Mergi la conţinutul principal

"Consiliul Profesoral conduce scoala!"

Ieri inspectorul scolar general Iulian Danielescu a participat ca invitat la doua Consilii profesorale, la Scoala "Fanus Neagu" si la Liceul cu Program Sportiv. Mesajul transmis cadrelor didactice a fost unul de asumare a responsabilitatilor in toate domeniile lor de activitate.
"O unitate scolara este condusa de Consiliul Profesoral. Acesta alege si confirma Consiliul de Administratie. Alegerea se face pentru patru ani, dar confirmarea se face la inceputul anului scolar, la primul Consiliu Profesoral. Daca nu se confirma vechea componenta, atunci se fac propuneri pentru noi alegeri. Consiliul de Administratie verifica legalitatea deciziilor directorului si evita orice derapaj legal, insa directorul nu trebuie sa se foloseasca de Consiliul de Administratie pentru a scoate castanele din foc. Directorul conduce scoala intre doua sedinte ale CA. In Consiliul Profesoral, la punctul diverse de pe ordinea de zi se consemneaza in procesul verbal orice derapaje. Dupa aceasta se inainteaza la Inspectoratul Scolar, la minister orice nu va convine. Cu responsabilitate, dumneavoastra conduceti scoala", a explicat inspectorul scolar general Iulian Danielescu cadrelor didactice.

"Ca sa-ti faci treaba, ca profesor, nu ai nevoie de director"

Mai mult, la aceste doua Consilii Profesionale inspectorul general Danielescu a tinut lectii de democratie, a spus clar, cum ar trebui sa se desfasoare aceste intilniri conform legii, nu conform traditiilor, obiceiuri care nu prea mai lasau loc de opinii personale.
La Scoala "Fanus Neagu" sedinta de Consiliu Profesoral a fost condusa de directorul Mirela Duca. Ea a prezentat invitatii, inspectorul scolar general Iulian Danielescu si inspectorul de matematica Catalin Stanica, noul director adjunct, profesorul Marius Damian, si noile cadre didactice suplinitoare. S-a trecut apoi la confirmarea Consiliului de Administratie prin vot secret. La un scor foarte strins, diferenta de numai un vot, comisia de validare a votului, propusa tot de cadrele didactice pe loc, a anuntat ca se va alege un alt Consiliu de Administratie. In CA trebuia numite cinci cadre didactice, doua din invatamintul primar si trei din cel gimnazial. Ca urmare s-au facut patru propuneri dintre invatatori si sase propuneri dintre profesori. Dupa votul secret a fost ales CA: invatatoarele Mariana Varlan, Ioana Popescu si profesorii Lucica Dragan, Emilia Meirosu si Sergiu Munteanu. La finalul sedintei, inspectorul general Iulian Danielescu a apreciat ca Scoala "Fanus Neagu" este o scoala de valoare, cu rezultate deosebite, si le-a indemnat pe cadrele didactice sa-si faca datoria si sa mentina aceasta traditie. "Cu cit veti munci sa ridicati scoala, cu atit va fi mai bine pentru dumneavoastra. Cu alte cuvinte, in activitatea de zi cu zi nu aveti nevoie de director, decit cel mult sa va dea o adeverinta pentru stiu eu ce. Ca sa-ti faci treaba, ca profesor, nu ai nevoie de director. Cu cit iti faci treaba mai bine, cu atit si cotatia ta este mai buna. Oricare alt punct de vedere consider ca este gresit. Acesta este mesajul meu pentru toti cei din invatamint", a spus inspectorul general Danielescu.

Se asteapta rezultate bune de la LPS, dar obtinute in cadrul legal

Ceva mai tirziu, la Consiliul Profesoral de la Liceul cu Program Sportiv, inspectorul general a transmis din nou mesajul sau cadrelor didactice, referitor la responsabilitatea conducerii scolii, in prezenta noului director, prof. Viorel Alexandru. Fostului director, prof. Elena Toader, i-a expirat mandatul si a fost numit cu delegatie un alt cadru didactic. Director adjunct este prof. Mihaela Tapoca. Sedinta a continuat apoi, dupa acelasi tipic ca la Scoala "Fanus Neagu". Si aici cadrele didactice au hotarit, la o diferenta de voturi importanta, ca au nevoie de un nou Consiliu de Administratie. Aici, in structura CA trebuia alesi reprezentanti ai cadrelor didactice: din invatamintul prescolar - 1, din invatamintul primar - 1, dintre cele care predau disciplinele de cultura generala - 2 si dintre cele care predau specialitati sportive - 2. Au fost facute doua propuneri pentru prescolar, patru pentru primar si cite sapte pentru cultura generala si specialitati sportive. In final, din CA fac parte: Mandita Tudorascu, Geta Ciuperca, Marcel Preda, Octavian Osanu, Mihail Dumitru si Tudorel Smeu. Conform legii, din orice Consiliu de Administratie trebuie sa faca parte directorul plin, directorul adjunct si contabilul sau contabilul sef al unitatii, alaturi de reprezentantii administratiei locale si ai comunitatii, ai mediului de afaceri.
"As vrea de la dvs., ca unitate scolara, rezultate bune atit la invatatura, cit si pe plan sportiv. Ca urmare, trebuie sa munciti corespunzator, sa depuneti eforturi pentru a ajunge la rezultatele dorite, pentru ca deja am fost intrebat de ce mai tin unele scoli daca au rezultate foarte, foarte slabe. Nu este cazul scolii dumneavoastra, dar vedeti cum se discuta. Tineti cont ca rezultatele bune va argumenteaza munca. Va promit ca in acest an scolar voi fi aproape de scoala dumneavoastra, voi face vizite, controale, asteptate si mai putin asteptate. Eu ii apreciez pe cei care obtin rezultate, dar toate actiunile trebuie desfasurate in cadrul legal", a anuntat inspectorul general Iulian Danielescu. In finalul intilnirii profesorul Vasile Puiu i-a solicitat inspectorului general spirijinul pentru scoala, in special financiar, pentru ca toate problemele pornesc de aici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro