Cinci copii au fost lasati de izbeliste la Sectia Distrofici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cinci copii au fost lasati de izbeliste la Sectia Distrofici

Nu mai putin de cinci copii de la sectia Pediatrie III Distrofici a Spitalului Judetean au fost preluati, vineri, 25 mai, de catre reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila. Micutii, cu virste cuprinse intre 2 si 4 ani, au fost lasati de izbeliste de familiile lor. Ei au fost internati in spital chiar de parinti care, ulterior, i-au abandonat.
Copilul C.F., in virsta de 4 anisori, nu a fost vizitat de mama pe toata perioada spitalizarii. Aceasta este din Calarasi, motiv pentru care institutia braileana a luat legatura cu autoritatile din zona pentru a elucida situatia mamei si a intentiilor ei fata de cel mic.
Minorul D.M. are numai 2 ani si 8 luni. "Parintii au domiciliul stabil in Braila. S-au purtat discutii cu familia extinsa, deoarece parintii sint plecati in strainatate. Initial, mama a plecat din tara lasind un copil in grija tatalui si a bunicii paterne, iar pe D.M., in unitatea medicala. Integrarea minorului in familie, dupa insanatosire nu a fost posibila deoarece si tatal a plecat in strainatate in aprilie 2007. Noi am discutat si cu bunica paterna, a carei atitudine a fost tot de respingere a micutului de 2 ani si 8 luni. Aceasta a considerat ca intreaga responsabilitate revine mamei", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila.

Gemeni de 4 ani fara paternitate stabilita si copila de 3 ani provenita dintr-o relatie ocazionala

Gemenii D.C. si D.N. au numai 4 anisori si nu au paternitate stabilita. Mama a fost dezinteresata de cei mici, acestia fiind vizitati numai de tatal biologic care nu e trecut in acte. "Desi domiciliul legal al mamei este pe raza judetului Braila, aceasta a parasit familia, stabilindu-se in alta localitate, ignorind faptul ca are doi copii care sint internati. Aflata pe o perioada scurta de timp in judet, mama a fost contactata de catre echipele noastre care au informat-o in legatura cu importanta cresterii copiilor in familia naturala, dar si in legatura cu consecintele nefavorabile ale mentinerii nejustificate a minorilor in mediul spitalicesc. Dorinta manifestata de mama de a-si lua copiii acasa a fost doar la nivel declarativ. Desi aceasta a beneficiat de suportul specialistilor in ceea ce priveste integrarea minorilor, toata munca a fost in zadar. Reprezentantii institutiei noastre au oferit consiliere, au discutat cu autoritatile locale, au informat tatal biologic in legatura cu procedura de recunoastere a paternitatii si au incercat sa sensibilizeze familia extinsa. Incercam sa gasim solutii in functie de particularitatea fiecarui caz", a precizat Alexandru Sculschi.
O alta copila internata de mama la sectia Pediatrie III Distrofici care nu a fost vizitata pe toata perioada spitalizarii este V.A. Micuta are numai 3 anisori si provine dintr-o relatie ocazionala a mamei. "Mama nu a fost identificata de specialistii institutiei noastre cu toate ca domiciliul legal al acesteia este in Braila. Bunica materna cu care am discutat a marturisit ca aceasta este plecata in strainatate, a intrerupt relatiile cu familia si a lasat in grija femeii inca o fetita de 5 ani. Bunica nu are resurse financiare pentru a creste inca un copil, salariul de la societatea Eco S.A. fiind insuficient", a completat Alexandru Sculschi.
Avind in vedere situatia grava a celor 5 copii, institutia braileana a emis dispozitii de plasament in regim de urgenta. Micutii se afla acum in Centrul de Plasament in Regim de Urgenta destinat Copilului abuzat, neglijat, exploatat. Reprezentantii DGASPC vor sesiza instanta de judecata in legatura cu cazurile celor 5 minori care, insanatositi fiind, nu s-au putut intoarce in familiile biologice. Magistratii trebuie sa stabileasca masuri speciale de protectie care sa raspunda nevoilor micutilor.


Sectia Pediatrie III Distrofici functioneaza peste capacitatea normala

Sectia de distrofici, care are un numar de 40 de paturi, functioneaza peste capacitatea normala, cu 60 de copii, cu virste cuprinse intre 28 de zile si 7 ani, iar unii dintre acestia nu sint vizitati cu lunile de catre parinti sau apartinatori legali. O parte dintre copii, nascuti cu 900 grame, au mai luat in greutate, dar toti au probleme medicale, fie ca sint anemici, fie ca nu au atins inca greutatea pentru virsta pe care o au. Dupa cum am aflat de la dr. Lucica Scutaru, de la Autoritatea de Sanatate Publica Braila, unii parinti se intereseaza de ei si vor sa-i ia acasa, chiar daca fac acest lucru doar pentru banii pe care urmeaza sa-i primeasca din ingrijirea acestora, dar altii nu vor sa-i mai ia pe micuti. Mai mult decit atit, numarul copiilor internati trebuie sa se reduca, dar sint si cazuri in care copiii au fost redati familiei, dar au ajuns din nou in sectia de distrofici, pe motiv ca s-au imbolnavit acasa.
Dr. Doina Iliescu, seful sectiei de distrofici, ne-a confirmat ca sint citeva cazuri, in care parintii sau rudele copiilor internati doresc sa ii ia acasa, dar ca nu intrunesc conditiile legale in acest sens. "Avem doi copii gemeni, de 5 ani, care sint declarati pe numele mamei, care este plecata din tara, cu tata necunoscut; tatal a venit sa vada gemenii, vrea sa ii ia, noi il credem pe cuvint ca este tatal lor, dar legal, el nu este trecut in actul de nastere, in dreptul numelui tatalui este linie, iar noi nu ii putem da copiii, daca nu isi rezolva situatia legal. Un alt caz este cel al unei fetite a carei mama este plecata in Spania, este declarata pe numele tatalui, dar acesta este detinut, iar bunica paterna a venit sa ia copilul. Sintem de acord ca bunica sa ia copilul, dar ea trebuie sa rezolve situatia incredintarii la Focsani, acolo unde domiciliaza. O situatie similara este si in cazul familiei Decu, unde mama a luat copilul acasa, acesta s-a imbolnavit si a ajuns din nou in sectie, iar tatal vrea sa ia el copilul, dar nu are hotarire judecatoreasca in acest sens", ne-a spus dr. Doina Iliescu, seful sectiei de distrofici din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro