Mergi la conţinutul principal

Comisarul Iorga, trimis în judecată

Anchetă finalizată "la foc automat" în cazul şefului de la Biroul de Investigaţii Criminale, cms. şef Ionel Iorga.
La mai puţin de o lună de la reţinerea sa de către procurorii DNA Galaţi, ofiţerul brăilean de poliţie judiciară a fost trimis în judecată sub patru capete de acuzare: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şantaj, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri. Printre altele, procurorii îi reproşează lui Iorga că l-ar fi ajutat pe un fost poliţist, cu care era prieten, să pună mâna pe suma de 1.100 lei. Judecătorii Tribunalului Brăila au decis, ieri, menţinerea arestului la domiciliu a şefului de la Judiciar, cms. şef Ionel Iorga, respingându-i, totodată, cererea de înlocuire a arestului cu măsura controlului judiciar.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit dosarului penal ajuns, zilele acestea, pe rolul instanţei de judecată, în perioada octombrie - decembrie 2013, profitând de funcţia sa de şef al Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, cms. şef Ionel Iorga ar fi exercitat "demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată de către subalternul său Petrof Vasile, subcomisar pe poliţie". Astfel, precizează procurorii DNA Galaţi, Iorga i-ar fi cerut subalternului său să-i determine pe doi făptuitori dintr-un dosar să-i plătească suma de 1.100 lei, folos necuvenit, unui fost poliţist (B.G.) "cu care a fost coleg de serviciu şi cu care se afla în relaţii personale apropiate". Fostul poliţist era parte vătămată în dosarul instrumentat de subcomisarul Petrof - dosar aflat sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Potrivit acuzării, Iorga ar fi săvârşit un alt abuz faţă de subaltern, refuzând să înainteze dosarul la Parchet cu referatul întocmit de Petrof, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale (NUP). Tot atunci, precizează procurorii DNA, Iorga l-ar fi determinat pe un alt subordonat, agentul de poliţie D.F., "să efectueze fără să fie desemnat în scris cercetări în respectivul dosar", având acelaşi scop: plata celor 1.100 lei pentru fostul poliţist B.G. "În urma acestor activităţi abuzive, Iorga Ionel a vătămat interesele legale profesionale ale scms. PV de a efectua în mod independent cercetarea penală doar sub supravegherea legală a procurorului şi fără imixtiunea organelor poliţieneşti ierarhic superioare, precum şi interesele legale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Iorga reuşind astfel să obţină în cele din urmă pentru B.G. (fost poliţist cu care a fost coleg de serviciu şi se afla în relaţii personale apropiate) încasarea respectivului folos bănesc necuvenit", concluzionează procurorii DNA.
Mai mult, comisarul Iorga i-ar fi contrâns pe cei doi făptuitori din dosar, prin ameninţări explicite, să-i plătească persoanei vătămate - fostul poliţist - cei 1.100 lei. Suma respectivă reprezenta diferenţa dintre suma de 2.600 lei pretinsă de partea vătămată B.G. şi cei 1.500 lei recunoscuţi de făptuitori, ca fiind cuveniţi. Acţiunea sa a fost catalogată drept şantaj.
Acuzaţiile merg şi mai departe. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, şeful de la Investigaţii Criminale a exercitat "demersuri abuzive de imixtiune în activităţile de cercetare penală derulate de către subalternii săi Petrof Vasile, respectiv MV", în cadrul unor dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila aflate în lucru la Investigaţii Criminale. Iorga ar fi refuzat să înainteze dosarele la Parchet cu referatele întocmite de cei doi subalterni, cu propunere de clasare. Asta în condiţiile în care propunerea respectivă era agreată ca "legală şi temeinică" de către procurorii care supravegheau urmărirea penală. Prin acţiunile sale, precizează acuzarea, şeful de la Judiciar ar fi vătămat interesele legale profesionale ale scms. Vasile Petrof şi ale agentului de poliţie M.V. de a efectua independent cercetarea penală, doar sub supravegherea procurorului, fără amestecul şefilor ierarhici din poliţie. De asemenea, Iorga ar fi vătămat şi interesele Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, aceste fapte fiind catalogate drept abuz în serviciu.
Nu în ultimul rând, se mai precizează în dosarul penal întocmit de procurorii DNA Galaţi, cms. şef Ionel Iorga a extras fără acceptul scms. Petrof, în noiembrie 2013, referatul cu propunere de clasare a cauzei întocmit de acesta, precum şi adresa de înaintare a dosarului la Parchet, ceea ce constituie infracţiunea de "sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri".

Iorga se disculpă

Reamintim că în ziua de 12 noiembrie 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului Ionel Iorga, ofiţer de poliţie judiciară şi şef al Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şantaj, abuz în serviciu în formă continuată (trei acte materiale) şi sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, în formă continuată (două acte materiale).
Ulterior, instanţa a dispus plasarea comisarului Iorga în arest la domiciliu. Joi, 10 decembrie 2015, magistraţii Tribunalului Brăila au decis menţinerea măsurii preventive a arestului la domiciliu. Judecătorii au respins, totodată, cererea lui Iorga de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.
După declanşarea anchetei penale şi apariţia comunicatului de presă al DNA Galaţi, şeful Judiciarului de la Municipiu, cms. şef Ionel Iorga, a acceptat să-şi spună punctul de vedere într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei". "Am certitudinea şi dovezile care-mi demonstrează că arestarea mea are legătură cu dosarul de tentativă de omor din anul 2005, tentativă produsă asupra mea şi a familiei mele de către interlopi cărora, în 2003, le-am întocmit dosare penale pentru proxenetism: Piciu, Bogăţeanu... Dosarele respective trenau, iar eu eram singurul care insista să meargă mai departe (...) În 2013, s-au folosit de subalternul meu, iar acum, în 2015, m-au arestat tot pentru un dosar din 2013, declanşat de acelaşi subaltern. Ce am făcut eu?! Am luat şpagă? Niciodată! Am coordonat un subaltern să rezolve, pe probe, în baza plângerii unei părţi vătămate, un dosar, nu să-mi vină cu NUP, NUP, NUP (neînceperea urmăririi penale - n.r.)", a precizat ofiţerul de poliţie judiciară, ajuns în vizorul DNA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro