Cocaină în stomac | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cocaină în stomac

Desprinsă parcă dintr-un scenariu de film cu mafioţi şi carteluri sud-americane, povestea româncei Alina Sandu, a iubitului de origine nigeriană "Emma Boema" şi a cărăuşilor brăileni de cocaină, care-şi riscau viaţa înghiţind şi câte un kilogram de droguri deodată, a pus pe jar autorităţile judiciare din mai multe ţări ale Europei.
În doi ani, reţeaua traficanţilor de droguri coordonată de românca Alina Sandu şi de nigerianul "Emma", membrii unui cult religios din capitala Olandei, frecventat în general de persoane de culoare, a reuşit să transporte pe puţin 15 kilograme de cocaină pură ingerată, cu o valoare de piaţă de aproximativ 1,5 milioane de euro, precum şi 7 kilograme de cannabis, în valoare de 84.000 euro. Trei dintre cărăuşii racolaţi de cei din gruparea coordonată de traficanţii internaţionali Alina şi "Emma" sunt brăileni din satul Colţea, comuna Roşiori.
Ancheta în care au fost angrenaţi poliţişti din Ţările de Jos, Belgia, România şi Cipru a fost coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila. Cinci dintre traficanţii de cocaină au fost capturaţi şi daţi pe mâna judecătorilor, însă Alina Sandu, şefa grupării, a reuşit să scape. Bucureşteanca este dată în consemn la frontieră, pe numele ei fiind emis un mandat de arestare în lipsă. Femeia este acum căutată în toată Europa.

Traficanţi daţi pe mâna justiţiei

Potrivit unui comunicat dat publicităţii ieri, de structura centrală, procurorii DIICOT - BT Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Alina Sandu, 41 ani, din Bucureşti, arestată preventiv în lipsă, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, în formă continuată şi finanţarea săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată. De asemenea, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe inculpaţii: Leonard Cristian Tudorache, zis "Tâmplaru", 24 ani (din Bucureşti, arestat preventiv şi cercetat pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată şi introducerea în ţară, fără drept, de droguri de risc şi de mare risc); Marian Dobriţa, 36 ani, din satul Colţea, comuna Roşiori, Brăila, arestat în altă cauză (aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc); Vasilică Rătunzeanu, 30 ani, sat Colţea, comuna Roşiori, cercetat sub control judiciar (aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc, în formă continuată); Rolando - Vasile Lepădatu, 42 ani, Bucureşti, arestat preventiv (sprijinirea unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată.
"Din probatoriul administrat în cauză rezultă că pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc (cocaină) şi trafic internaţional de droguri de risc (produse cannabice sub formă de haşiş) format din inculpata Sandu Alina, concubinul acesteia, cunoscut sub pseudonimul de «Emma Boema» şi inculpatul Tudorache Leonard-Cristian, zis «Tâmplaru», grup infracţional care îşi derula o parte din activităţile infracţionale şi pe raza judeţului Brăila, zonă de unde îşi racola cărăuşii", precizează procurorii DIICOT.
Potrivit sursei citate, transportatorii drogurilor ("cărăuşii") erau recrutaţi din zonele rurale, din rândul tinerilor fără venituri şi cu educaţie precară (cum este cazul celor doi inculpaţi din satul Colţea). Aceştia erau conduşi în Amsterdam, Olanda, unde erau puşi în legătură cu Alina Sandu, rezidentă în Olanda, care trăieşte în concubinaj cu un cetăţean de culoare, posibil de origine nigeriană, spun anchetatorii, ce se recomandă cu pseudonimul de "Emma Boema".
"Făptuitorul cunoscut doar sub pseudonimul de «Emma Boema» şi inculpata Sandu Alina îi instruiau pe «cărăuşi» cu privire la ingerarea capsulelor cu cocaină, cantităţi ce variau între 500 şi 1.000 de grame (!), modul de comunicare cu ei şi destinatarul drogurilor, precum şi traseul de urmat. Aceştia primeau sume mici de bani pentru cheltuieli personale, urmând ca, la finalizarea operaţiunii, să primească aproximativ 10 - 20 de euro/capsulă de cocaină transportată", precizează procurorii DIICOT. O capsulă avea în jur de 10 grame de cocaină.

Droguri în toată Europa

În urma investigaţiilor, au fost identificaţi Vasilică Rătunzeanu, Marian Dobriţa şi Marius Andrei, din Colţea, comuna Roşiori, judeţul Brăila, precum şi Bianca Gabriela Bîrsan, din municipiul Bucureşti, care, în perioada ianuarie 2013 - ianuarie 2015 au efectuat mai multe transporturi de droguri în Europa, precizează DIICOT, pe relaţia Olanda-Anglia, Olanda-Cipru, Olanda-Franţa, Olanda-Spania şi Olanda-România.
Cocaina era pusă la dispoziţie de Alina Sandu şi concubinul "Emma Boema", sau era adusă la locuinţa celor doi din Amsterdam de către alte persoane, de regulă de culoare, care o predau româncei şi concubinului ei. Drogurile erau apoi îngurgitate şi transportate, în stomac, către destinatari.
Ulterior, la grupul infracţional organizat au aderat şi alte persoane dornice de înavuţire, care-şi riscau viaţa înghiţind câte un kilogram de cocaină odată. Bianca Gabriela Bîrsan s-a deplasat în Amsterdam în primăvara anului 2013, fiind cazată în locuinţa şefei grupării, Alina Sandu. După circa trei săptămâni, timp în care Bianca a acumulat datorii faţă de Alina, aceasta din urmă i-a propus să transporte capsule cu cocaină, urmând să fie plătită cu 20 euro/capsulă transportată.
"Inculpata Bîrsan Bianca Gabriela a fost de acord cu propunerea făcută, asumându-şi rolul de «cărăuş», activitate pe care a desfăşurat-o în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014", precizează anchetatorii.
Potrivit procurorilor DIICOT, în decembrie 2013, la solicitarea inculpatei Sandu Alina, Tudorache Leonard-Cristian zis "Tâmplaru" l-a racolat pe vărul său, inculpatul Rătunzeanu Vasilică, în vederea efectuării de transporturi de droguri către diferite state europene.
"După obţinerea acordului inculpatului Rătunzeanu Vasilică de a se deplasa în Olanda (fără a-i spune iniţial ce fel de muncă va executa), inculpatul Tudorache Leonard-Cristian i-a asigurat deplasarea pe ruta România - Olanda, plătindu-i contravaloarea biletului de călătorie. Pentru această activitate de recrutare, inculpatul Tudorache Leonard-Cristian a fost plătit de către Sandu Alina cu suma de 200 de euro", precizează DIICOT. Ulterior, Rătunzeanu a fost îndemnat de către Alina Sandu, concubinul acesteia, "Emma Boema" şi Leonard-Cristian Tudorache să transporte droguri de mare risc, cocaină, în mai multe ţări europene. El a îndeplinit funcţia de "cărăuş" în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2015.
Andrei Marius, zis "Bibică", şi el originar din satul Colţea, a fost racolat în luna decembrie 2013 de către consăteanul său, inculpatul Vasilică Rătunzeanu, la solicitarea Alinei Sandu. "Bibică" a fost "cărăuş" în perioada decembrie 2013 - aprilie 2014, fiind prins de autorităţile cipriote la data de 30 aprilie 2014, pe aeroportul Paphos, în timp ce încerca să introducă în Cipru 970 de grame de cocaină. În prezent, brăileanul execută în Cipru o pedeapsă de 11 ani închisoare, pentru trafic de droguri.

Cocaină cu trollerul, din Brazilia în Africa

Brăileanul Marian Dobriţa a fost racolat pentru cărăuşie în luna mai 2014, de către consăteanul său, Rătunzeanu, la solicitarea aceleiaşi Alina Sandu. Dobriţa nu a cunoscut iniţial scopul deplasării în Olanda, aflând despre ce este vorba abia la destinaţie. Odată ajuns în Amsterdam, Alina Sandu şi Vasilică Rătunzeanu i-au explicat ce anume trebuia să facă (costul deplasării a fost suportat de către Alina, iar biletul a fost plătit din Olanda). Marian Dobriţa a efectuat un singur transport, în mai 2014, către Cipru.
Procurorii DIICOT precizează că Rolando - Vasile Lepădatu, cel de-al cincilea membru al reţelei de traficanţi de cocaină, a aderat şi a sprijinit grupul infracţional organizat al Alinei Sandu în cursul anului 2014. La instigarea Alinei, acesta a racolat alte persoane care să transporte droguri din Brazilia (Sao Paolo) către Africa.
"În urma cercetărilor efectuate, s-a probat că membrii grupului infracţional au transportat o cantitate minimă de 14.863 grame cocaină ingerată (având o valoare de piaţă de 1.486.300 euro) şi 7 kilograme cannabis (având o valoare de piaţă de 70.000 - 84.000 euro)", precizează anchetatorii.
Astfel, s-a probat faptul că, în martie 2013, Leonard Cristian Tudorache a îngurgitat şi a transportat 68 capsule de cocaină (680 grame) pe relaţia Amsterdam - Larnaca - Cipru, iar în aprilie acelaşi an a mai înghiţit şi transportat 43 de capsule (430 grame) de cocaină cu trenul, pe relaţia Charleroi - Bruxelles (Belgia) şi de aici, cu avionul, pe Aeroportul Paphos, Cipru.
Tot în aprilie 2013, Tudorache a mai înghiţit şi transportat 45 capsule de cocaină (450 grame), cu trenul, pe traseul Amsterdam - Bruxelles - Lyon. În mai, el a transportat, în acelaşi mod, jumătate de kilogram de cocaină cu trenul, în Padova (Italia), iar în decembrie alte 330 grame. "În noiembrie 2014, inculpatul s-a deplasat în Brazilia, de unde a transportat un troller în care se afla cocaină către Burundi, după ce a făcut escală în Etiopia şi Kenya. La data de 28 ianuarie 2015, în contul achitării unei datorii mai vechi, inculpatul a procurat de la o persoană de cetăţenie surinameză, droguri de mare risc (comprimate «ecstasy», pulbere de comprimate «ecstasy») şi droguri de risc (cannabis şi rezină de cannabis), pe care le-a deţinut până la data de 29 ianuarie 2015, dată la care le-a expediat din Olanda către România prin intermediul unui autocar. Inculpatul s-a deplasat simultan cu autocarul", precizează procurorii DIICOT.
În ziua de 30 ianuarie 2015, după introducerea în ţară a drogurilor procurate de la persoana de cetăţenie surinameză, traficantul le-a preluat de la un destinatar pe numele cărora fuseseră expediate şi le-a deţinut la domiciliu, până ce au fost găsite de către poliţişti, cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare.

Flagrant pe Aeroportul Charleroi

Bianca Gabriela Bîrsan a efectuat, de asemenea, transporturi de cocaină (înghiţită), în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2015. În cinci rânduri, tânăra a cărat în stomac aproape 4 kilograme de cocaină. Drogurile au ajuns în Paphos (Cipru), Padova, Napoli şi Gran Canaria - Las Palmas. Pe 8 ianuarie 2015, "cărăuşa" a fost depistată cu 86 capsule cu cocaină în stomac (cu greutatea brută de 1.110 grame, conţinând 860 grame de cocaină), pe Aeroportul Charleroi - Bruxelles, având asupra sa un bilet de avion pe ruta Bruxelles - Paphos (Cipru).
Vasilică Rătunzeanu a efectuat, de asemenea, în jur de opt transporturi de cocaină. "În ianuarie 2015, inculpatul a fost contactat de către inculpata Sandu Alina, care i-a solicitat să se deplaseze la Amsterdam, pentru a transporta droguri. Inculpata i-a plătit biletul de deplasare, însă la ajungerea inculpatului Rătunzeanu Vasilică la destinaţie nu a mai fost aşteptat de nimeni, întrucât vărul său, Tudorache Leonard-Cristian fusese prins de poliţie, iar inculpata a vrut să rupă orice contact care ar fi deconspirat-o. Inculpata i-a comunicat şi inculpatului Rătunzeanu Vasilică despre prinderea inculpatului Tudorache Leonard-Cristian", precizează anchetatorii.
Marius Andrei, zis "Bibică" a efectuat pentru inculpata Sandu Alina următoarele transporturi de droguri. Este vorba de aproape 3 kilograme de cocaină şi 7 kilograme cannabis. Drogurile au ajuns în Cipru şi Franţa. Cât despre Marian Dobriţa, acesta a efectuat un singur transport de cocaină. În mai 2014, el a transportat 20 capsule cu cocaină în Larnaca (Cipru).
Ancheta DIICOT Brăila a fost efectuată cu sprijinul Eurojust, al autorităţilor judiciare din Republica Cipru, Regatului Belgiei şi Ţărilor de Jos, se mai precizează în comunicatul menţionat. (Va urma)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro