Consum si supraconsum in America | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consum si supraconsum in America

Ascultam acum citeva zile o emisiune la postul national de radio din Statele Unite, PBS, cind unul dintre participanti a remarcat ca americanii sint cei mai mari consumatori de bunuri din intreaga lume. Subiectul m-a intrigat si mi-am amintit cum am impietrit cind, in primele zile petrecute in Pittsburgh, la putin timp dupa ce am ajuns in America, am vazut intr-un fast food cum cel care facea sandwich-urile a aruncat la gunoi un sandwich aproape intreg, pentru ca clientul a declarat ca el nu vroia nu stiu ce fel de salam. Desi nu m-am gindit niciodata serios la asta inainte de a veni in Statele Unite, vazind risipa de aici a inceput sa ma preocupe numarul mare de oameni de pe restul globului care traiesc la limita saraciei. Va ofer astazi citeva dintre cifrele consumului american contemporan. Datele sint compilate de pe mai multe site-uri de web, ponderea avind-o www.motherjones.com si www.pbs.org. (George Sipos)

* Din 1950, suprafata unei case medii din America a crescut cu aproximativ 116 metri patrati;
* Unul din patru americani vrea un garaj in care sa incapa cel putin trei masini;
* 88% din navetistii americani se duc la munca cu masina;
* 76% dintre acestia merg singuri;
* Numarul celor a caror naveta este mai lunga de o ora si jumatate a crescut cu 95% din 1990;
* in 1950, o casa din o suta avea mai mult de doua bai. Astazi una din doua are mai mult de doua bai;
* Paisprezece milioane de familii americane au patru sau mai multe televizoare;
* Una din cinci case nou construite e mai mare de 280 de metri patrati - suprafata la care o casa nu poate fi intretinuta fara a angaja o persoana care sa ajute la curatenie;
* Costul mediu pentru remodelarea unei bucatarii de lux este de 57.000 de dolari, cu 10.000 de dolari mai mult decit ar costa o casa noua pentru o familie cu venituri modeste;
* Americanii care locuiesc in orase folosesc jumatate din volumul de energie electrica pe care il folosesc cei din suburbii;
* 87% dintre proprietarii de case din America sint albi;
* Numai 2.7% din profesorii de liceu si scoala generala, 5.7% din politisti si 4.2% din asistentele medicale care lucreaza in San Francisco si-ar putea permite sa cumpere o casa in oras;
* Numarul americanilor care si-au cumparat o a doua casa s-a marit cu 24% din 2001.

Iata acum citeva dintre intrebarile si raspunsurile dintr-un test cu aceeasi tema, a supra-consumului.
* Care dintre urmatoarele spatii este comparabil cu suprafata unui garaj pentru trei masini:
a.un teren de basket; b. Un restaurant McDonald’s; c. O casa medie din anii ’50.
Raspuns corect: c. Cele mai multe dintre garajele de trei masini de astazi ocupa cam 85 de metri patrati, cam cit era suprafata unei case medii in anii ’50. Multi oameni folosesc spatiul liber din garaj pentru a depozita lucruri pe care nu le folosesc mai niciodata.
Auzim adeseori ca americanii nu mai au prea mare putere de cumparare. Cu toate astea, ei cumpara mai multe produse de lux, fie datorita faptului ca muncesc mai mult, fie prin a face datorii mai multe. Casele in care locuiesc si masinile pe care le conduc sint mai mari si mai avansate din punct de vedere tehnologic decit cele pe care le-au condus parintii lor.
* Cit din viata media a unui american este petrecuta privind la reclame la televizor?
a.6 luni; b. 3 luni; c. 1 an; d. 1,5 ani.
Raspuns corect: c. Pe de alta parte, americanii petrec numai aproximativ 40 de minute pe saptamina pentru a se juca cu copiii, iar sotii care lucreaza amindoi vorbesc unul cu celalalt cam 12 minute pe zi.
* Adevarat sau fals? Americanii au un miliard de dolari in datorii personale, asta fara sa includem imprumuturile pentru pamint sau case.
Raspuns corect: Fals. Americanii au o mie de miliarde in datorii personale, aproximativ 4.000 de dolari pentru fiecare barbat, femeie si copil, fara a include imprumuturile specificate. In medie, americanii economisesc 4% din venitul lunar, spre diferenta de japonezi care economisesc 16%.
* Care a fost activitatea pe care americanii au facut-o cel mai mult din 1996 incoace?
a.absolvit facultati; b. declarat faliment.
Raspuns corect: b. in 1996, mai mult de un milion de americani au declarat faliment, de trei ori mai multi decit in 1986. Americanii au mai mult de un miliard de dolari in datorie pe carti de credit si mai putin de o treime din cei care detin carti de credit isi platesc sumele datorate in fiecare luna.
* Cei 358 de miliardari ai lumii au impreuna la fel de multi bani ca si cit la suta din cei mai saraci cetateni ai lumii?
a.15%; b. 30%; c. 50%; d. 10%.
Raspuns corect: c. Aproape 50%. Veniturile combinate ale celor 358 de miliardari ai lumii egaleaza veniturile a 2,5 miliarde dintre cei mai saraci oameni din lume.
* Americanii au utilizat din 1950 incoace mai multe resurse decit:
a.oricine a trait inaintea lor; b. Populatiile combinate ale lumii a treia; c. Romanii la momentul de virf al Imperiului Roman; d. Toate cele de mai sus.
Raspuns corect: d. Din 1950 americanii au utilizat mai multe resurse decit toti oamenii care au trait pe pamint inaintea lor. Fiecare american foloseste pina la 20 de tone de materiale de baza anual. Americanii arunca sapte milioane de masini pe an, doua milioane de sticle de plastic pe ora si indeajuns de multe cutii de suc cit sa faca sase mii de avioane DC-10.
* Cantitatea anuala de gunoi aruncata de americani ar putea umple un convoi de camioane de gunoi de o lungime care sa:
a.inconjoare Pamintul de sase ori; b. acopere jumatate din distanta de la Pamint la Luna; c. uneasca polurile Nord si Sud; d. acopere un pod din America de Nord pina in China.
Raspuns corect: a si b. Desi americanii reprezinta numai 5% din populatia lumii, au folosit in 1996 o treime din resursele globului si au produs aproape jumatate din reziduurile poluante. Americanul mediu consuma de cinci ori mai mult decit mexicanul mediu, de zece ori mai mult decit chinezul mediu si de treizeci de ori mai mult decit indianul mediu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro