Concluzia Curtii de Conturi: DGASPC Braila nu a achitat timp de 15 luni obligatia catre bugetul de stat
Inspectorii Curtii de Conturi au efectuat in cursul lunii mai un control amplu la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila, ocazie cu care au semnalat un paradox: institutia care se ocupa, printre altele, si cu protejarea drepturilor persoanelor cu handicap nu si-a respectat una dintre obligatiile pe care orice angajator le are fata de aceasta categorie sociala. Potrivit legislatiei in domeniu, orice angajator are obligatia sa angajeze un anumit numar de persoane cu handicap, iar daca nu face asta trebuie fie sa achite o anumita suma lunar catre bugetul de stat, fie sa contracteze servicii si produse de la operatori economici in cadrul carora peste 30% din angajati sint persoane cu handicap. Ori tocmai asta nu au facut cei de la Protectia Copilului Braila, situatie in care Curtea de Conturi a stabilit ca institutia a incalcat prevederile Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Mai mult, a calculat si suma pe care directia ar fi avut obligatia sa o vireze la bugetul de stat in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 martie 2008: 81.542 lei, la care se adauga inca 19.244 lei majorari de intirziere. "In urma verificarii modului de indeplinire a obligatiilor financiare catre bugetul de stat, organul de control a constatat ca in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 martie 2008, DGASPC Braila prin compartimentul de specialitate (Serviciul Resurse Umane-salarizare) nu a calculat si nu a virat la bugetul de stat varsamintele de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate, in conditiile in care aceasta nu a achizitionat produse sau servicii de la unitati protejate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat", se arata in concluziile actului de control de la Curtea de Conturi Braila. De asemenea, acelasi act precizeaza ca raspunzatori pentru aceasta situatie sint directorul general al institutiei impreuna cu seful serviciului resurse umane - salarizare si seful biroului salarizare. Drept pentru care, dupa ce directia a platit obligatia financiara in cuantum de 81.542 lei (61.292 lei pentru anul 2007 si 20.250 lei pentru trimestrul I 2008), Curtea de Conturi a stabilit ca penalitatile trebuie suportate din buzunarul celor trei vinovati: Alexandru Sculschi, Daniela Leitoiu si Luminita Arama. Pentru asta, Curtea de Conturi a dispus sesizarea Tribunalului Braila - Sectia Contencios Administrativ pentru stabilirea raspunderii juridice a celor trei si obligarea lor la plata penalitatilor de circa 19.000 lei.
"Legea este aberanta!"
Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, Alexandru Sculschi, a precizat ca situatia s-a datorat deficitului bugetar al institutiei, fapt semnalat Consiliului Judetean.
"Suma a fost virata cu intirziere pentru ca am facut mai multe rectificari bugetare, am “miscat” bani dinspre investitii spre salarii pentru a acoperi necesarul cheltuielilor de salarizare a personalului institutiei. Nu am avut pe 2007 sumele necesare, de aproximativ 700 milioane de lei, pe care sa le viram, pentru faptul ca institutia nu avea numarul de persoane cu handicap incadrate. Neputind plati cheltuielile salariale, nu puteam sa platim catre stat darile, datorita unui deficit bugetar. In 2008, am asteptat sfirsitul trimestrului I si apoi am acoperit partea cuvenita. In ceea ce ne priveste, am demonstrat cu hirtii ca am facut proiect de hotarire de Guvern pentru majorarea salariala, adrese catre Consiliul Judetean, in care am solicitat bani pentru salarii. Grija numarul unu a fost ca salariile angajatilor sa fie platite", a explicat Alexandru Sculschi.
DGASPC Braila are 800 de salariati si, potrivit legii, ar trebui sa aiba 32 de persoane cu handicap angajate ori numarul acestora este de 6. Directorul DGASPC Braila a precizat ca au fost organizate numeroase concursuri pentru angajarea unor astfel de persoane, dar participantii care s-au prezentat nu aveau cunostintele profesionale adecvate. Legea este, in opinia lui Alexandru Sculschi, discutabila, intrucit nu este aplicata cu aceeasi unitate de masura in toata tara, existind mai multe judete in care directiile nu au virat la bugetul de stat varsamintele pentru persoanele cu handicap neincadrate. "Ceea ce este discutabil este faptul ca o serie de judete invecinate continua sa nu plateasca aceste drepturi. Legea este aberanta, o institutie care protejeaza persoanele cu handicap este pusa sa plateasca dari catre stat pentru persoanele cu handicap", a declarat Alexandru Sculschi.
Instanta va fi cea care se va pronunta in cazul litigiului dintre Curtea de Conturi si DGASPC Braila. "Cei de la Curtea de Conturi sint in litigiu cu noi pentru ca am considerat ca modul in care au desfasurat controlul este defectuos, ca si nominalizarea persoanelor considerate raspunzatoare. Nu au putut sa se pronunte si atunci s-au adresat Tribunalului. Astept decizia instantei. Conform legii insa, Curtea de Conturi nu mai are personalitate juridica. Oricum, controlul privind respectarea sau nerespectarea legii este de competenta Inspectoratului Teritorial de Munca, care a spus ca situatia este pe lege", a declarat Alexandru Sculschi.
Contactat telefonic, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, Dumitru Vaduva, a explicat ca Directia pentru Protectia Copilului a fost verificata in cursul anului trecut, insa tematica vizata s-a concentrat exclusiv pe probleme de securitate si sanatate in munca, sector care nu include problematica in discutie.
In caseta
Ce spune legea
Potrivit prevederilor Legii nr. 48/2008, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. In caz contrar cei vizati au la dispozitie doua variante:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentind 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.