Cazul tractoarelor furate din Franţa face din ce în ce mai multe victime, însă nu din rândul infractorilor, aşa cum ar fi fost normal, ci din rândul oamenilor legii. Disperaţi să scape de acuzaţii, dar şi să îşi recapete tractoarele, inculpaţii au pus mână de la mână şi au încercat să mituiască poliţiştii implicaţi în caz. Unul dintre poliţiştii contactaţi, inspector principal de poliţie în cadrul IPJ Brăila, Serviciul Investigaţii Criminale - Compartiment Trafic şi Furturi de Autovehicule, nu numai că a refuzat mita, ba le-a pus la cale şi un flagrant mituitorilor, astfel încât aceştia au ajuns după gratii, fiind condamnaţi pentru fapta lor. Celălalt poliţist la care infractorii au apelat în disperare de cauză se pare că a lipsit de la cursurile la care s-a predat integritatea profesională, deoarece joi a fost reţinut de procurorii DNA pentru trafic de influenţă.
Anunţul a fost făcut chiar de către DNA, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei. "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi - efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Aurel Mihăiţă Manea, comisar şef de poliţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă - Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Brăila, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă", se arată în comunicat.
Mai departe, în cadrul aceluiaşi document, procurorii precizează cum s-a ajuns la reţinerea poliţistului din cadrul SIPI Brăila: "În a doua decadă a lunii septembrie 2011, inculpatul Aurel Mihăiţă Manea a primit de la un denunţător suma de 4.500 lei, pentru ca în schimb, folosindu-se de funcţia sa de ofiţer de informaţii, să intervină pe lângă procurorii şi ofiţerii de poliţie care instrumentau un dosar penal sub aspectul infracţiunii de furt calificat, astfel încât aceştia să dispună restituirea a cinci utilaje agricole indisponibilizate de la persoanele cercetate. Este de menţionat că, în virtutea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Manea Aurel Mihăiţă cunoştea situaţia din dosarul respectiv".
Comisarul Manea a fost reţinut, joi, de procurorii anticorupţie, urmând să fie prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.
Acestea sunt, deocamdată, datele care au fost făcute publice în cazul comisarului Manea. Pentru a lămuri cititorii asupra felului cum au acţionat inculpaţii spre a scăpa de dosarul penal şi a repune mâna pe tractoare, vom prezenta o parte din stenogramele discuţiilor dintre şeful "bandei agricultorilor" şi poliţistul care a refuzat mita şi le-a organizat flagrantul.
Cum a început povestea...
Reamintim că pe 21 septembrie a.c. au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare în comuna Tătaru, în urma cărora au fost ridicate 4 tractoare marca "John Deer", suspectate ca având provenienţă infracţională, mai bine zis ca fiind furate din alte ţări. Unul dintre tractoare a fost ridicat de la inculpatul Ionel Manole, cel autoproclamat şeful bandei agricultorilor, altul de la inculpatul Marian Bălan, unul de la învinuitul Ion Strâmbeanu şi altul de la învinuiţii Valentin şi Viorel Mangiurea. A doua zi, pe 22.09.2011, a fost ridicat şi al cincilea tractor, aceeaşi marcă, deţinut de învinuitul Leonard Grecu.
Singurul care nu a fost găsit acasă în ziua percheziţiei a fost chiar "şeful" Manole, însă inspectorul principal de poliţie în cauză i-a înmânat soţiei citaţia prin care Manole era chemat la sediul IPJ pentru audieri. Având în vedere că s-au trezit cu toţii în aceeaşi situaţie, cei şase agricultori s-au gândit cum să îşi recupereze tractoarele, deoarece trebuia efectuate lucrări agricole pe suprafeţele mari de teren pe care le au în exploatare. Cum Ionel Manole fusese şi cel care le făcuse rost de tractoare, ceilalţi l-au mandatat să le rezolve problema, chiar şi pe căi mai puţin ortodoxe.
Astfel, în ziua de 22 septembrie, Manole s-a dus singur la Poliţie, unde a fost audiat de insp. pr. din cadrul SIC, care se ocupa de caz. După finalizarea audierii, poliţistul a vrut să ceară agentului de poliţie care se găsea în birou să îl conducă pe Manole până la ieşirea din sediu, conform procedurii, însă Manole i-a solicitat să o facă chiar el. Gândindu-se că Manole intenţiona să îi mai zică ceva legat chiar de caz, dar nu a vrut să o facă în birou de faţă şi cu agentul, poliţistul a fost de acord să îl conducă. Când au ajuns în casa scărilor, văzând că nu mai e nimeni în zonă, Manole s-a oprit brusc în faţa poliţistului, întrebându-l care era situaţia cu tractoarele. Inspectorul principal îi transmite că tot ce avea de spus fusese deja discutat, moment în care Manole i se adresează dezinvolt: "Cât ne costă ca să ne scoatem tractoarele, să ne facem treaba cu ele? Sau măcar îndrumă-ne la cineva ca să le scoatem". Văzând că poliţistul nu spune nimic, Manole a insistat: "Cât mă costă să-ţi dau pentru tractorul meu? Hai să ne întâlnim undeva. Ce, ţi-e frică să fii văzut cu mine?". Ofiţerul îi taie imediat avântul lui Manole, spunându-i să îşi caute avocat şi să se adreseze Parchetului şi pleacă în biroul lui.
După vreo două zile de la prima încercare de mituire, Manole revine la sediul IPJ, căutându-l pe poliţist, însă nu reuşeşte să îl contacteze. Pe 29 septembrie, insp. pr. în cauză formulează denunţul privind tentativa de mituire. Tot pe 29, cei 6 inculpaţi solicită Parchetului să le fie lor încredinţate în custodie tractoarele pe parcursul efectuării cercetărilor. Cei şase sunt citaţi ca pe 5 octombrie să se prezinte la sediul IPJ pentru audieri suplimentare.
"Şi pereţii are urechi..."
Astfel, în dimineaţa respectivă, Marian Bălan, Valentin şi Viorel Mangiurea, Ion Strâmbeanu şi Leonard Grecu, însoţiţi de avocat, au urcat împreună la etajul 3 al sediului IPJ. Marian Bălan a fost condus în biroul ofiţerului respectiv, iar Ion Strâmbeanu în cel al unui agent de poliţie, pentru a fi audiaţi, în vreme ce fraţii Mangiurea şi Leonard Grecu au rămas în sala de aşteptare. După câteva minute, ofiţerul de serviciu a anunţat că a sosit şi Manole, astel că poliţistul a coborât ca să îl preia. În drumul spre biroul său, poliţistul aruncă momeala pentru Manole, spunându-i că dosarul s-a întors la el pentru nişte audieri suplimentare şi lăsându-i de înţeles că "e loc de întors". Manole muşcă momeala.
Manole Ionel - "Zi...! Ne trebuie utilajele...Ştiţi...Ce vreţi?"
Poliţist - "Eu ştiu, mă, că vă trebuie utilajele..."
M. I. - "A început lumea să ne plece de la pământuri .."
Poliţist - " Şi ce, nu mai sunt tractoare?"
M. I. - "Şi? Şi ce? Dacă noi le-am vândut p-alea?... Bre, mata tre' să îmi dai un număr de telefon dacă... vrei ca să facem treabă... Şi să facem treabă ca lumea.."
Poliţist - "Şi... Şi dacă-ţi dau număru' de telefon..?"
M.I. - Păi ştiu eu ce am de făcut... Ne întâlnim undeva şi cu asta-basta... Vorbim... Ce? Vrei să vorbesc aicea? Şi pereţii are urechi...".
Mai departe, Manole încearcă să îi explice poliţistului că lor nu le convine să stea cu treaba pe loc în lipsa tractoarelor şi că ar fi mai bine pentru toată lumea dacă acesta ar accepta banii.
Manole Ionel - "Bre, mata nu vrei să trăieşti?..."
Poliţist - "Nu trăim toţi?..."
M.I - "Trăim, da' nu trăim bine... Ce crezi, că dacă te dai după deget? ... Na!... Noi am stat, aşa că nu vrem să forţăm nota... Da' eu dacă le zic aşa la băieţi, aşa rămâne... Şi cu mine vorbeşti, nu cu...".
Poliţist; "Hai să... hai să te duc în sală unde's ăştia..."
M.I. : "Hai...".
Şi judecătorii sunt oameni....
După ce l-a introdus şi pe Manole în aceeaşi sală de aşteptare cu
fraţii Mangiurea şi cu Leonard Grecu, inspectorul pr. a plecat în
biroul său, lăsându-i pe cei patru să discute între ei, discuţie
înregistrată, evident, de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie.
Manole le spune celorlalţi că i-a oferit el şpagă poliţistului, care pare
dispus să accepte şi că ar fi cazul să se implice cu toţii, ca să
rezolve treaba cât poliţistul e dispus să îi ajute. După ce a terminat
audierea lui Marian Bălan, poliţistul l-a condus în biroul său pe Ionel
Manole pentru a-l audia, ocazie cu care au început din nou
tatonările.
Manole Ionel - "Vrei să vorbim? În mintea mea este că astea rămân
ale noastre.."
Poliţist - "Tractoarele?"
M. I. - "Eu aşa gândesc"...
Poliţist- "Să rămână definitiv?"
M.I. - "Eu aşa zic... Ceva?"
Poliţist - "Mai sunt de făcut activităţi..."
M.I. -"Mai sunt..."
Poliţist - "Verificări..."
M.I. - "Sunt convins... Sunt convins..."
Poliţist - "Cercetări..."
M.I. - "Zi... ne ajuţi?"
Poliţist:- "Păi, ce să zic eu?..."
M.i. "N-ai încredere în mine, normal... Şi te înţeleg..."
Poliţist - "Nu, nu, nu... Eu, ce să fac? Cum să fac?"
M.I - "Păi să le luăm.."
Poliţist - "Ştiu că să le iei, să le iei... Da' cum... să le iei? Asta-i
întrebarea mea..."
M.I. - "Eu sunt convins că de prima dată poţi să zici, «Manole, ia-l tu
în proprietatea ta». Gata, nu? Decurge treaba frumos câteva luni,
poate şi un an, merge dosarul, îşi face treaba... Acolo... Că prin
mata, prin avocat, prin ... asta-i treaba... Şi pe-acolo aşa... (Manole
gesticulează de câteva ori cu mâna dreaptă, indicând prin gest
modul prin care se dă ceva din mână)..."
Poliţist - "Unde acolo?"
M.I.- "La judecător... Nu's oameni, bre?"
Poliţist - "Da, mă, da' s-ajunge greu la Judecătorie..."
M.I. - "Cunosc pe cineva... Nu mă duc eu... Că nu te duci tu. «u
cine eşti, mă... Stai că am venit şi io că, colea, că...»"
Poliţist - "Avocatul?"
M.I. - "E ceva de el? Păi dacă ţi-am zis să-mi dai să... Eu de atunci
am vrut să... fac referiri... te uitai urât la mine... dă-mi, bre, pe cineva
pe care-l cunoşti... Număr de telefon nu am avut cum.. Am mai venit
într-o zi aici, am întrebat de mata... Cheliosul ăla mi-a zis că... Are şi
ăla o greaţă pe el, zici că... «Nu-i aici»... Putea să zică «Nu vă
supăraţi, nu ştiu nimic, bag p...-n mă-ta»"..
Mai departe, discuţia continuă în acelaşi mod, cu Manole încercând
să îl convingă pe poliţist să îi ajute contra unei "atenţii". Într-un final,
discuţia se îndreaptă spre făgaşul dorit de Manole.
Manole Ionel - "Deci, pentru custodie..."
Poliţist - "Cât?"
M.I. - "O sută".
Poliţist- "Şi asta ce să fie, asta? Zi..."
M.I. - "O sută de milioane".
Poliţist - "Pentru... pentru... pentru ce este asta?"
M.I. - "Pentru custodie..."
Poliţist - "Pentru custodie..."
M.I. - "Mata zici... Îi bine sau nu-i bine?"
Poliţist - La câte... te referi tu acum... ca aparate?"
(aici Manole gesticulează, arătând cu mâna dreaptă că se referă la
toate aparatele)
Poliţist - "La cinci? Alea? Zi, astea? Câte sunt? ... Hai să continuăm
scrisul..."
M.I. - "Un minut bre, să vorbim...."
Poliţist - "Hai să continuăm scrisul"
M.I. - "Îi bine? Îi bine? Bun... Dă-mi, te rog din suflet, din suflet,
urgentează treaba... Ne pleacă oamenii, ne pleacă oamenii şi nu ne-aşteaptă.....".
"Dacă mata reuşeşti să faci asta, ai grosu'..."
După ce au ieşit din sediul IPJ, cei şase agricultori au pus ţara la
cale. Astfel au convenit să dea cu toţii, pentru fiecare tractor în
parte, câte 20 de milioane de lei vechi, ca să strângă suta de
milioane, bani promişi poliţistului. Au căzut cu toţii de acord. În
dimineaţa zilei următoare, Manole a discutat la telefon cu
Mangiurea Valentin, care l-a anunţat că nici el, nici fratele său şi nici
Grecu Leonard nu îl pot însoţi la sediul IPJ, pentru că aveau
probleme urgente, rugându-l totodată se pună el banii pentru ei,
urmând ca ei să îi dea banii mai târziu. Manole a fost de acord şi a
plecat singur spre Poliţie. În parcarea IPJ s-a întâlnit şi cu Marian
Bălan şi Ion Strâmbeanu, care i-au adus partea lor de mită. Pentru a
se asigura, în prealabil, că aveau şanse reale de a-i da ofiţerului
mita şi că nu riscau să fie prinşi în flagrant, cei trei au decis să intre
întâi fără cei 100 de milioane de lei în sediul IPJ, pentru a discuta
mai întâi cu poliţistul, astfel că Manole a lăsat banii în maşina sa.
Au intrat toţi trei în holul instituţiei, însă Manole i-a zis lui
Strâmbeanu să părăsească instituţia, vădit deranjat că acesta
mânca, dintr-o pungă, alune. În momentul în care poliţistul a venit,
acesta l-a condus numai pe Manole la birou, refuzând să îl ia şi pe
Marian Bălan.
În biroul poliţistului, cei doi au purtat o nouă discuţie.
M. I - "Vrei să-ţi spun ceva?"
Poliţist - "Mmm?"
M.I - "Mie mi-e frică.."
Poliţist - "De?"
M.I. - "Să nu dau din una în alta..."
Poliţist - "Şi ce, păi cum adică ? De cine?"
M.I - "N-ai văzut că ieri m-am uitat p-acolo?"
Poliţist - "Şi-ai găsit ceva?"
M.I - "Păi n-am găsit nimic..."
Poliţist - "Păi? Ce dracu mă, stai mă, nu spune prostii...Ăăăă,
lămureşte-mă şi pe mine, că am văzut că e şi ăla aici..."
M.I - "Băiatul meu... Bre, dacă noi am vorbit... Ia fii atent... Deci, toţi
băieţii ştiu... Nu era normal? Că nu se opreşte în banii ăştia... Clar.."
Poliţist - "Păi da...asta voiam eu să te întreb..".
M.I - "Păi...(...) Ţi-am spus încă o dată... Dacă mata reuşeşti... Cre' că
totu-i de la mata, să facă treabă... Cred 99% cum te văd eu... Dacă
mata reuşeşti să faci asta, ai grosu'... Deci, nu asta... Asta, aşşaaa..."
Poliţist - "Ăăăă, acum eşti aşa?"
M.I - "Cum mă vezi..."
Poliţist - "Ăia, ăia unde-s?"
M.I. - "În maşină.."
Poliţist - "Ce dracu? Mai faci o cursă?"
M.I. - "Păi nu de asta... Bre, bre, n-auzi că... Am niţel morcovu'
băgat... Să n-apuc să mă ridic de pe scaun..."
Poliţist - "De ce ai ?(...) Şi tu cum vrei să facem, ăia-i.... Eu, pentru
mine, aici era cel mai bun..."
M.I - "Păi ţi-i aduc aici... Vrei să ţi-i las undeva?"
Poliţist - "Nu, ei, n-ai bază în nimeni... Ce dracu... era bine dacă-i
aveai la tine acum, nu te mai durea capu'..."
M.I. - "Las' că mă duc să îi aduc, am maşina aici...."
"Gata, mânca-ţi-aş, DNA..."
După ce ofiţerul îl conduce până în holul instituţiei, din nou, Manole trece pe lângă cei doi complici şi se duce până la maşină, de unde ia banii. Ajungând iarăşi în faţa intrării în sediu, lângă Marian Bălan şi Ion Strâmbeanu, cei trei observă ieşind din clădire un bărbat cu o cameră video în mână, fapt care i-a băgat practic în criză de nervi, deoarece s-au gândit că li se pregăteşte un flagrant. În fapt, bărbatul era cameraman la o televiziune locală şi tocmai ieşea de la biroul de presă al IPJ, situat în acelaşi corp de clădire în care aveau treabă cei trei.
Au discutat din nou între ei şi au decis ca Manole să urce însoţit de Marian Bălan, însă fără bani, care au rămas la Ion Strâmbeanu. Poliţistul vine din nou şi îi conduce pe cei trei pe scări spre biroul său, unde are loc o discuţie tragi-comică.
Poliţist - "Hai, hai, hai... (poliţistul le solicita celor doi să pătrundă de pe scări în hol)"
M.I - "Stai, bre, puţin....Stai, bre, puţin... Să cad jos..."
Poliţist - "Hai, zici că eşti culmea..."
M.I - "Stai, bre, puţin... Este... Este ăia...Băga-mi-aş picioarele, am ameţit..."
Poliţist - "Cine, mă?"
M.I - "Ăia de la camera de luat vederi şi de la TV..."
Poliţist - "Ăia au plecat, doar ce au ieşit de la ... Băi, eşti extraordinar..."
Bălan Marian - "Ni-i frică, bre..."
Poliţist - "Eu vorbesc aiurea?....Ce dracu, mă?
Bălan Marian - "Pe cuvântu' meu..."
Poliţist - "Ăia au plecat de la ăştia ai noştri ...
M.I. - "Ştii ce am zis?"
Poliţist - "Ă..."
M.I. - "Gata, mânca-ţi-aş, DNA..."
Poliţist - "He?he?"
M.I. - "Rămân copiii pe drumuri"...
Poliţist - "Ai mă, ce dracu?!!! Cum să fie? Ce treabă are...? Au vorbit ăia cu mine? Unde te duci, mă?"
M.I - "Lasă-mă... Lasă-mă puţin..."
Poliţist - "Nu ieşi aiurea... Uite-l ce faţă face ăsta.."
M.I - "Bre, când i-am văzut pe ăia... Gata! Mariane...."
Poliţist - "Da' ce treabă au ăia mă, ăia au fost la ăştia ai noştri, de la ştiri..."
Bălan Marian - "Zi, să lăsăm în altă parte... Ne e frică şi nouă, pe cuvântu' meu. Bre..."
M.I - "Nuuu, când i-am văzut pe ăia, m-am rezemat de perete... Asta-i pentru mine..."
Poliţist - "Ăia râdeau..."
Bălan Marian - "Nu râdeau..."
M.I - "Lasă-mă să cobor, mă întorc, îi am iar în maşină, i-am dus iar în maşină....."
Au dat "caşcavalul" şi au ajuns după gratii
Ionel Manole a coborât din nou, ducându-se să ia banii de la Strâmbeanu, după care s-a reîntors, regăsindu-se pe scări cu ofiţerul şi Marian Bălan. Apoi au mers toţi trei în biroul ofiţerului. Aici a avut loc ultimul act al piesei.
Poliţist - "Hai, mă, să mai clarificăm o dată... Hai, ia, ce se uită, mă..."
Bălan Marian - "Ni-i frică..."
Poliţist - "Să mai clarificăm o dată ... Avocatul, zi... Ştie?"
M.I - "Nu ştie omule, nimic... Cum să ştie, ce naiba, bre?"
Poliţist - "Şi la toată treaba asta nu vreau să îmi reproşeze careva ceva..."
M.I - "Bre... Ţi-am zis, mata, dacă aranjezi treaba, ai grosu'...."
Bălan Marian - "Scapă-ne de aici... Şi dă-ni-le alea cât mai repede... Şi pe urmă, când...."
Poliţist - (în timp ce Manole scotea din buzunar banii şi îi punea pe masă în faţa poliţistului ) Acesta ce e? Ăsta-i tot caşcavalul?"
M.I - "O sută..."
Poliţist - "Da. Zic... Îi tot caşcavalul?"
M. I - "Da, bre, o sută... Cum am zis..."
Aici s-a rupt filmul pentru cei doi, deoarece în încăpere a pătruns echipa constituită din procuror, ofiţeri de poliţie şi specialist criminalist, precum şi un martor asistent, realizându-se astfel prinderea în flagrant delict a inculpaţilor Manole Ionel şi Marian Bălan. Ce a urmat am prezentat în paginile cotidianului nostru. Cei doi au stat câteva săptămâni în arest preventiv până ce, în urmă cu mai bine de o săptămână, au fost condamnaţi, alături de ceilalţi complici, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.
Cazul este însă departe de a fi terminat, urmând a se judeca infracţiunile comise pentru aducerea în ţară a tractoarelor, cât şi situaţia poliţistului de la SIPI care, spre deosebire de colegul său, se pare că ar fi acceptat mita agricultorilor.