Mergi la conţinutul principal

Comunitatea elena braileana a sarbatorit "Ziua marelui NU"

Muzeul Brailei a gazduit, ieri, sarbatoarea "Ziua marelui NU" a Comunitatii Elene din Braila. Presedintele organizatiei, avocatul Haralambie Caravia, a prezentat semnificatia momentului 28 octombrie 1940, cind Grecia s-a opus invaziei fasciste si a reusit timp de sapte luni sa tina piept atacurilor venite din patru tari: Germania, Italia, Albania si Iugoslavia. Alocutiunea s-a incheiat cu amintirea unor declaratii ale oamenilor politici importanti ai vremii referitoare la opozitia grecilor in fata nazistilor. Despre contributia uriasa a grecilor la dezvoltarea Brailei a vorbit directorul muzeului, prof. univ. dr. Ionel Candea, care a evidentiat faptul ca multe dintre personalitatile Brailei aveau origini duble, romanesti si grecesti. Intre aceste personalitati au fost amintiti Panait Istrati, Dumitru Panaitescu Perpessicius, Anton Dumitriu, Vasile Bancila. De asemenea, a amintit si contributia importanta a guvernului elen la reabilitarea muzeului, contributie care s-a ridicat la 76.000 de dolari in anul 2000.
A urmat prezentarea editurii elene din Romania, "Omonia", care a tiparit pina acum 80 de titluri in 18 ani de existenta, toate fiind carti care apartin culturii grecesti, contemporane sau clasice. Cea mai noua publicatie a editurii este volumul semnat de Ariadna Camariano-Cioran, "Relatiile romano-elene, studii istorice si filozofice, secolul XIV - XIX", care inca nu a aparut in librarii. Apoi, prof. univ. dr. Ionel Candea a prezentat activitatea editurii "Istros", infiintata in 1995 si care a tiparit 148 de titluri stiintifice in marea lor majoritate. Au fost prezentate citeva titluri din 2008 si doua volume despre comunitatea greaca, editate in 2004.
La manifestare a fost prezenta si vicepresedintele Consiliului Judetean, Giana Patrascu, alaturi de vicepresedintele Comunitatii Elene din Romania si reprezentantul comunitatii in Parlament, Dragos Zisopol, presedintele Comunitatii Elene din Galati, Dimitrios Zamfiropol si o femeie de afaceri a comunitatii, Katerini Sofianu.
Momentul festiv s-a incheiat cu poezii patriotice, cintece si dansuri grecesti, prezentate in cadrul unui mic program artistic coordonat de Roxana Samada.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro