Familia Stăncic, proprietara grupului "Tancrad", deţine una dintre firmele care-şi face reclamă pe panourile ilegale montate în Brăila. De aici se poate deduce uşor unul dintre motivele pentru care municipalitatea tărăgănează încă lucrurile cu demontarea panourilor ilegale: ca nu cumva să fie deranjate interesele "Tancrad", firma abonată la banii publici gestionaţi de administraţiile PSD din Brăila şi Galaţi. Ba chiar au existat voci în oraş care au susţinut că, de fapt, chiar această companie ar fi ajutat la montarea pe domeniul public a panourilor fără niciun fel de autorizaţie. Iată că frânturile de informaţii se coagulează într-un scenariu care vine să explice încregăturile şi resorturile ce au determinat municipalitatea să închidă ochii la montarea haiducească de panouri publicitare prin oraş, iar acum refuză să dispună demolarea acestora. Alături de firma ce aparţine grupului de interese din spatele "Tancrad", îşi mai face reclamă pe panourile ilegale şi omul de afaceri Cornel Muşat care deţine complexul sportiv "Power Gym".
Surpriză de proporţii în urma verificării firmelor care apar cu reclame pe panourile publicitare ilegale. Cafeneaua "Segafredo" din "Promenada" Mall este administrată de o firmă din Galaţi unde asociaţi principali sunt doi membri ai familiei Stăncic, cea care deţine grupul "Tancrad" cu afaceri la Brăila în valoare de milioane de euro - bani publici. Mai precis, conform datelor din Registrul Comerţului firma se cheamă "Add Quality Concept" înfiinţată anul trecut în august, cu sediul în Galaţi în baza unui contract de comodat emis de SC "Tancrad" SRL. Mai departe, ORC spune că asociaţi la această unitate sunt brăileanul Dragoş Chiriţă cu 10% participare la capitalul social, urmat de Adriana - Liliana Stancu din Galaţi - 25% şi, în fine Cătălin, - Cristian Stăncic şi Cristina - Elena Stăncic având împreună diferenţa de 65%. Se risipeşte astfel întreg misterul cu privire la reacţiile cel puţin ciudate ale autorităţii locale după ce cotidianul "Obiectiv" a publicat seria de materiale privind modul ilegal în care se fac afacerile în domeniul publicităţii stradale. Vă amintiţi desigur că municipalitatea s-a făcut că nu vede panourile răsărite în ultimele luni pe domeniul public fără niciun fel de autorizaţie aşa cum cere legea şi, mai grav, încă evită să dispună demolarea lor. Reclama la cafeneaua "Segafredo" apare pe unul dintre panourile din Bariera Călăraşilor precum şi pe unul dintre panourile la ieşirea din oraş spre Carrefour. Mai mult, reclama cafenelei a fost lipită până nu demult şi pe una dintre staţiile de tramvai din zona Piaţa Concordia, construcţii realizate cu bani europeni. Între timp, după izbucnirea scandalului privind publicitatea stradală ilegală, reclama a dispărut. De altfel toate panourile din staţiile de tramvai de la Concordia au fost demontate, după ce "Obiectiv - Vocea Brăilei" a adus cazul în atenţia opiniei publice. Reamintim că firma "Tancrad" este una dintre societăţile abonate la banii publici din Brăila, derulând de-a lungul timpului mai multe contracte în municipiu şi judeţ. A fost, de pildă, singurul operator la deszăpezirea din această iarnă pentru drumurile judeţene, în urma unei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean. Tot de numele "Tancrad" se leagă reabilitarea cu scandal a bulevardului Dorobanţi, precum şi contractele pentru modernizarea Căii Călăraşilor, proiectului de reabilitare şi modernizare reţele de apă-canal în judeţ şi execuţia lucrărilor la zona cu fântâni arteziene din lateralul Palatului Administrativ. În plus, "Tancrad" este pe final şi cu proiectul de reabilitare a Parcului Monument. Una peste alta, compania gălăţeană a făcut şi încă face afaceri la Brăila în valoare de zeci de milioane de euro din bani publici.
Revenind, pe panourile din zona Bariera Călăraşilor apare şi reclama la complexul sportiv "Power Gym" administrat de o asociaţie sportivă aparţinând omului de afaceri şi fost sportiv de performanţă Cornel Muşat, cel care în mandatul fostului primar Constantin Cibu a derulat un contract public privind verificarea documentelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun din municipiu precum şi de blocare şi ridicare a maşinilor parcate ilegal pe domeniul public. În plus, Cornel Muşat, prin firmele sale, a fost şi un constant client al banilor publici gestionaţi de preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, asigurând paza aeroportului de la Ianca aflat în administrarea Consiliului Judeţean.
Şi reclama la "Power Gym" a fost şi ea lipită pe una dintre staţiile de tramvai din Concordia şi, la fel, a dispărut de acolo.
În fine, o altă reclamă ce apare pe panourile ilegale este cea pentru restaurantul "Casa Domnească".
Jos panourile ilegale!
Cotidianul "Obiectiv" face un apel la autorităţile locale, Primărie, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Consiliul Concurenţei, Poliţia locală, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi la alte autorităţi cu atribuţii în acest sens să se autosesizeze, să dispună demolarea panourilor şi să investigheze sustragerea de la plata taxelor pentru autorizaţiile de construcţie, a taxelor de publicitate, precum şi alte fapte de corupţie, trafic de influenţă, evaziune fiscală şi concurenţă neloială pentru care există indicii.
Reamintim că municipalitatea tergiversează inventarierea şi demolarea panourilor ilegale susţinând în mod aberant, printre altele, că mai întâi trebuie să promoveze în CLM un regulament privind publicitatea stradală cu reguli stricte, ce trebuie respectate de către autorităţile locale, proprietarii, beneficiarii mijloacelor de publicitate, dar şi de către operatorii de publicitate. Proiectul este abia în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Brăila şi ar urma să ajungă pe masa consilierilor locali în şedinţa din luna mai. În linii mari, noua legislaţie privind publicitatea stradală prevede un moment zero, imediat după aprobarea regulamentului despre care aminteam mai devreme, în care toate contractele de publicitate stradală se anulează după care se va organiza licitaţie publică în vederea concesionării locaţiilor stabilite în mod special cu această destinaţie de către autorităţile locale.