Skip to main content

Citeva tone de oua stricate au mutat nasul din loc satenilor din Plopu

Locuitorii satului Plopu au trait citeva zile intr-un miros insuportabil, din cauza unui stoc de oua expirate acumulat in incinta unei ferme avicole a societatii "Agrimon" SA. "Nu mai puteam iesi afara din casa din cauza mirosului care venea de la ferma de pasari. De vreo saptamina a aparut problema asta. La inceput, toata lumea se intreba ce se intimpla, daca nu cumva o fi otravit careva ciini si pisici si le-a aruncat cadavrele prin balarii. Pe urma, am observat ca, de cite ori treceam pe linga ferma de gaini, trebuia sa ne punem batista la nas, ca nu puteam respira de miros. Miercuri (16 mai n.n.) n-am mai suportat si am dat telefon la Garda de Mediu si cred ca s-au luat masuri, ca vad ca azi (ieri n.n.) nu mai miroase deloc", ne-a declarat Georgian Vlad, a carui gospodarie se afla la circa 300 metri de gardul fermei avicole.
Dupa cum ne-a informat Daniela Agache, comisarul sef al Garzii de Mediu Braila, situatia a fost generata de o suma de factori negativi. In primul rind, firmei "Agrimon" Oprisenesti, unul dintre cei mai mari producatori de oua din Romania, i-a expirat autorizatia pentru comert intracomunitar. Cu alte cuvinte, nu a mai putut sa faca export. Ca urmare, a inceput sa produca pe stoc. In acelasi timp, mai exact in ultima saptamina a lunii aprilie, firma "Protan" Bucuresti, cu care avea contract pentru colectarea si distrugerea oualor expirate, a anuntat ca isi sisteaza activitatea, deoarece are o problema cu alimentarea cu gaz metan. Dupa 30 aprilie, "Protan" a reluat colectarea marfii perimate de la "Agrimon", dar in limita unei incarcaturi de tir pe zi, cit ii permitea capacitatea instalatiei de neutralizare. Ouale adunate pe stoc erau, insa, atit de multe incit au inceput sa se strice, imprastiind in atmosfera un miros pestilential. Duhoarea era atit de puternica incit unuia dintre comisarii de mediu care s-au deplasat la Plopu, in urma sesizarilor locuitorilor, i-au dat lacrimile, in momentul cind s-a apropiat de hala unde se aflau reziduurile.
"S-a ajuns in aceasta situatie din motive independente de vointa noastra. N-am putut sa exportam, iar in perioada de dupa Paste pe piata romaneasca nu mai era cerere de oua. Ghinionul a facut ca tocmai in aceasta perioada "Protan" sa aiba probleme si sa nu poata prelua marfa expirata. Dar deja situatia a inceput sa se stabilizeze si speram ca, pina la sfirsitul saptaminii viitoare, sa lichidam tot stocul de oua expirate. Deja s-a reinnoit autorizatia de export, iar dupa ce va fi publicata pe site-ul oficial al Uniunii Europene vom putea vinde oua in spatiul comunitar", ne-a declarat, ieri, Vali Pavel, directorul comercial al "Agrimon" Oprisenesti. Deocamdata, fiindca nu se poate spune ca situatia a fost generata de reavointa sau din neglijenta cuiva, Garda de Mediu Braila nu a luat nici o masura impotriva fermei avicole, insa a dispus doua masuri urgente. "In primul rind, s-a dispus suplimentarea eforturilor de eliminare a cantitatii de oua aflate pe stoc si am inteles ca deja au luat legatura cu inca o firma de neutralizare, din Macin. Totodata, trebuie aplicat un dezinfenctant in hala respectiva, pentru neutralizarea riscului infestarii atmosferei. Miercuri, 23 mai, vom verifica daca s-au respectat aceste dispozitii, iar daca cei de la "Agrimon" nu s-au conformat se vor lua masuri foarte severe impotriva lor", ne-a declarat comisarul sef Daniela Agache.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu