In semn de protest fata de decizia autoritatilor opt preoti din raionul Cahul, impreuna cu enoriasii din bisericile lor, au organizat la 8 ianuarie o procesiune denumita "Drumul Crucii" in care toti participantii au parcurs pe jos distanta dintre Cahul si Giurgiulesti.
Comisariatul orasului Cahul a depus o cerere, la 22 ianuarie, prin care cere Curtii de Apel sa reexamineze decizia in procesul "Drumul Crucii", a precizat seful sectiei de urmarie penala din cadrul comisariatului din Cahul, Ion Rosca.
Curtea a clasat la inceputul anului dosarele administrative ale celor opt preoti implicati in proces, pe motivul lipsei faptului contraventiei.
"Comisariatul a ramas nemultumit de decizia Curtii deoarece procesiunea nu a fost autorizata de organele abilitate in acest domeniu, ci doar de primariile din sate si de o decizie a consiliului raional care nu sint imputernicite sa emita asemenea ordine. Pentru a elucida cazul, Comisariatul a facut un recurs la Curte, in care a cerut reexaminarea deciziei", a adaugat Rosca.
Preotul satului Manta, din raionul cahul, Iulian Bunescu, a condamnat faptul ca procesul pentru cererea actelor de sedere treneaza in timp ce infomarea in legatura cu reexaminarea deciziei a fost foarte prompta.
"Cazul se va reexamina la cererea Comisariatului Cahul. Daca pentru procesul "Drumul Crucii" am fost informat imediat, despre celalalt proces al meu care tine de actele pentru sedere in tara mi se comunica ca este aminat de fiecare data. S-a stabilit in schimb data de 29 ianuarie, cind va fi procesul preotului din Vadul lui Isac, care nici pina astazi nu poate trece granita pentru a intra in (Republica) Moldova din cauza restrictiilor de la vama", a adaugat Bunescu.
Trei preoti cu cetatenie romana si o calugarita au primit la sfirsitul lui 2007 citatii in care erau anuntati ca trebuie sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova.