unde stau la masă, dorm şi desfăşoară activităţi instructiv-educative. În perioada vacanţei, micuţii se simt ca într-o tabără de vară, întrucât au parte de mai multă joacă. "Noi vrem să fie ca un loc de joacă pentru copii, de partea şcolară se ocupă grădiniţa. Aici au parte de îngrijire adecvată, educaţie sanitară, învaţă că trebuie să se spele pe mâini, de exemplu. De asemenea, se desfăşoară activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, se face evaluare medicală periodică, iar familiile lor beneficiază de consiliere în scopul îmbunătăţirii relaţiilor cu copiii. Avem însă o problemă cu mentalitatea oamenilor, care nu înţeleg de ce vrem să le oferim ajutor. Noi nu cerem nimic, nu facem parte din nicio sectă, nu îi trimitem la vreo biserică, doar le oferim sprijin. Chiar şi familiile sărace în primă fază se feresc. Pentru români este greu să înţeleagă că vine cineva să îi ajute, asta este mentalitatea", a spus Anton Urlich. Echipa Centrului de zi "Viaţa e frumoasă" este formată dintr-un coordonator, doi educatori, un bucătar, un psiholog şi un asistent social.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.