Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă reporterul "Obiectiv" nu s-ar fi interesat de acest subiect şi nu ar fi sunat la fiecare dintre instituţii. Sau dacă prefectul nu ar fi avut timp şi chef să vorbească ori dacă n-ar fi avut tangenţă cu probleme de mediu prin prisma faptului că a condus destinele Agenţiei de Protecţia Mediului Brăila.
Nu am infatuarea să afirm că datorită intervenţiei ziaristului nostru s-a pus în mişcare angrenajul menit să ne protejeze în caz de pericol. Dar vreau să subliniez că luni, mulţi brăileni habar nu aveau de faptul că urmează să fim loviţi de viitura de poluare. Iar cei care ştiau deţineau frânturi de informaţii, care fie le alimentau panica, fie minimalizau excesiv potenţialul pericol.
E cert: un pericol există, în ciuda mesajului liniştitor venit de la Bucureşti (explicabil, de altfel, având în vedere că ministrul Mediului este ungur) cum că e bine şi că valoarea Ph-ului "viiturii roşii" se va dilua în volumul mare de apă al Dunării. Să fim serioşi, nu Ph-ul e marea problemă, ci faptul că noroiul roşu conţine compuşi chimici deosebit de periculoşi. Şi se vorbeşte aici despre aluminiu şi arsenic, plumb, mercur sau alte metale grele extrem de toxice pentru organismul uman. Acest cocktail toxic de metale se sedimentează pe albia fluviului, cu efecte dificil de previzionat asupra florei şi faunei acvatice şi luncii Dunării. Adică problema poluării nu dispare odată cu trecerea viiturii. Iar despre toate acestea ar fi bine ca zilnic specialiştii să-şi facă timp să informeze comunitatea. Pentru că modalitatea asta de a face lucrurile "pe muţeasca" nu are alt efect decât sporirea neîncrederii cetăţenilor în ceea ce priveşte potenţa autorităţilor locale într-o situaţie de criză.