Cloşcă junior, sentinţă finală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cloşcă junior, sentinţă finală

Sentinţă definitivă în "Afacerea kilogramului de cannabis", cea mai mare captură de droguri realizată de DIICOT Brăila, în colaborare cu structurile similare din mai multe judeţe şi cu autorităţile judiciare spaniole.
Astfel, Curtea de Apel Galaţi a respins ca "nefondat" apelul declarat de inculpatul Simion Nicolae Cloşcă împotriva sentinţei Tribunalului Brăila din 16 mai a.c., dispunând, totodată, menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatului. Cloşcă se află în arest preventiv din 24 ianuarie a.c., iar sentinţa CA Galaţi este definitivă. Fiul omului de afaceri brăilean va executa 4 ani şi 6 luni de închisoare, aşa cum au stabilit iniţial judecătorii TB.
În vârstă de 22 de ani, Simion Nicolae Cloşcă, zis "Simi" sau "Piu", solicitase de mai multe ori înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, însă magistraţii i-au respins, de fiecare dată, solicitările. Trimis în judecată în luna ianuarie a.c., Cloşcă a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc în formă continuată (două condamnări), introducere în ţară de droguri de risc (două condamnări), deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu şi proxenetism. Judecătorii au dispus, de asemenea, confiscarea şi distrugerea kilogramului de droguri introdus în ţară de Simion Nicolae Cloşcă şi Gabriel Radu şi obligarea acestora la plata unor chletuieli judiciare record, de 82.000 de lei (Cloşcă) respectiv 40.000 de lei (Radu). Alţi 2.600 de euro, proveniţi din săvârşirea infracţiunii de proxenetism, au fost confiscaţi în folosul statului, de la fiul omului de afaceri.
Gabriel Radu, de 26 de ani, cel de-al doilea inculpat din dosarul "kilogramului de cannabis", a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc, judecătorii dispunând punerea lui în libertate. Traficantul de droguri a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Cum era de aşteptat, Gabriel Radu - care a colaborat încă de la început cu anchetatorii - nu a declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Brăila. Ambii inculpaţi au solicitat judecarea cauzei în procedura recunoaşterii vinovăţiei, potrivit noului Cod de procedură penală, însă doar Radu a fost cu adevărat avantajat.

Vindeau droguri din aprilie 2013

Cercetările în dosarul "Cloşcă" au fost efectuate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila, cu sprijinul poliţiei judiciare din cadrul BCCO Timişoara, SCCO Arad şi SCCO Brăila. Procurorii au colaborat, de asemenea, cu specialiştii Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, cu ataşatul MI român la Madrid, cu judecători şi ofiţeri de poliţie din mai multe oraşe spaniole. De altfel, doi ofiţeri din cadrul SCCO Brăila s-au aflat timp de câteva săptămâni în Spania, pentru a aduna probe împotriva celor doi traficanţi.
Potrivit dosarului penal, în perioada aprilie - mai 2013 "Cloşcă Simion Nicolae a deţinut droguri de risc - cannabis, din care a oferit în mod repetat spre consum şi altor persoane şi a predat în mod repetat diferite cantităţi inculpatului Radu Gabriel, spre a fi vândute". "Afacerea" prospera, iar cererea întrecea oferta, astfel că inculpaţii au încercat să procure o cantitate mai mare de droguri din Bucureşti sau din Constanţa, banii pentru procurarea drogurilor urmând să fie daţi de Simion Nicolae Cloşcă. Procurorii spun că discuţiile despre viitoarea tranzacţie s-au făcut într-un restaurant de pe fosta Stradă Regală.
În iunie 2013, Cloşcă şi Radu au plănuit să plece în străinătate împreună cu alţi tineri din anturaj, ca să aducă droguri. Plecarea a fost amânată până în luna octombrie, când traficanţii au stabilit să achiziţioneze cannabis din Spania, cu banii puşi la dispoziţie de Cloşcă Jr. Cei doi au stabilit să plece împreună cu avionul, iar la întoarcerea în ţară Radu urma să călătorească cu autocarul, având drogurile în bagaje, pentru a evita controalele amănunţite care se efectuează de obicei pe aeroport. Potrivit DIICOT, "intenţia inculpaţilor era să cumpere o cantitate mai mare de droguri, pentru a obţine un profit cât mai mare".
În ziua de 4 octombrie 2013, cei doi au plecat în Spania cu o cursă a companiei "Wizz Air". Cloşcă a achiziţionat şi biletul de întoarcere cu avionul, pentru data de 9 octombrie. Potrivit înţelegerii, Radu urma să revină în ţară cu autocarul având drogurile ascunse în bagaje, iar cheltuielile pentru deplasare să fie suportate de Cloşcă. Anchetatorii precizează că, anterior cumpărării biletelor de avion, Cloşcă jr. convenise cu un intermediar să achiziţioneze şi un dispozitiv de înşelare a aparatelor de jocuri de noroc, urmând să se întâlnească cu un prieten al acestuia din Madrid.

Un kilogram de haşiş de la traficantul Perez

Astfel, în ziua de 4 octombrie 2013, inculpaţii au plecat cu autoturismul lui Cloşcă şi cu prietena acestuia, Oana, la Aeroportul "Henry Coandă" din Bucureşti. La ora 13.00, tânăra a luat avionul către Olanda, iar Radu şi Cloşcă pe cel cu destinaţia Spania. Au ajuns în Madrid în jurul orei 0:00, fiind aşteptaţi în aeroport de două persoane. Cloşcă a întrebat-o pe una dintre acestea de unde poate să procure un kilogram de "iarbă". Interlocutorul a răspuns că l-ar putea duce în oraşul Sevilla, ca să cumpere cu 3.000 de euro kilogramul, dar Cloşcă a refuzat, spunând că preferă să meargă în altă parte, ca să cumpere mai ieftin. Anchetatorii spun că brăileanul a mai discutat şi despre achiziţia unui dispozitiv care să fraudeze câştigurile la aparatele de jocuri de noroc, însă achiziţia nu s-a mai realizat.
Cloşcă şi Radu s-au cazat apoi la un hotel din Madrid, iar în noaptea care a urmat au "inspectat" străzile din apropiere, pentru a cumpăra cannabis de la traficanţii de droguri. Cloşcă jr. a reuşit să cumpere o pungă cu 5 grame de cannabis, pentru suma de 20 de euro, drogurile fiind consumate aproape în totalitate de acesta. Următoarele două nopţi, cei doi s-au cazat la un alt hotel, iar pe 5 octombrie 2013 au mers în localitatea Zaragoza, unde Cloşcă ştia că locuieşte un amic de-al său, în încercarea de a cumpăra o cantitate mai mare de droguri. Căutările au continuat. A doua zi, precizează anchetatorii, traficanţii au luat un autobuz până în Alicante, unde au fost preluaţi de prietenul lui Cloşcă.
În continuare, inculpaţii au fost conduşi în localitatea Yecla, unde au reuşit, în sfârşit, să achiziţioneze 1.025 de grame de cannabis contra sumei de 1.550 de euro. Simion Nicolae Cloşcă a negociat "la sânge" preţul cu traficantul de droguri "Sepu" (identificat ulterior în persoana spaniolului Lopez Cristian Perez). Iniţial, Perez ceruse 2.000 de euro pentru kilogramul de cannabis dar, în urma negocierilor, s-a stabilit suma de 1.550 de euro. Înainte de a finaliza tranzacţia, cumpărătorii au testat "marfa", fumând o ţigară cu cannabis. Mai apoi, drogurile au fost cântărite şi puse într-un sac menajer, în jurul căruia Cloşcă a înfăşurat bandă adezivă.
A doua zi, mulţumiţi de tranzacţie, brăilenii au revenit la hotelul din Madrid, au desfăcut sacul şi au împărţit drogurile în trei cantităţi aproximativ egale pe care le-au ambalat în folie de vidat transparentă şi le-au acoperit cu bandă adezivă maro. Astfel ambalate, drogurile au fost ascunse în căptuşeala unei genţi tip troller prevăzută cu fermoar, pe care Gabriel Radu o adusese din ţară. Cei doi au pus alături punga cu resturile de cannabis cumpărate deunăzi cu suma de 20 de euro.
În ziua de 9 octombrie 2013, conform înţelegerii, inculpaţii s-au deplasat în autogara Madrid. La ora 11.00, cu bilet plătit de Cloşcă, Radu a luat autocarul către România, după ce aşezase la loc sigur, în cala autovehiculului, drogurile şi bagajele ambilor inculpaţi. În aceeaşi zi, la ora 22.00, Cloşcă jr. urca într-un avion al companiei "Wizz Air", având ca destinaţie Bucureşti.

Flagrant la benzinărie

Procurorii DIICOT se aflau, de ceva vreme, pe urmele traficanţilor de droguri şi erau pregătiţi să le dea, în sfârşit, lovitura de graţie. Atent monitorizat de oamenii legii, autocarul în care se afla Gabriel Radu a trecut, în ziua de 11 octombrie 2013, de Vama Nădlag. În jurul orei 4:15, când autovehiculul a oprit în dreptul unei benzinării, poliţiştii de la Crimă Organizată l-au reţinut pe traficantul brăilean, în momentul în care coborâse ca să-şi dezmorţească picioarele. Mai târziu, pe unul dintre pachetele doldora cu haşiş, anchetatorii aveau să descopere amprenta lui Cloşcă.
La scurt timp după reţinerea lui Gabriel Radu, dis-de-dimineaţă, poliţiştii SCCO Brăila au efectuat o percheziţie la domiciliul lui Simion Nicolae Cloşcă şi au descoperit dovezi că acesta consuma droguri. Potrivit procurorilor DIICOT, inculpatul a deţinut la domiciliu, pentru consum propriu, "droguri şi instrumente destinate consumului de droguri". Pe parcursul derulării cercetărilor, anchetatorii au probat faptul că, în perioada aprilie-mai 2013, Gabriel Radu a vândul mai multor brăileni droguri provenite de la Simion Nicolae Cloşcă şi că a adus din Spania kilogramul de cannabis, la instigarea şi cu finanţarea lui Simion Nicolae Cloşcă. Încă de la început, Gabriel Radu a recunoscut acuzaţiile care i s-au adus şi a colaborat cu oamenii legii. Cloşcă Jr. şi Radu intenţionau să vândă kilogramul de droguri consumatorilor din Brăila, cu 70 de lei doza.
Reţinuţi în ziua de 12 octombrie 2013, traficanţii de droguri au fost prezentaţi Tribunalului Brăila, cu propunere de arestare preventivă. Iniţial, judecătorii au dispus arestarea preventivă a lui Gabriel Radu, iar faţă de Simion Nicolae Cloşcă au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara. În ziua de 24 ianuarie 2014, însă, motivând că, prin intermediul altor persoane, Cloşcă "a încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea unor părţi şi martori", s-a solicitat iarăşi instanţei de judecată luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat. De data aceasta, magistraţii Tribunalului Brăila au dispus arestarea lui Cloşcă jr.
Pe lângă acuzaţia de trafic internaţional de droguri, pe seama lui Simion Nicolae Cloşcă a mai fost pusă şi acuzaţia de proxenetism, pe motiv că, în perioada 2011-2013, acesta ar fi îndemnat o tânără din Brăila să practice prostituţia, trăgând foloase materiale de pe urma ei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro