Mergi la conţinutul principal

Compensaţii băneşti după o căsnicie eşuată

important, pe înţelesul tuturor. Ce presupune divorţul din culpă, dar mai ales când şi în ce condiţii unul dintre soţi poate solicita despăgubiri şi prestaţii compensatorii după o căsnicie eşuată din vina celuilalt sunt temele abordate în această săptămână.


- Cine poate pronunţa divorţul din culpă şi în ce condiţii?
- Divorţul din culpă se pronunţă doar de instanţa de judecată. Divorţul se pronunţă atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Instanţa poate pronunţa divorţul şi din culpa comună a ambilor soţi.
- Foarte interesantă introducerea prestaţiei compensatorii în noul Cod Civil!
- Într-adevăr, în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani, iar divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, pe cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-a determinat în condiţiile sale de viaţă. Mai mult decât atât, distinct de prestaţia compensatorie, soţul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei poate cere soţului vinovat să-l despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.
- Cum se stabileşte prestaţia compensatorie?
- Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile ale soţului obligat la plata prestaţiei compensatorii. La stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului şi de multe alte elemente. În plus, la cererea soţului creditor, instanţa îl poate obliga pe soţul debitor să constituie o garanţie reală sau să dea cauţiune pentru a asigura executarea rentei.
- Când încetează obligaţia de plată a prestaţiei compensatorii?
- Prestaţia compensatorie încetează prin decesul unuia dintre soţi, prin recăsătorirea soţului creditor, precum şi când acesta obţine resurse de natură să îi asigure condiţii de viaţă asemănătoare celor din timpul căsătoriei.
- Există vreo obligaţie de întreţinere între foştii soţi?
- Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează. Totuşi, soţul divorţat are dreptul la întreţinere dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie sau în timpul căsătoriei. El are dreptul la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria. Obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro