Fost "locotenent" al lui Vincler şi lider al interlopilor din Obor şi Lacu Dulce, Marian Dănuţ Soare, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, după ce a dat mită 100 de lei unui poliţist din cadrul IGPR. Aflat la volanul autoturismului Audi A8 cu numărul de înmatriculare BR-19-SOA, în urmă cu doi ani, Marian Soare depăşise viteza legală pe autostrada A2, înţelegerea dintre el şi poliţist fiind interceptată în mod întâmplător de oamenii legii.
Cristian Grigore, agent de poliţie rutieră la Biroul Autostrăzi din cadrul IGPR, a fost condamnat şi el la 6 luni de înhisoare, cu suspendare, pentru că a primit mită 100 de lei de la interlopul brăilean. Magistraţii Tribunalului Brăila i-au condamnat, în acelaşi dosar penal de corupţie, pe alţi doi brăileni: agentul şef de poliţie Marian Săndel Trifan, din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Ordine Publică, şi Nicuşor Roşu. Primul a primit 9 luni de închisoare, cu suspendare, pentru că ar fi primit mită 200 de lei, iar al doilea 8 luni de închisoare, de asemenea cu suspendare condiţionată, pentru dare de mită şi conducerea pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat. Sentinţa Tribunalului Brăila nu este definitivă, putând fi atacată prin apel.
Şi-a distrus cariera pentru 100 de lei
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în urma interceptării convorbirilor telefonice purtate de interlopul brăilean, s-a descoperit că, în ziua de 2 mai 2012, un poliţist care era de serviciu pe autostrada A2, pe nume "Grigore", l-a avertizat despre faptul că a fost depistat conducând cu viteză, ignorând semnalele poliţiştilor.
Grigore (identificat ulterior în persoana agentului Cristian Grigore, de la IGPR) l-a apelat pe Soare în jurul orei 15:36, spunându-i: "Ne-a pus ăştia să te oprim... ţi-a făcut unii semnal de oprire... că dacă mi-a dat numărul, m-am prins io". Auzind despre ce este vorba, interlopul l-a rugat pe poliţist să "vorbească cu băieţii", spunându-i că-l va suna la întoarcere, pentru că, în acel moment, se îndrepta către aeroport. "N-am cum să rămân, ne vedem când mă întorc dacă vreţi, că acum mă duc la aeroport. Deci, când mă întorc, opresc, nu-i problemă, dar acum sunt aproape de Bucureşti", a spus Soare.
Procurorii spun că, în cursul aceleiaşi zile, Marian Dănuţ Soare s-a întâlnit cu Grigore şi i-a dat suma de 100 de lei, drept răsplată pentru bunăvoinţa sa. Anchetatorii precizează că, după ce a fost informat de Soare că se grăbeşte spre aeroport, poliţistul, îngăduitor, i-a spus acestuia că "va vorbi cu băieţii ăştia" şi să-şi vadă liniştit de drum. Într-adevăr, în ziua de 2 mai 2012, agentul Cristian Grigore a fost de serviciu, împreună cu un coleg, pe autostrada A2. Culmea, în ziua respectivă nu apare nicăieri menţionat că autoturismul BR-19-SOA ar fi depăşit viteza legală sau că ar fi fost înregistrat de aparatura de supraveghere.
Audiat ulterior, poliţistul a negat iniţial că-l cunoaşte pe Soare, după care, aflând că a fost interceptat, a precizat că l-a cunoscut pe autostradă, prin natura profesiei, şi că au făcut schimb de numere de telefon. Totodată, Grigore a declarat că n-a luat mită. Nici Marian Soare nu a recunoscut că l-ar fi mituit pe poliţist, afirmând că, de fapt, a făcut o glumă spunându-i soţiei că s-a întâlnit cu "ai noştri" şi că "le-a dat 100".
Reprezentanţii acuzării precizează, de asemenea că, în ziua de 5 iunie 2012, Soare a discutat din nou cu Cristian Grigore, după ce un apropiat de-al său, Iulian Emilio Hrehorec, fusese depistat conducând cu viteză pe aceeaşi autostradă. Poliţistul, dar şi Soare, au negat că ar fi fost implicaţi în "iertarea" lui Hrehorec, despre care omul legii credea că este "vărul" interlopului brăilean.
Mită la Parcul Zoo
În urma interceptărilor telefonice, un alt poliţist, de data aceasta brăilean, avea să fie pus sub acuzaţie şi condamnat. Este vorba de agentul şef Marian Săndel Trifan, de la Ordine Publică, care ar fi luat mită suma de 200 de lei de la Nicuşor Roşu, rudă prin alianţă cu Marian Soare.
Acuzarea precizează că, în ziua de 22 aprilie 2012, Trifan efectua serviciu de patrulare în zona Parcului Zoo, împreună cu un coleg. La un moment dat, echipajul de poliţie l-a oprit în trafic pe Nicuşor Roşu, care se afla la volanul unui "Ford Focus" cu număr de înmatriculare expirat. În acel moment, Trifan i-a spus lui Roşu că va rămâne fără permis şi că i se va întocmi dosar penal. "Ce facem?", l-ar fi întrebat omul legii pe Roşu, iar acesta, înţelegând la ce se face aluzie, i-ar fi răspuns: "Vom face cum doreşti".
În continuare, la îndemnul poliţistului, brăileanul a urmat autospeciala poliţiei pe o stradă laterală, apoi a coborât şi i-a dat acestuia, prin geamul deschis al portierei, suma de 200 de lei. Raportul de activitate întocmit de poliţişti în ziua respectivă nu precizează că Roşu Nicuşor ar fi fost sancţionat.
Reprezentanţii acuzării mai precizează că, atunci când s-a petrecut incidentul, soţia şoferului ar fi sunat-o pe soţia lui Soare, care îi este nepoată, rugând-o să intervină pentru a rezolva "problema" ivită. Soare ar fi sunat-o, apoi, pe soţia lui Roşu şi i-ar fi spus că poliţistul cu cicatrice pe faţă, adică Trifan, ar fi fost "prietenul" său. În acel moment, spun procurorii, Nicuşor Roşu s-a întors în autoturism şi i-a spus interlopului că nu mai este nevoie să intervină pentru el, întrucât a rezolvat, dându-i poliţistului 200 de lei. "Bravo, că ăla e prietenul meu, ăla cu cicatrice pe faţă", i-a spus Soare rudei sale.
"Ăla cu cicatrice pe faţă" susţine că nu este prieten cu Soare
Poliţistul Trifan, care a negat constant că a luat mită - despre care se afirmă în dosar că este "poliţistul cu cicatrice pe faţă" - a fost la un pas de moarte, în august 1999, după ce a fost atacat de doi indivizi care i-au tăiat gâtul cu o sticlă spartă. Trifan se afla în afara orelor de serviciu, în cartierul Chercea, la o bere cu nişte amici. La un moment dat, poliţistul a fost atacat de doi recidivişti, care au coborât dintr-un taxi şi care i-au înfipt acestuia un gât de sticlă spartă, la câţiva milimetri de jugulară. După ce plutonierul Trifan a căzut la pământ, atacatorii l-au călcat în picioare şi i-au înfipt de mai multe ori în trup resturile de la sticla spartă, după care au fugit cu taxiul.
Zilele trecute, poliţistul brăilean ne-a precizat că nu a fost niciodată prieten cu interlopul Soare şi că nu a luat mită, respingând acuzaţiile care i s-au adus. Cu toate acestea, instanţa de judecată l-a găsit vinovat.
Marian Dănuţ Soare a mai avut de-a face cu legea. Interlopul l-a înjunghiat mortal, în mai 2005, pe Ion Gheorghiţă, asistent medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, după ce s-au încăierat şi s-au lovit reciproc în scara unui bloc din cartierul Obor. După câteva luni de anchetă, procurorul criminalist a ajuns la concluzia că Soare s-a aflat în legitimă apărare. Anchetatorii precizau, la acea vreme, că Gheorghiţă, aflat în stare de ebrietate, l-a atacat pe Soare cu două cuţite, iar acesta ar fi încercat iniţial să evite conflictul, pulverizând un spray lacrimogen şi aruncând cu pietre. Cei doi s-au lovit reciproc, Soare ieşind din încăierare cu un cuţit înfipt în spare, iar asistentul cu trei tăieturi uşoare şi cu o rană gravă în piept, în urma căreia a decedat. Marian Soare a stat o vreme în spital, dar a supravieţuit, fiind ulterior scos de sub răspundere penală.