Puşcărie grea pentru membrii clanului din Vărsătura, găsiţi vinovaţi de implicare în traficul internaţional de carne vie. Zece membri ai grupării, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", au fost condamnaţi pe motiv că, în urmă cu mai bine de zece ani, au "dus la produs" 17 tinere, dintre care două minore, sumele obţinute din exploatarea victimelor fiind de ordinul sutelor de mii de dolari. În total, membrii grupării au primit 71 de ani de închisoare.
Aseară, judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", liderul clanului, la o pedeapsă rezultantă de 9 ani de închisoare, pentru trafic de persoane, păstrând, totodată, sechestrul asigurător aplicat asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale proxenetului, până la concurenţa sumei de 136.630 USD, ce urmează a fi confiscată de la el. Petruş Serea Panaghiotidis a primit cel mai mult, 10 ani de închisoare cu executare în penitenciar, judecătorii dispunând confiscarea a 148.712 USD pe care acesta i-a câştigat din exploatarea prostituatelor.
Sorin Alexandru Botea a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare, iar Cornel Amza, alias "Şoricel", 9 ani de închisoare, magistraţii menţinându-l, totodată, în arest la domiciliu. Au mai fost condamnaţi în "lotul Caţali": Cătălin Pradaiş (7 ani închisoare), Nicola Pătraşcu (6 ani şi 6 luni închisoare), Ionel Graur (9 ani şi 6 luni închisoare), Liliana G. (2 ani cu suspendare sub supraveghere), Alina Serea (3 ani cu suspendare sub supraveghere) şi Mihai Tănase (8 ani închisoare, care, însă, au fost executaţi deja).
Judecătorii au mai dispus confiscarea unor sume de bani de la Botea (4.598 USD) şi Ionel Graur (7.729 USD) în timp ce alţi inculpaţi şi-au primit banii înapoi (Lilianei G. i s-au restituit 5.000 EU şi 600 de lei). Nu în ultimul rând, instanţa a ridicat sechestrul asigurător aplicat asupra bunurilor deţinute de Cornel Amza, Cătălin Pradaiş, Nicolae Pătraşcu, Liliana G. şi Alina Serea. "Romică Caţali" rămâne sub control judiciar, iar Serea Panaghiotidis şi Cornel Amza în arest la domiciliu. Un singur câştig au avut inculpaţii din dosarul "Caţali": au fost achitaţi pentru infracţiunea de spălare de bani.
Acuzaţiile procurorilor DIICOT
După mai mulţi ani de filaj, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila i-au trimis în judecată, în urmă cu un an, pe Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", Cornel Amza, zis "Şoricel", Nicolae Pătraşcu, Ionel Graur, Petruş Serea Panaghiotidis, zis "Dumitrel", Liliana G., Alina Serea (sora lui Petruş), Cătălin Pradaiş, Mihai Tănase şi Sorin Alexandru Botea, anchetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism, fapte comise în perioada 2002 - 2004. La acea dată, se ştia că Panaghiotidis a obţinut cei mai mulţi bani din exploatarea tinerelor racolate şi trimise în cluburile din Spania: aproape 250.000 dolari, peste 53.000 euro şi 16 milioane de lei vechi.
Procurorii DIICOT au solicitat instanţei, încă din ianuarie 2015, confiscarea banilor trimişi din Spania, prin Western Union, pe numele proxeneţilor din clanul de la Vărsătura: aproape 470.000 dolari, peste 65.000 euro şi peste 16 milioane de lei. Trei dintre victimele traficului internaţional de persoane au fost audiate sub alte identităţi, pentru a fi protejate de răzbunarea interlopilor.
Lotul "Caţali" a fost al treilea mare grup de traficanţi de carne vie şi proxeneţi brăileni destructurat de procurorii DIICOT şi dat pe mâna judecătorilor numai în ultimul an, după clanul fraţilor Medeleanu, de la Făurei, şi clanul ţiganilor de la Viziru, condus de fraţii "Taxi".
Tinere ameninţate cu moartea
"Victimele erau selectate cu grijă, dintre persoanele vulnerabile prin vârstă mică, lipsa experienţei de viaţă şi lipsa unei pregătiri şcolare, provenind din familii dezorganizate şi sărace. Fetelor li s-au luat, de regulă, paşapoartele, limitându-le, astfel, libertatea de mişcare şi au fost supravegheate îndeaproape, pentru a nu fugi din club, luându-li-se toţi banii", precizau procurorii DIICOT, la finalizarea dosarului "Bogăţeanu". Lesne de înţeles că, de la promisiuni deşarte - victimelor li se promitea fie un apartament, fie împărţirea câştigurilor - proxeneţii treceau la constrângeri, violenţe şi ameninţări cu moartea.
Relevant este cazul victimei M.T., ameninţată cu moartea de Cornel Amza zis "Şoricel".
"După ce a revenit în ţară, inculpatul Amza Cornel a încercat să o determine, din nou, pe victimă să accepte să se prostitueze în Spania, ameninţând-o cu moartea, recurgând chiar şi la băgarea victimei cu capul lângă roata autoturismului BMW, spunându-i: «Pentru mine n-a fost destul cât ai produs, mai vreau! BMW-ul ăsta l-am făcut pe c... tău, dar mai vreau». Un alt exemplu este cel al victimei R.M., pe care Ilie Marius (în prezent decedat) ajutat de Graur Ionel, a încercat să o determine, prin constrângere, să plece în străinătate ca să se prostitueze".
Părinţii altor două fete racolate şi trimise în Spania le-au spus anchetatorilor că acestea erau ameninţate de "Romică Caţali" ca să continue să "producă bani". Victimele se temeau să-l denunţe pe temutul "Caţali", de frica represaliilor. La un moment dat, Bogăţeanu ar fi ameninţat-o pe una dintre tinere, O.I., "că-i va tăia mâinile".
Proxeneţii trăiau regeşte de pe urma traficului de carne vie, aceasta fiind, de altfel, singura lor sursă de venit. Potrivit procurorilor DIICOT, aceştia "nu au avut locuri de muncă şi s-au întreţinut exclusiv din banii obţinuţi din practicarea prostituţiei".
Poliţiştii de la Crimă Organizată, coordonaţi de procurori, au probat faptul că, numai în perioada 2002 - 2004, liderul grupării "Vărsătura" a încasat peste 80.000 dolari de pe urma exploatării tinerelor racolate şi obligate să se prostitueze.
Sclavie sexuală în secolul XXI
Despre "Romică Caţali", procurorii DIICOT afirmau în rechizitoriu că, începând cu anul 2002, singur sau împreună cu fratele său Constantin (ucis în ziua de 3 septembrie 2002, în zona Complexului "Pistruiatul" din cartierul Viziru) a racolat şi a trimis în Spania mai multe fete, cu complicitatea Alinei Serea, inculpată în dosarul "Bogăţeanu". Tinerele s-au prostituat în mai multe cluburi din Spania ("Don Jose", "La Fuente"), după ce li s-a promis câte un apartament şi împărţirea banilor câştigaţi în cel mai înjositor mod posibil.
Ionel Graur, cel de-al doilea inculpat din dosarul "Caţali", a racolat, la rândul său, mai multe tinere, şi le-a trimis "la produs" în Spania. Procurorii spun că acesta i-a făcut, la un moment dat, unei fete fotografii compromiţătoare, apoi a şantajat-o, ajutat de un alt interlop. Declaraţiile victimei au fost catalogate drept "şocante". Graur ar fi obţinut, de la o singură victimă, suma de 15.000 de euro.
Cornel Amza, zis "Şoricel", care mai este inculpat într-un dosar penal, a determinat-o pe o minoră să plece în Spania, în octombrie 2002, promiţându-i că va munci ca "menajeră". În realitate, victima a fost silită să se prostitueze până în luna ianuarie 2003, după care a fost vândută, la propriu, lui Marius Ilie, zis "Canaru" (în prezent decedat) cu 2.000 euro. Procurorii DIICOT precizează: "La refuzul iniţial al victimei de a se prostitua, Amza Cornel a recurs la ameninţări cu moartea, atât faţă de ea, cât şi faţă de membrii familiei acesteia. Inculpatul Pradaiş Cătălin a bătut-o pe victimă, astfel că aceasta nu a mai avut altă alternativă decât să meargă în club şi să se prostitueze".
Sentinţa Tribunalului Brăila poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.