Mergi la conţinutul principal

Condamnaţi la moarte

Deşi legea a intrat în vigoare încă din decembrie anul trecut, Primăria Brăila încă nu a început să aplice noile reglementări legale privind eutanasierea câinilor fără stăpân, capturaţi pe domeniul public, pentru care nu există cerere de adopţie. Conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1.059, publicată în Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2013, Primăria Brăila a avut termen 60 de zile din momentul publicării pentru a elabora un plan de măsuri, astfel încât să se încadreze în noul cadru legislativ. Din acest punct de vedere, autorităţile locale stau bine. Astfel, au fost elaborate şi adoptate în Consiliul Local Municipal, în termen de 60 de zile, aşa cum prevede legea, două regulamente. Unul stabileşte modalitatea de gestionare a câinilor fără stăpân, celălalt este destinat responsabilizării brăilenilor care deţin câini în gospodăriile proprii. Aceste regulamente au fost publicate integral, pe 25 februarie a.c., într-un supliment administrativ editat de cotidianul nostru.

Veterinarii au reticenţe

Odată regulamentele definitivate, aplicarea legii nu ar mai trebui să aibă motiv de întârziere. Primăria Brăila s-a lovit, însă, de o mare problemă: nu a reuşit, nici până la ora actuală, să găsească un cabinet veterinar care să îşi asume sarcina eutanasierii câinilor. Conform prevederilor legii şi regulamentului aprobat de consilierii locali, la începutul lunii martie a fost organizată o procedură de achiziţie a două servicii: serviciul medical de îngrijire a câinilor din cele două adăposturi administrate de Primărie (la Lacu Sărat şi la Unirea) şi serviciul de eutanasiere a câinilor care nu sunt adoptaţi în 14 zile lucrătoare. Niciun medic veterinar nu s-a prezentat, însă, la această primă licitaţie, pentru a-şi prezenta oferta de tarife. Surse din cadrul administraţiei locale spun că toţi medicii sunt reticenţi când vine vorba de eutanasierea patrupedelor, deoarece sunt nevoiţi să respecte codul deontologic al profesiei, dar şi să înfrunte presiunea foarte mare pe care o fac asociaţiile iubitorilor de animale pe marginea acestui subiect sensibil.
Reprezentanţii Primăriei dau asigurări că procedura a fost foarte transparentă şi nu li se poate reproşa că nu s-a ştiut de organizarea respectivei licitaţii. "Au fost anunţuri în mass media şi pe site-ul Primăriei. Inclusiv Colegiul Medicilor Veterinari a fost înştiinţat despre această licitaţie pentru achiziţionarea serviciilor medicale şi de eutanasiere. Din păcate, la prima licitaţie nu s-a prezentat niciun ofertant. Procedura a trebuit repetată. Cea de-a doua licitaţie s-a ţinut pe 25 martie şi de data aceasta au fost oferte, atât pentru serviciile medicale, cât şi pentru serviciile de eutanasiere. În prezent, se analizează ofertele, iar până la sfârşitul acestei săptămâni, începutul săptămânii viitoare, sperăm să semnăm contractele cu cabinetele veterinare ce vor fi declarate câştigătoare. Din acel moment, se va începe aplicarea legii", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.

Eutanasierea, ultima soluţie

Cu alte cuvinte, după ce se vor încheia contracte de prestări servicii cu cabinete veterinare specializate, câinii vor putea fi eutanasiaţi dacă în termen de 14 zile lucrătoare nu sunt adoptaţi de nimeni. Autorităţile atrag, însă, atenţia că adopţiile vor trebui făcute la modul responsabil, iar cei care scot câini din adăpost doar pentru a le da drumul din nou pe domeniul public vor răspunde penal, riscând nu doar amenzi usturătoare, ci chiar pedeapsa cu închisoarea.
Conducerea Primăriei Brăila dă asigurări că doreşte ca eutanasierea să fie ultima soluţie. "Nimeni nu vrea să se ajungă la această soluţie finală, însă legea e clară, iar câinii neadoptaţi vor trebui eutanasiaţi. Noi încercăm să limităm cât mai mult numărul câinilor ce vor ajunge în această situaţie. De aceea suntem dispuşi să colaborăm cu asociaţiile iubitorilor de animale, în sensul că acestea să preia integral gestionarea unuia dintre cele două adăposturi aflate acum în administrarea Primăriei", ne-a spus viceprimarul Ciocan.
Legea nu permite municipalităţii să întreţină un câine în adăpost, cu bani de la bugetul local, mai mult de 14 zile lucrătoare. În schimb, entităţile private pot ţine câinii în adăposturi oricât. Din acest motiv se doreşte implicarea asociaţiilor iubitorilor de animale într-un astfel de proiect. Deocamdată, însă, nicio asociaţie nu s-a arătat dispusă să încheie un protocol cu Primăria, pentru a prelua gestionarea unui adăpost pentru câini.

Viaţa lor e în mâinile voastre!

Pentru salvarea câinilor există varianta adoptării de către persoane fizice. Acestea fie îi pot lua acasă, fie îi pot adopta la distanţă, în sensul că patrupedul rămâne în adăpost, cu condiţia ca persoana care l-a adoptat să plătească o taxă aferentă întreţinerii respectivului câine. Municipalitatea brăileană a stabilit o taxă de 94,71 lei/lună pentru întreţinerea câinilor în padocurile sale. Până în acest moment, au fost adoptaţi la distanţă 122 de câini din cele două adăposturi brăilene. Aceştia sunt ţinuţi în ţarcuri speciale şi este sigur că vor scăpa de eutanasiere.
Alte 115 exemplare au ieşit din adăposturi, după ce au fost adoptaţi efectiv, fie de persoane fizice din Brăila, fie de reprezentanţii unor ONG-uri din Bucureşti şi Olanda. Sorin Constantin este reprezentantul unei organizaţiei neguvernamentale din capitală, "Dog Rescue Shelter", care a adoptat deja 10 căţei din adăposturile municipalităţii brăilene şi intenţionează să adopte în continuare. Impresionant este că Sorin Constantin salvează la propriu vieţile bietelor animale. "Noi am luat de aici cazurile cele mai grave, căţeii răniţi sau care suferă de anumite boli, pentru a-i trata şi a-i pune pe picioare. După aceea, le căutăm la rândul nostru stăpâni, pentru că asociaţia noastră colaborează inclusiv cu persoane din străinătate, care nu concep să eutanasiem câinii", a explicat ONG-istul, aflat în vizită la adăpostul din Lacu Sărat. Acesta a apreciat condiţiile de cazare a câinilor fără stăpân de la Brăila şi spune că în alte zone din ţară situaţia este alarmantă.
"Faţă de ce am văzut în ţară, aici, la Brăila, condiţiile sunt foarte bune, în sensul că sunt bine îngrijiţi şi e curat. Cele din Bucureşti nu sunt adăposturi, ci mai degrabă lagăre de exterminare. Acolo câinii sunt lăsaţi în plata Domnului, dar se face mare tam-tam că sunt îngrijiţi. La Năvodari la fel. Acolo sunt 40-50 de câini şi nu sunt în stare să se ocupe de ei. Au făcut deja trei tranşe de eutanasieri şi urma a patra. La Mogoşoaia, aduc câini de la Chitila şi asta este încălcare flagrantă a legii pentru că nu ai voie să aduci câini de pe o unitate administrativ- teritorială pe alta, chiar dacă este vorba despre un adăpost privat ", a mai adăugat Sorin Constantin.

Mai e timp până după Paşte!

Adăpostul de la Lacu Sărat are o capacitate de 450 de locuri şi adăposteşte în momentul de faţă 420 de câini comunitari, toţi sterilizaţi şi cu fişă medicală. Patrupedele "locuiesc" în boxe de 15, respectiv 19 mp şi, în medie, o boxă adăposteşte 10 exemplare de talie mare şi până la 15 de talie mică sau medie. Aici, 72 dintre ei sunt vizitaţi aproape zilnic de stăpânii care i-au adoptat la distanţă pentru a se asigura că nu le lipseşte nimic, şi de ce nu, pentru a face o scurtă plimbare cu ei. Însă nu la fel de norocoşi sunt şi cei 348 de câini din acelaşi adăpost, care nu au un stăpân în momentul de faţă şi riscă să fie eutanasiaţi imediat ce administraţia locală demarează procedura.
Primarul Aurel Simionescu estimează că eutanasierea câinilor fără stăpân va începe cel mai probabil după Paşte. Şi acesta a ţinut să precizeze că a început cea de-a doua procedură de adjudecare a serviciului de eutanasiere şi sunt deja câţiva medici veterinari din Brăila interesaţi să bată palma cu administraţia locală. Simionescu este încântat că a crescut numărul de adopţii canine la Brăila.
Câinii pot fi adoptaţi la distanţă după a opta zi de prezenţă în adăposturi, iar operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor vagabonzi trebuie să prelungească durata de şedere în adăpost cât timp adoptatorul îşi respectă obligaţiile materiale asumate. De regulă, la Brăila obligaţiile contractuale pentru adopţia unui câine la distanţă se încheie pentru cel puţin un an de zile. Plata cheltuielilor de întreţinere, cu excepţia tratamentelor medicale, se face în avans pe o perioadă de 30 de zile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro