Consiliul Judeţean Brăila se confruntă în prezent cu o problemă fără precedent la nivel local, având cinci membri care nu vor să renunţe la leafa administrativă, plătită din bani publici, deşi au fost daţi afară din partidele pe ale căror liste au candidat. Este vorba despre ex-PPDD-iştii Gabriel Musceleanu, Steliana Eftimie, Vasile Anghelache, fostul UNPR-ist Dănuţ Lungu, care a trecut la PDL şi democrat liberalul Silviu Radu, proaspăt exclus din partid. Trebuie spus că problema PPDD-iştilor a început încă din luna martie a anului trecut, când partidul a cerut excluderea din Consiliu a lui Gabriel Musceleanu, retrăgându-şi ulterior susţinerea şi faţă de următorii doi, care s-au opus îndepărtării acestuia. O altă cerere de încetare a mandatului a venit şi din partea UNPR-ului, în urmă cu două luni, în cazul lui Lungu. PDL-ul încă nu a solicitat retragerea lui Silviu Radu din Consiliu, însă acest lucru este de aşteptat, plecând de la excluderea lui din partid în urmă cu câteva zile. Cu alte cuvinte, situaţia creată este una aproape ridicolă, în condiţiile în care, în toate episoadele amintite mai sus, partidele au anunţat în mod public retragerea sprijinului politic, însă niciunul dintre aceştia nu şi-a dat demisia de onoare din cadrul Consiliului Judeţean. Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali spune clar că pierderea calităţii de membru al partidului politic, respectiv al organizaţiei minorităţilor naţionale pe ale căror liste a fost ales este o cauză pentru încetarea mandatului unui consilier înainte de expirarea duratei normale, însă cei amintiţi au hotărât să conteste deciziile de excludere din partid, implicit, să îşi menţină fotoliul de consilier până la aflarea deciziei finale. De precizat că partidele pe ale căror liste au intrat îi acuză de faptul că votează împotriva intereselor spectrului politic din care fac parte, iar consilierii dau vina pe liderii de partid că ar avea interese ascunse. Interesant este faptul că aceştia adoptă în prezent o poziţie de presupus consilier independent, ceea ce ridică semne de întrebare atunci când vine vorba despre cele câteva mii de semnături care le-au fost necesare consilierilor independenţi pentru a putea candida la alegerile locale din iunie 2012. Demn de precizat ar fi şi faptul că excluderea acestora din cadrul Consiliului depinde exclusiv de decizia plenului, ceea îi face pe cei cinci controlabili de majoritate. Teorie care capătă şi mai mult contur, dacă ne gândim la scandalul PSD versus PNL de la nivel naţional şi la numărul consilierilor judeţeni liberali brăileni - cinci. Şi toate acestea se întâmplă pe fundalul întârzierii numirii unui prefect la Brăila, deşi au trecut 27 de zile de la demisia lui Gheorghi Obreja.
Filote: "Eu zic că nu sunt probleme deosebite"
O altă problemă demnă de adus în atenţia publică o reprezintă eligibilitatea votului consilierilor menţionaţi, în condiţiile în care aceştia şi-au pierdut sprijinul politic din partea partidelor pe ale căror liste au candidat. De asemenea, legalitatea hotărârilor de consiliu luate cu votul acestora, în acelaşi context. Pentru a obţine o lămurire în acest sens, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" l-au contactat pe preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, însă acesta nu a dorit să facă niciun fel de comentariu, îndreptându-ne către secretarul judeţului, Nicu Filote. Acesta a ţinut să precizeze că nu se poate pune problema ilegalităţii sau anulării hotărârilor de Consiliu, deoarece membrii CJ aflaţi într-o astfel de situaţie îşi păstrează poziţia şi dreptul de vot până la emiterea unei hotărâri care să spună contrariul. "În primul rând, este vorba numai de doi consilieri care în momentul de faţă au avut hotărâri pentru încetarea de drept a mandatului. Eu zic că nu sunt probleme deosebite. Pentru Radu Silviu nu a venit nimic încă, am înţeles că se aşteaptă şi el. Am primit pentru Dănuţ Lungu şi de la PPDD este domnul Musceleanu. Pentru ceilalţi doi de la PPDD nu mi-a comunicat nimeni nimic. Am adresă oficială numai pentru Musceleanu şi pentru Lungu Dănuţ, atâta tot", a declarat Filote. Acesta a subliniat că în privinţa încetării mandatului lui Musceleanu va exista un nou proiect de hotărâre, ce va fi supus dezbaterii în luna martie. "Reţineţi, el nu a fost exclus printr-o hotărâre din Consiliu în momentul de faţă. El este în continuare în Consiliu ca urmare a faptului că proiectul de hotărâre a fost respins prin votul consilierilor. Deci nu vă faceţi probleme că Musceleanu a votat fără a mai fi consilier judeţean. El încă este consilier judeţean până când se emite şi se aprobă, bineînţeles, hotărârea privind încetarea mandatului înainte de termen, ca urmare a excluderii din partid. Sub nicio formă nu se pune problema astfel", a mai completat sursa citată. De asemenea, acesta ne-a mai informat că Lungu a cerut lămuriri de la Comisia Electorală Permanentă referitoare la Alianţa pentru Viitorul Brăilei (AVB) şi a posibilităţii rămânerii sale în CJ.
Grosu: "E o anomalie, o chestie care nu e prevăzută de lege"
Asta a declarat suprefectul Cătălin Grosu, întrebat în privinţa rămânerii în continuare în cadrul Consiliului Judeţean a celor cinci. Acesta a explicat că mandatul încetează numai la decizia consilierilor, fapt ce permite folosirea de către cei în cauză a anumitor tertipuri, pentru a trage de timp. "Dacă actul normativ nu prevede sancţiuni, nu pot să spun că se întâmplă altceva. În mod normal nu ar trebui ca încetarea mandatului să fie condiţionată de votul consilierilor sau de punerea în discuţie în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean sau de Consiliu Local a hotărârii prin care se ia act de încetarea mandatului. Dar legea pune condiţia asta fără să prevadă sancţiuni. În acest fel, ei îşi permit să tragă de timp. (...) În principiu, câtă vreme funcţionează în Consiliu sau se prezintă la şedinţe, votul lor e valabil exprimat. Asta până când consilierii iau act de încetarea mandatului. În mod normal ar trebui să fie o încetare de drept, adică dacă s-a întâmplat o astfel de situaţie, să nu fie nevoie de o constatare a consilierilor printr-o hotărâre. Ei profită de faptul că nu e prevăzută o sancţiune sau o procedură obligatorie, care să îi determine să se pronunţe într-un termen clar. Nici demisia nu e suficientă să le înceteze mandatul", a afirmat Grosu.
Căpăţână nu vede cu ochi buni "independenţa" celor cinci
Plecând de la ideea că Marian Căpăţână a strâns peste 5.000 de semnături pentru a candida la postul de consilier judeţean independent, redactorii noştri au încercat să afle care este opinia acestuia faţă de colegii săi candidaţi pe liste de partid dar care, alungaţi din partide, se pretind independenţi. Acesta a declarat că lucrurile nu pot fi lăsate aşa în continuare, pentru că numărul consilierilor care îşi pierd sprijinul politic pare să crească din ce în ce, fără consecinţe. "Ceva trebuie făcut. Dacă era unul mai ziceam, la fel dacă erau doi, dar deja sunt trei de la PPDD, unul de la UNPR şi se întrevede şi unul de la PDL. Deja depăşeşte 15% din structura Consiliului Judeţean, ori în condiţiile astea dacă se poziţionează şi poartă unele discuţii pot provoca modificări serioase pe proiectele de hotărâre. (...) Eu în viaţă nu m-am certat cu nimeni, n-am avut niciun meci şi întotdeauna am fost un om al discuţiei, al dialogului. Pe toţi colegii din Consiliul Judeţean îi apreciez şi am o relaţie foarte bună. Sunt educat cu spirit de colegialitate şi mă doare sufletul că ei nu şi-au rezolvat de fapt problemele în partid. Nu ascund faptul că am vorbit cu ei şi le-am spus «decât să mergeţi în jocul ăsta, nu ar fi mai bine să faceţi discuţii în partid şi vă recăpătaţi sprijinul politic? Intraţi pe linia partidului care v-a promovat. Voi aţi intrat pe nişte liste, nu v-aţi bătut individual şi este firesc ca să discutaţi în sânul partidului strategia pe care o aveţi în Consiliu să fie unitară». Nu poţi să intri în Consiliu Judeţean de la un partid şi acolo - nu vreau să zic cu răutate -, dar să reprezinţi pe altcineva. Nu se poate, este anormal. Este o minciună directă către alegătorii acelei formaţiuni politice. Nu este firesc", a declarat Căpăţână.
Silviu Radu nu renunţă la poziţia din Consiliu fără luptă
Cam aceasta a fost declaraţia proaspătului ex-PDL-ist Silviu Radu, întrebat de redactorii "Obiectiv" ce are de gând să facă ţinând cont de excluderea sa din partid. Radu spune că a făcut contestaţie şi că potrivit Deciziei 530 a Curţii Constituţionale, nu poate fi înlăturat din Consiliu dacă a fost dat afară din partid şi nu ţine de voinţa sa proprie. "E făcută deja o contestaţie înainte de CCJ, trimisă la BPN, cum că n-au făcut paşii corecţi. După ce îmi vor comunica oficial hotărârea CCJ-ului, că au termen de 5 zile să comunice asta, adică până miercuri cel târziu, eu ar trebui să primesc hotărârea CCJ-ului scrisă şi abia după aia o voi contesta. Dacă nu mi se comunică în termen de 5 zile hotărârea CCJ-ului adoptată, este invalidată decizia automat. Dacă primarul ar fi fost de la PSD şi eu luptam pentru el, era corect totul. În momentul ăsta, ar fi bine să fie cinstiţi, să arate că încă primarul de la Galbenu are adeziune şi carnet de membru în PDL şi şi-a plătit cotizaţia. Nu poţi să dai pe cineva afară pe lucruri închipuite şi apoi să-l întrebi de ce nu a plecat singur", a declarat Radu.
Nici Dănuţ Lungu nu este pregătit să renunţe la fotoliul de consilier. Trebuie spus, totuşi, că acesta beneficiază de un caz ceva mai special, menţinând prin trecerea de la UNPR la PDL ideologia AVB şi alegând opoziţia, şi nu barca puterii. Acesta ne-a prezentat adresa sa către Consiliul Judeţean, prin care încearcă să motiveze legalitatea rămânerii sale ca membru al miniparlamentului judeţean. "În baza prevederile Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art.9 alin.2 lit.h1 care statuează ca motiv al încetării mandatului înainte de expirarea duratei normale «pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei lista a fost ales», descris de altfel ca bază în referatul CJ, constat interpretarea cu rea voinţă a prevederilor legale, întrucât eu nu am participat la scrutinul local din data de 10 iunie 2012 pe listele UNPR, ci am fost candidatul Alianţei pentru Viitorul Brăilei, constituită în baza protocolului între PDL, UNPR, PER, PNŢCD şi PNG, alianţa înregistrată ca atare şi la Biroul Electoral Central şi la Biroul Electoral Judeţean. Mai mult, în Tabelul cu propunerile candidaţilor consilieri, formular tipizat al BEC, înregistrat la BEJ Brăila, în dreptul numelui meu, la rubrica «Partidul politic care l-a propus» este citeţ înscrisă denumirea AVB (Alianţa pentru Viitorul Brăilei) şi nu altă formaţiune politică", se arată în comunicatul acestuia.
Musceleanu: "Eşti pe lista unui partid, dar şi tu ca nume atragi voturi"
Consilierul care a dat startul acestei probleme în cadrul CJ Brăila, ex-PPDD-istul Gabriel Musceleanu, a declarat că din punctul său de vedere, procedura de a lupta cu partidul este una normală, în condiţiile în care nu i s-a dat nicio explicaţie în privinţa excluderii. "Consilierii la vremea respectivă au decis ca nefondat acest fapt deoarece eu nu am primit de la partid decât o adresă, de fapt am aflat din presă că sunt exclus în urma unei note de fundamentare. Când am cerut nota de fundamentare nu mi s-a mai răspuns deloc, nici până în ziua de astăzi nu am un răspuns la repetatele contestaţii pe care le-am făcut. În decembrie 2013, Curtea Constituţională a decis ca neconstituţională excluderea consilierilor din partid fără o hotărâre judecătorească. Acum, probabil că partidul face ce ar fi trebuit să facă de la început, dar eu am să contest pentru că nu mă consider exclus din PPDD", a declarat Musceleanu. Întrebat în ce măsură consideră că poziţia sa de consilier independent alături de ceilalţi doi este una corectă, raportat la modul în care a intrat în Consiliu, acesta a subliniat că şi partidul a avut beneficii de pe urma candidaturii sale. "Cred că este ruşinos că la Brăila, de exemplu, vizavi de un număr de cinci consilieri, noi trei, Silviu Radu, Dănuţ Lungu, Reliana Bogdan mai devreme - deşi ea şi-a dat demisia -, partidele au decis să retragă sprijinul politic pentru că nu fac politica partidului. Eu înţeleg să se ţină o linie plasată de partid, dar în CJ trebuie să se facă administraţie, nu politică. Latura asta independentă, din păcate pentru mine nu am ales-o de la început, aşa cum au făcut-o domnul Căpăţână, doamna Drăghincescu, care îşi pot expune altfel punctele de vedere, eu am decis că cel mai bine este să fac politica aceasta pentru cetăţean. Eşti pe lista unui partid, dar şi tu ca nume atragi voturi pentru treaba asta. Este o chestie reciprocă, partidul te pune pe listă, dar şi tu ajuţi partidul să se ridice. E normal ca partidul să se folosească de nişte nume, cred eu destul de rezonante şi să obţină un număr de voturi şi după să îşi pună maşinăria de vot?", a mai completat sursa citată.
Liderii politici PPDD şi UNPR cer excluderea consilierilor
Atât preşedintele UNPR Brăila, Silviu Dorin Petrea, cât şi Marioara Nistor, din partea PPDD, s-au exprimat cât se poate de clar în privinţa încetării mandatului de consilier al lui Dănuţ Lungu, respectiv cei trei foşti reprezentanţi ai partidului lui Dan Diaconescu. "Dănuţ Lungu a trecut la alt partid şi a fost ales vicepreşedinte acolo. Am făcut o comisie de arbitraj şi automat i-am retras susţinerea din poziţia de consilier judeţean. El a candidat într-adevăr pe o alianţă, dar era reprezentant din partea partidului UNPR. Acea alianţă nu este ca o alianţă permanentă, era o alianţă electorală, care, conform legii, la 12 noaptea după alegeri se încheia. Practic, el este acolo pe listele partidului UNPR. Conform legii, nu poţi să fii membru la două partide, în momentul în care te-ai înscris în alt partid, automat se consideră că dincolo nu mai eşti membru, atunci trebuie luat act de chestia asta. Noi am înţeles că nu mai e membru al partidului nostru şi nu mai putem să-l susţinem în poziţia de consilier judeţean", a declarat Petrea, precizând totodată că au făcut toate demersurile şi au înştiinţat Consiliul Judeţean Brăila în luna ianuarie.
De cealaltă parte, Nistor a subliniat că organizaţia PPDD şi-a exprimat nemulţumirea "faţă de abuzul din Consiliul Judeţean" şi că a apelat la justiţie pentru a-şi rezolva problema. "Privind situaţia ex-consilierului nostru Musceleanu Gabriel, procesul a ajuns în faza de cercetare judecătorească (procedura care asigură cunoaşterea în mod nemijlocit de către instanţă a faptelor la care se referă cauza, examinarea tuturor dovezilor şi completarea acestora, în scopul stabilirii adevărului şi realizării justiţiei), iar în cazul lui Eftimie şi Anghelache, în procedură prealabilă. Prin demersul nostru ne dorim ca abuzurile din Consiliul Judeţean Brăila, fără precedent până acum, privind procedurile legate de învestirea în funcţia de consilier sau de pierdere a acestei calităţi să treacă de faza bunului plac şi să se respecte norma legală", a declarat deputatul PPDD.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele PDL Brăila, Alexandru Nazare, reamintim că întrebat în legătură cu rămânerea sau nu a lui Silviu Radu în CJ Brăila, acesta a refuzat să se pronunţe până la rezolvarea contestaţiilor.