Mergi la conţinutul principal

Condamnati sa suportam mirosul porcilor lui Caruz

Chiar daca nu a mai imbicsit atmosfera orasului cu aceeasi frecventa si intensitate cum o facea in 2007, "Complexul de Porci" de linga Braila a continuat sa isi faca simtita prezenta si anul acesta. Au fost destule nopti de vara in care mirosul de fecale i-a fortat pe braileni sa doarma cu ferestrele inchise, iar cuvintele de "bine" au continuat sa curga la adresa omului de afaceri Gheorghe Caruz, a carui familie detine crescatoria de porci. Chiar si acum, in ciuda racirii vremii, sint momente cind atmosfera devine aproape insuportabila, mai ales in Chercea, Vidin sau Obor, cartierele situate cel mai aproape de crescatoria de porci. Din pacate, mirosul greu va ramine o prezenta constanta la Braila si in anii urmatori, fara ca autoritatile de mediu sa poata lua masuri impotriva "Complexului de porci". Iar asta deoarece conducerea acestei societati a negociat cu Uniunea Europeana un ragaz pina in 2011, pentru a-si pune la punct problemele de mediu. Astfel, potrivit Garzii de Mediu Braila, institutia abilitata sa supravegheze derularea acestui program, Caruz si-a luat angajamentul de a investi, pina in 2011, 1,48 milioane de euro, in instalatii care sa protejeze factorii de mediu. Investitia se face esalonat, incepind din 2006, iar pina in prezent "Complexul de Porci" Baldovinesti si-a indeplinit obligatiile din grafic. Comisarul de mediu Costica Draghia, cel care tine sub supraveghere aceasta firma, ne-a spus ca pina in momentul de fata, angajamentele asumate au fost respectate. De remarcat, insa, ca, deocamdata, graficul de investitii a presupus sume mici, de ordinul miilor sau zecilor de mii de euro. Grosul investitiilor, de sute de mii de euro, urmeaza sa se deruleze in 2009, 2010 si 2011. De exemplu, pe parcursul acestui an, s-au cheltuit 3.000 de euro pe o instalatie de spalare a halelor si este in derulare o investitie de 6.000 euro, pentru un sistem de ventilatie cu senzor de control microclimat. De la inceputul anului in curs, s-au mai cheltuit 15.000 euro pentru amenajarea unui punct de colectare a cadavrelor de animale si este in curs de definitivare amenajarea unei platforme de depozitare a dejectiilor, in valoare de 3.000 euro. Pina la 31 decembrie a.c., ar trebui finalizata reabilitarea unui decantor, lucrare in valoare de 75.000 euro.
La anul, in 2009, se va vorbi despre cu totul alte sume: graficul de investitii prevede cheltuirea a 261.000 euro, pentru modernizarea statiei de epurare a crescatoriei de porci. Daca acest angajament nu va fi respectat, Garda de Mediu va putea lua masuri impotriva "Complexului de Porci".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu