Mergi la conţinutul principal

Comoara din fundul curtii

Gheorghe Constantin, din satul Mohreanu, comuna Ulmu, e convins ca are o adevarata comoara in ograda si isi doreste cu intensitate sa se aleaga cu ceva de pe urma ei, dar nu prea stie cum sa procedeze. Omul ne-a spus ca a mostenit de la o matusa terenul pe care si-a ridicat casa si ca, odata cu pamintul, s-a pricopsit cu ditamai bazinul de apa, in genul celor folosite de fostele CAP-uri, construit pe vremea comunistilor. Rezervorul nu e functional, de ani de zile, insa valoarea lui nu mai sta de mult in cantitatea de apa livrata in gospodariile satenilor, ci in greutatea care se masoara in tone de fier vechi, numai bun de vindut la centrele de recuperare. Daca tinem cont ca un kilogram de fier vechi se vinde cu 6.300-6.500 lei vechi, iar constructia metalica are cel putin 10 tone, putem concluziona ca valoarea sa este de cel putin 63 milioane de lei vechi. Gheorghe spune ca abia asteapta sa-l vada dat jos fiindca de cite ori bate vintul mai tare, cad din el bucati de tabla pe casa si pe acareturile din curte. "Plus de asta, as face o gradina cu ceapa, cu ceva, pe locul unde sta, ca e pacat de atita spatiu sa ramina nefolosit", spune gospodarul. Nu e mai putin adevarat ca cel mai mult si mai mult ii fac cu ochiul banii care i-ar reveni din vinzarea bazinului si a schelei de sustinere. "Sa gaseasca Primaria o firma pentru dezmembrarea lui, dar sa imi dea si mie jumatate din banii luati, ca daca nu-l pazeam eu, de mult era furat de hotii de fier vechi. Au mai fost pe aici niste bazine de-astea, in curtea CAP-ului si pe cimp, dar au disparut de mult, daca n-a avut nimeni grija lor", spune omul. El i-a facut propunerea primarului din Ulmu, insa acesta l-a refuzat categoric. "Zice ca o sa se ingrijeasca sa-l ia de aici, dar toti banii se duc la Primarie. Nu se poate asa ceva, daca nu primim si noi partea noastra, nu intra nimeni in curte!", ne-a declarat hotarit Gheorghe Constantin, iar nevasta lui l-a aprobat cu convingere.

"Banii se duc la bugetul local, nu la unul sau la altul!"

Marian Iconaru, primarul din Ulmu, are o cu totul alta varianta a situatiei. Acesta spune ca Gheorghe a ingradit abuziv petecul de pamint pe care se afla bazinul de apa si ca, oricum, acesta este un obiect de inventar al comunitatii si nu poate vindut ca un bun oarecare, in folosul unuia sau altuia. "Cetateanul respectiv este proprietar pe 16 ari de teren, dar a ingradit si 7,5 ari invecinati, teren al Primariei, pe care este situat bazinul. Intr-adevar, acel obiectiv este nefunctional de multi ani si poate fi valorificat la fier vechi, dar inainte de asta trebuie o hotarire a Consiliului Local pentru scoaterea sa din inventar de pe domeniul public. Iar banii nu se duc nici la mine, nici la Constantin Gheorghe, se duc la bugetul local, fiindca asa e normal si legal", ne-a declarat primarul.
Intrebat de reporter de ce nu a luat pina acum masuri in ceea ce priveste uriasul rezervor, alesul local ne-a spus ca are cunostinta de aceasta problema doar de vreo trei luni, de cind sateanul i-a solicitat verbal sa dezmembreze bazinul si sa imparta banii obtinuti de pe urma lui. Ciudat, daca ne gindim ca rezervorul, urcat pe schela aferenta, are pe putin 15 metri inaltime, si se vede cam din orice punct al satului Mohreanu!
Primarul il contrazice pe Gheorghe si cind vine vorba despre vechimea bazinului. "A fost construit dupa 1990, pentru alimentarea cu apa a satului, dar nu-mi amintesc sa fi fost folosit vreodata. Acum, oricum, nu mai poate fi pus in functiune, fiindca e ruginit si nu se mai incadreaza in normele de mediu. Noi am inceput demersuri sa obtinem o finantare, pentru un sistem de alimentare cu apa bazat pe puturi forate", ne-a explicat primarul. In momentul de fata, satenii din Ulmu isi asigura apa din fintini clasice.
Primarul Iconaru ne-a declarat ca va lua toate masurile legale pentru obligarea lui Gheorghe Constantin sa permita accesul la vechiul bazin, pentru dezmembrare si valorificare. "Daca trebuie, apelam la instantele de judecata", ne-a spus primarul. Impricinatul ramine, insa, ferm pe pozitie: "Nu este adevarat ca Primaria are teren in curtea mea. Tot pamintul asta a apartinut matusii Anica Barbu, iar locul pe care s-a asezat bazinul a fost luat abuziv de comunisti, inainte de '89. Daca nu primim si noi o parte din bani, nu intra nimeni sa ia bazinul. Pai ce, daca nu-l pazeam, mai raminea ceva din el pina acum?!".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro