Bătaie de joc! Nu 600.000 de lei este suma finală, 570.670 lei vor costa cele două sensuri giratorii pe care municipalitatea intenţionează să le construiască la intersecţia străzii Comuna din Paris cu şoseaua Focşani, respectiv Calea Galaţi cu Bulevardul Al. I. Cuza. După o şedinţă cu mulţi nervi şi replici dure, proiectele care privesc construirea celor două giratorii a trecut de consilierii municipali, valoarea totală fiind doar cu 30.000 de lei mai mică faţă de prima variantă avansată de către primarul Aurel Simionescu.
Introduse din nou pe ordinea de zi a şedinţei CLM, de ieri, după ce au fost scoase în urmă cu aproximativ 2 săptămâni pentru a fi reanalizate din punct de vedere tehnico economic, proiectele ce privesc construirea celor două sensuri giratorii din municipiu a primit votul aleşilor locali, suma finală fiind de aproximativ 5,7 miliarde de lei vechi. "Împotrivă" s-a arătat doar consilierul Ionel Alexandru (PNG), pedeliştii Simona Drăghincescu şi Marian Fusea, dar şi PP-LC-istul Ene Tache abţinându-se de la vot. În concluzie, sensurile giratorii au primit girul a 21 de consilieri din 25 prezenţi, la suma de 570.670 lei. Au lipsit motivat Eduard Ciocan (PNL) şi Paraschiva Paraschiv (PP-LC).
Drăghincescu a solicitat scoaterea proiectelor de pe ordinea de zi
Încă de la începutul şedinţei, consilierul PDL Simona Drăghincescu a solicitat scoaterea celor două proiecte de pe ordinea de zi, fiind convinsă că propunerea sa va fi totuşi respinsă de ceilalţi aleşi. Motivul pe care aceasta l-a invocat a fost acela că cele două proiecte nu "sunt de competenţa Consiliului Local Municipal Brăila". "Am două propuneri şi anume: scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor 6 şi 7 deoarece nu sunt de competenţa Consiliului Local Municipal Brăila şi asta am scris în memoriul pe care l-am depus vineri, la CLM. Şi cea de-a doua ar fi completarea punctului 8 cu privire la proiectul privind prelungirea acordării de facilităţi pentru mijloacele de transport unor categorii sociale de persoane cu menţiunea să se acorde aceste facilităţi şi elevilor şi studenţilor. Şi, pornind de la ideea că veţi respinge prima mea propunere, atunci mă gândesc că dacă aveţi 6 miliarde de cheltuit pentru construirea celor două sensuri giratorii, atunci poate aveţi şi un milion de euro ca aceşti minunaţi copii să meargă gratis la şcoală", a fost declaraţia pedelistei.
Propunerea consilierului Drăghicescu a fost respinsă, 21 de consilieri votând împotriva scoaterii celor două proiecte de pe ordinea de zi şi doar 4 au fost "pentru": Simona Drăghincescu şi Marian Fusea ambii de la PDL, Ionel Alexandru (PNG) şi Ene Tache (PP-LC).
PDL-ul se oferă să construiască giratoriile cu doar 97.000 de euro
Consilierul democrat liberal s-a arătat revoltat de faptul că cele două proiecte, care au fost scoase de pe ordinea de zi în urmă cu două săptămâni, au fost reintroduse cu o valoare aproape identică, diferenţa fiind doar de 14.000 de lei pentru fiecare sens giratoriu în parte. Totodată, Drăghincescu a precizat că a fost mandatată de către formaţiunea politică din care face parte pentru a aduce la cunoştinţă faptul că PDL este dispus să construiască două sensuri giratorii mult mai ieftine, pe care mai apoi să le doneze municipiului. "Am mandatul Partidului Democrat Liberal să vă spun că vă putem pune la dispoziţie şi vă donăm două sensuri giratorii pe care le va realiza PDL cu Tineretul Democrat Liberal. Am gândit o chestie foarte simplă pe care o donăm municipiului Brăila pentru a nu se mai cheltui aceste sume colosale. De asemenea, dacă insistaţi să faceţi sensuri giratorii cu aceste sume extraordinar de mari pot să vă spun că cele două sensuri costă însumat vreo 97.000 de euro plus TVA, asta înseamnă că va fi dată prin atribuire directă pentru că legea s-a schimbat, iar acum aveţi posibilitatea la lucrări sub 100.000 de euro plus TVA să atribuiţi direct. Mi se pare o jignire la adresa cetăţenilor care fac eforturi extraordinare de a-şi plăti taxele şi impozitele la zi, care au rămas fără apă şi căldură din vina municipalităţii că nu şi-a îndeplinit propriile clauze contractuale, ca să cheltuim 5,7 miliarde de lei. (...) Nu cred că se va realiza lucrarea cu mult mai puţin şi nu-mi aduc aminte ca sensul giratoriu de la soşeaua Buzăului colţ cu şoseaua de centură să fi suportat o asemenea hotărâre de Consiliu Local, cu această aprobare de indicatori tehnico economici care nu ştiu ce înseamnă. Această lucrare ştiu că este prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli, iar dacă voiaţi să o faceţi, puteaţi să o faceţi şi fără acordul Consiliului Local", a afirmat sursa citată.
Păun s-a făcut scut pentru Simionescu
Luând apărarea municipalităţii şi deloc deranjat de suma exagerată aruncată pentru două sensuri giratorii, consilierul PUER, Dan Păun, a ţinut să intervină pentru a o pune la punct pe Simona Drăghincescu. Acesta a lăudat toaletarea arborilor, o altă iniţiativă a municipalităţii, pentru a ajunge în final la concluzia că specialiştii au ultimul cuvânt de spus, întotdeauna. "Vreau să vă anunţ cu satisfacţie că ieri am trecut pe Bulevardul Independenţei şi toţi pomii pe care i-aţi toaletat sunt plini de vegetaţie, în pofida detractorilor care au spus că au fost distruşi, că o să se usuce. Deci mesajul pe care vreau să-l trag este următorul: haideţi să lăsăm specialiştii să-şi facă meseria, noi de aici să luăm doar decizii de amenajarea oraşului, ca idee. Ce ne făceam dacă edilii oraşului amenajau Piaţa Traian din balize din plastic? Mai aveam monument istoric acum? Cât despre punctul 8 vreau să spun colegei noastre fostă independent că acea propunere îmi aparţine mie. Mi-a luat-o. Sau se cheamă plagiat doamna Simionescu?", a declarat Păun, fiind corectat de Drăghincescu în privinţa numelui.
Iritată de afirmaţia ecologistului, democrat liberala a ţinut să-i dea o replică acestuia trimiţându-l să studieze "pedologice şi dentrologice". "Eu vreau să vă întreb dacă mai faceţi parte din grupul PUER - pentru că eu nu sunt detractoare, cum spuneţi dumneavoastră - şi dacă sunteţi un mare ecologist mi se pare aiurea să afirmaţi că acei pomi şi-au intrat în vegetaţie. Dacă vi se pare că acei pomi de pe Bulevardul Independenţei vor mai avea vreodată coroană adevărată, vă înşelaţi amarnic, înseamnă că nu ştiţi ce înseamnă ecologie şi vă recomand să vă duceţi la studii pedologice şi dentrologice".
Simionescu: "Atribuirea directă este o posibilitate, nu o obligaţie"
Scandalul dintre cei doi consilieri a fost aplanat de către primarul Aurel Simionescu, care a ţinut să precizeze că, deşi cele două proiecte se încadrează în 100.000 de euro, ceea ce înseamnă că pot fi realizate prin atribuire directă, această variantă nu este una obligatorie. Edilul şef a punctat că în mod cert municipalitatea va opta pentru scoaterea la licitaţie şi toţi cei interesaţi se vor putea înscrie, suma finală urmând a se stabili abia în urma acestei proceduri. "Este adevărat că suma este sub 100.000, este adevărat că există prevederea respectivă în lege, dar prevederea este o posibilitate şi nu o obligaţie. Am discutat şi astăzi (n.r. ieri) dimineaţă, vom scoate la licitaţie publică cu condiţia - cel mai mic preţ. Licitaţie electronică. Atunci, dacă cineva de la un partid sau de la altul doreşte să se înscrie în această formulă, se înscrie, intră în SEAP, sunt 24 de ore în care poate să liciteze preţul, fără nicio intervenţie din partea nimănui. Acel preţ va fi cel adjudecat pentru proiectul respectiv. În al doilea rând, eu accept orice formulă din aceasta de participare", a declarat Simionescu. Totodată, primarul a mai dorit să anunţe că deja are în plan realizarea altor posibile sensuri giratorii în oraş. "Vom discuta inclusiv o formulă pentru Mălăeru. Astăzi am stat puţin în intersecţia aia, m-am uitat şi eu vizavi de lucrurile care se întâmplă, putem să discutăm şi orice altă intersecţie într-un format din acesta de provizorat mai mare sau mai mic, să vedem cum merge. Dar încă o dată, şi la discuţia cu liderul de grup am pus pe speaker pe comandatul adjunct al Poliţiei Judeţului despre subiectul respectiv şi ne-a confirmat necesitatea unor astfel de intervenţii. Mai multe sau mai puţine, o să vedem în funcţie de ceea ce putem să realizăm. Dar ceea ce realizăm cu titlu definitiv trebuie să fie o realizare temeinică, durabilă şi nu una pentru doi ani", a conchis sursa citată.
Doar Ionel Alexandru a votat «împotrivă»
Un comentariu negativ a făcut şi PNG-istul Ionel Alexandru, care a ţinut să îşi expună nemulţumirile, punctual, pentru fiecare dintre cele două sensuri giratorii în parte. În ceea ce priveşte realizarea giratoriului de la Strada Comuna din Paris cu Şoseaua Focşani, acesta a subliniat că din punctul său de vedere iniţial ar trebui luată în calcul o lucrare provizorie, mult mai ieftină. "Aceste sensuri giratorii de regulă se construiesc pe zona de centură a oraşului, de aceea propunerea pe care a făcut-o domnul primar privind zona de la Mălăeru, pe care am înaintat-o şi eu este binevenită. Am mai putea să facem tot la şoseaua de centură colţ cu Călăraşi. Dar în oraş acestea nu au nicio eficienţă deosebită. Dacă vreţi, eu aş fi de acord cu un provizorat de genul balize de plastic pe Comuna din Paris, unde, din punctul meu de vedere, s-ar preta mai mult o semaforizare. (...) În al treilea rând, preţul este extraordinar de mare şi nu se merită", a declarat Alexandru. Cât despre celălalt sens giratoriu de la intersecţia Calea Galaţi cu Bulevardul Al. I. Cuza, acesta a punctat faptul că spaţiul este mult prea îngust pentru o asemenea construcţie. "Aici problema este cu totul deosebită faţă de celălalt proiect. E vorba de o arteră îngustă - Calea Galaţi -, care se intersectează cu un Bulevard foarte larg. E chiar penibil să facem acolo un giratoriu într-o intersecţie unde spaţiile sunt foarte mici. Vă daţi seama, şi la 3 miliarde! În al doilea rând, începând din centru până în Bulevardul Dorobanţi sunt mai multe zone de blocare a circulaţiei. Propunerea pe care am mai înaintat-o ar fi ca aici să funcţioneze acea undă verde. Nu să facem aceste stopuri. Sunt trei semaforizări în zonă, plus atâtea treceri de pietoni. În condiţiile acestea nu îşi are eficienţa. Voi vota împotrivă!", a conchis consilierul.
În opoziţie, dar nu şi «împotrivă»
Plecând de la ideea că la ambele proiecte atât PP-LC-istul Tache Ene cât şi PDL-iştii Simona Drăghincescu şi Marian Fusea s-au abţinut, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să afle care a fost raţiunea din spatele acestei decizii. Întrebat de ce nu a votat "împotrivă", Ene a subliniat că a preferat să se abţină deoarece nu era lămurit în ce măsură calculele au fost corecte. "Dar ce importanţă mai are? Din punctul meu de vedere e acelaşi lucru. Având în vedere că totuşi nu ştiu cât de exactă este acea sumă am zis «hai să mă abţin». Neştiind exact dacă sunt calculele corecte, că ei sunt specialişti toţi şi zic că alea sunt calculele corecte. De fapt în bugetul aprobat în ianuarie sunt prevăzute cu 170.000 de lei. Cum s-o fi ajuns la dublu la ora actuală nu se ştie. Până la urmă, când a fost corect, când au fost prevăzute în bugetul CLM-ului sau acum, când au venit cu 300.000 de lei? Aşa sunt prinse în buget cele două sensuri giratorii", a declarat Ene. În ceea ce o priveşte pe Simona Drăghincescu, aceasta a explicat că nu a putut vota împotriva unor proiecte venite la iniţiativa sa, în ciuda faptului că nu este de acord cu preţul acestora, modificat ulterior. "Cum să votez împotriva propunerii mele? Eu am propus aceste sensuri giratorii, dar sunt absolut scandalizată de preţurile neruşinate pe care le-au pus. Cine a pus un asemenea preţ este un neruşinat şi mă refer aici la directorii care semnează acele propuneri nesimţite. Cum să votez împotrivă la ce am propus eu? Pentru că proiectele sunt în buget că aşa mi-a zis primarul, că a ţinut cont de părerile noastre. Dar decât să le fac ăstora propuneri de asemenea manieră mai bine mă abţin, nu mai fac nimic la asemenea costuri. Oricum eu nu sunt «împotriva» proiectului, ci «împotriva» preţului şi cum nu există vot pentru proiect şi vot pentru preţ, m-am abţinut. Oricum se contorizează tot la «împotrivă»", a afirmat PDL-ista. Totodată, aceasta a mai punctat că are de gând să îşi respecte promisiunea în plen şi să realizeze alături de Tinerii Democrat Liberali două sensuri giratorii mai ieftine. "Oricum o să fac cu ăştia mici un sens giratoriu provizoriu până fac ei licitaţie. Vin cu flori, o să încărcăm. Când o să fie gata o să îi spun primarului să vină. Să vedem ce o să facă. O să îl facem cadou Primăriei. Ce rost are să mai facă încă unul dacă noi ducem unul acolo?! Trebuie să aducem doar pământul. Să vedem dacă îl schimbă după şi de ce îl schimbă. Până fac ei licitaţie, până or aloca banii, să îl folosească pe ăla să nu mai moară oamenii. Dacă tot e pe gratis. În câteva zile va fi gata", a precizat consilierul.
La rândul său, Marian Fusea a declarat că s-a abţinut pentru că înţelege necesitatea de sensuri giratorii în tot municipiul, însă nu a fost de acord cu preţul celor două. "Suntem conştienţi de necesitatea unui sens giratoriu la Calea Galaţi cu Alexandru I. Cuza, unde s-au întâmplat foarte multe accidente şi la Comuna din Paris cu Şoseaua Focşani. Suntem conştienţi de necesitatea sensurilor giratorii în tot municipiul Brăila. Din punctul meu de vedere - şi aşa am înţeles şi eu de la arhitecţii urbanişti -, că giratoriile temporizează traficul. De asta nu am votat «împotrivă». Nici nu am votat «pentru», aşa cum a explicat doamna Drăghincescu, cosiderăm că aceste costuri sunt prea mari. Se pot realiza mult mai ieftin. De asta m-am abţinut. Trebuie reanalizate şi făcute la costuri mai mici", a conchis PDL-istul.
Reamintim că în data de 13 iunie, la şedinţa extraordinară a CLM, proiectele de hotărâre privind studiile de fezabilitate pentru cele două sensuri giratorii din oraş au fost scoase de pe ordinea de zi cu unanimitate de voturi de către consilierii locali, tocmai din pricina preţurilor prea mari.