Condamnaţi la însingurare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Condamnaţi la însingurare

Salariile indecente şi lipsa locurilor de muncă din România îi forţează pe tot mai mulţi brăileni să-şi părăsească ţara şi, în cel mai rău caz, familia. Din păcate însă, acest fenomen se răsfrânge tot mai mult asupra copiilor care, fie ajung în întreţinerea rudelor, fie direct în centrele de plasament. Anual, la Brăila, sute de minori îşi trăiesc copilăria departe de părinţi şi, mai grav este că numărul acestora este în continuă creştere.
Dovadă că în statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila figurau, la finele lunii iunie 2014, 412 copii care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, un sensibil mai mare, dacă ar fi să luăm în calcul aceeaşi perioadă a anului trecut, când în aceeaşi situaţie erau 358 de copii. Statisticile sunt întocmite în baza raportărilor pe care le fac serviciile publice de asistenţă socială din cadrul primăriilor din judeţ, însă este imposibil de spus dacă ele reflectă fidel realitatea.

Vârful aisbergului

Conducerea DGASPC Brăila, respectiv Simona Cimpoae, susţine că nu se cunoaşte cu exactitate numărul copiilor rămaşi acasă în urma plecării unuia sau a ambilor părinţi în străinătate pentru perioade lungi de timp.
"Datele oficiale sunt relative. O situaţie exactă a numărului de copii cu părinţi plecaţi în alte ţări, la muncă, nu există. Cei 412 copii pe care îi avem noi în bazele de date recente sunt cei raportaţi de primării dar sunt şi cazuri ascunse de ochii autorităţilor, nu mă îndoiesc", a explicat pentru "Obiectiv", Simona Cimpoae, directorul instituţiei.

Drame spuse în cifre

Datele oficiale disponibile la nivelul DGASPC Brăila arată că la sfârşitul lunii iunie 2013, figurau în evidenţa DGASPC Brăila, 358 de copii ai căror părinţi au fost plecaţi în străinătate, din care 129 aveau între 10-13 ani, 118 între 14-17 ani, 40 între 3-6 ani şi 7 între 1-2 ani.
Dintre aceştia, 130 de copii aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate. La sfârşitul lunii iunie 2014, numărul copiilor ai căror părinţi erau plecaţi la muncă în străinătate a crescut considerabil: mai exact, la 412. Astfel, 107 copii au între 14-17 ani, 78 între 10-13 ani, 99 între 7-9 ani, 97 între 3-6 ani şi 31 între 1-2 ani. Dintre aceştia, 71 de copii sunt cu ambii părinţi plecaţi în străinătate.

Amenzi usturătoare pentru părinţi

Un act normativ ce a intrat în vigoare pe 3 octombrie 2013 impune măsuri clare privind protecţia copiilor cu părinţi plecaţi. Astfel, cei care merg să muncească în străinătate şi îşi lasă minorii acasă au obligaţia de a desemna o persoană majoră din familia extinsă (rudele până la gradul IV inclusiv) care să se ocupe de întreţinerea celor mici pe toată perioada absenţei lor. Autorităţile atrag atenţia că părinţii au obligaţia de a notifica intenţia de a pleca la muncă în străinătate, serviciului public de asistenţă socială cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Încălcarea acestei reglementări constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.
Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se face de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
"Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile legii. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, prin familie extinsă înţelegându-se rudele copilului, până la gradul IV inclusiv, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului se dispune pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an", a declarat Nicoleta Oancea, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Brăila.
Situaţia din evidenţa DAS Brăila arată că din 2013 şi până în prezent, la Brăila, au fost semnalate peste 40 de cazuri în care părinţii au plecat la muncă în străinătate şi au delegat temporar autoritatea părintească către o altă persoană. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în prima jumătate a anului în curs, când numărul părinţilor care şi-au arătat intenţia de a părăsi ţara s-a dublat faţă de 2013.
Concret, în anul 2013 au fost semnalate 11 cazuri în care părinţii au plecat la muncă în străinătate şi au delegat temporar autoritatea părintească către o altă persoană. Autorităţile spun că din cele 11 cazuri, un număr de 3 situaţii au fost închise, fie pentru că părinţii nu au mai plecat în străinătate, fie s-au întors în ţară în cursul aceluiaşi an.
În anul 2014 au fost înregistrate 30 de cazuri în care părinţii au plecat la muncă în străinătate. Dintre acestea, 16 cazuri au fost închise din acelaşi motiv. Serviciul public de asistenţă socială asigură persoanelor desemnate, în condiţiile susmenţionate, consiliere şi informare cu privire la răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului pe o perioadă de 6 luni de la data înregistrării notificării.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro