Mergi la conţinutul principal

Coşmarul Concordia

Reîncepe bătălia în instanţă pentru terenul de sub Piaţa Concordia, mai precis pentru lotul de 390 metri pătraţi, situat fix sub modulele comerciale amplasate de-a lungul străzii Griviţa. Practic, după o pauză de circa 3 ani, a fost reactivat dosarul pe rolul Curţii de Apel Galaţi, în care municipalitatea şi Administraţia Pieţelor se luptă pentru a împiedica retrocedarea în natură a terenului. În tot acest răstimp dosarul de la Galaţi a fost în stand-by, perioadă în care revendicatoarea, Georgeta Diacon, şi-a finalizat disputa cu un membru al propriei familii, pretendent şi el la titlul de moştenitor pe bucăţica de teren din Concordia. În apărarea avutului public pe această speţă, municipalitatea promite să vină cu documente noi, care să ateste apartenenţa terenului în discuţie la domeniul public. În plus, se bazează şi pe faptul că există instanţe din ţară care s-au pronunţat în cazuri similare în favoarea autorităţii publice şi au dispus ca revendicatorii să fie despăgubiţi altfel decât prin retrocedarea în natură.

Gata, pauza s-a terminat! Se reia bătălia pentru lotul de 390 mp, din Piaţa Concordia, revendicat de fostul proprietar, Georgeta Diacon. De foarte puţină vreme, pe rolul Curţii de Apel Galaţi s-a reactivat dosarul în care municipalitatea, alături de Administraţia Pieţelor, încearcă să răstoarne decizia Tribunalui Brăila, ce a dat dreptate revendicatoarei, în sensul încuviinţării retrocedării în natură a terenului de sub piaţă. Până acum au fost două termene, pe 8 şi 29 ianuarie, la ambele instanţa dispunând amânarea cauzei: o dată pentru depunerea dovezii că dosarul în care Diacon Georgeta s-a judecat cu Diacon Eduard Conrad s-a perimat ("dosar urmarea căruia s-a dispus suspendarea prezentei cauze"), iar a doua oară pentru "lipsă apărare şi lipsă relaţii". Noul termen comunicat este 5 martie.
Municipalitatea trage speranţe să câştige la Galaţi lupta cu Diacon şi acţiunea care să descurajeze orice viitoare tentativă de revendicare a unui bun cu destinaţie de utilitate publică. "În tot răstimpul în care procesul de la Galaţi a fost suspendat ne-am construit o apărare care va dovedi, în mod clar, cu documente opozabile tuturor părţilor, destinaţia de utilitate publică şi caracterul definitiv al construcţiilor aflate pe lotul de 390 mp din amplasamentul Piaţa Concordia. În acest sens au fost realizate măsurători cadastrale şi ridicări topografice, iar în final s-a emis o hotărâre de Consiliu Local Municipal de reactualizare a domeniului public în zona Pieţei Concordia. Aceste documente le-am înaintat către Oficiul de Cadastru pentru a deschide Carte Funciară. La proces vom dovedi proprietatea publică a municipiului asupra terenului în discuţie, precum şi asupra construcţiilor de pe acesta, inclusiv caracterul definitiv al respectivelor construcţii. Avem convingerea că vom obţine o soluţie favorabilă, în sensul anulării deciziei Tribunalului Brăila şi că pretenţiile revendicatoarei vor intra pe procedura despăgubirii în bani. Mesajul nostru este acelaşi: ne vom lupta pentru fiecare metru pătrat de teren aflat în proprietatea municipalităţii, iar pe viitor zonele afectate de servicii de utilitate publică vor rămâne la municipiu", ne-a declarat Alexandru Dănăilă, viceprimarul municipiului Brăila.

Concordia, spoliată de terenuri bucată cu bucată

Pe scurt, Georgeta Diacon şi-a fundamentat acţiunea pe baza Legii 10/2001 şi a susţinut în faţa instanţei că este moştenitor al terenului în suprafaţă de 390 mp, ce a aparţinut mamei sale, Hristea Maria. În decembrie 2008, Primăria a emis o decizie de despăgubire în bani a revendicatoarei. Numai că femeia s-a răzgândit şi a atacat actul respectiv, solicitând restituirea în natură a terenului de 390 mp din piaţă. Cel mai probabil, schimbarea de tactică nu a fost întâmplătoare pentru că deja se crease precedentul cu retrocedarea în natură a terenurilor pe amplasamentul pieţei către revendicatorii Zanet, Rugină, Munteanu şi Ţigău. Într-un final, mai precis în noiembrie 2009, Tribunalul Brăila a hotărât anularea deciziei de despăgubire emisă de primar şi a dispus restituirea în natură a terenului. Mai departe, în faza de apel la Galaţi, s-au derulat opt termene, iar în octombrie 2010 instanţa a dispus suspendarea cauzei până la judecarea dosarului de la Bucureşti (despre care făceam vorbire mai sus şi în care Georgeta Diacon era în litigiu cu Eduard Conrad Diacon).
Dacă se va pierde procesul la Curtea de Apel Galaţi şi se va ajunge la retrocedarea în natură a celor 390 mp, Administraţia Pieţelor va rămâne cu mai puţin de 3.000 mp, comparativ cu cei aproximativ 4.300 mp, cât a avut în administrare înainte de retrocedările succesive. Este vorba, evident, despre loturi pierdute de municipalitate, care au trecut în proprietatea şi administrarea familiei omului de afaceri Simion Cloşcă: 988 mp şi 151 mp (unde revendicatori sunt familiile Rugină, Zanet, Gaidău, Munteanu şi Lombardi) retrocedate direct prin decizie a fostului primar Constantin Sever Cibu şi încă 235 mp, teren predat prin executare silită în baza unei decizii a instanţei favorabilă revendicatorului Constantin Doru Ţigău.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro