Mergi la conţinutul principal

Cifre concrete şi puţină imaginaţie

Nici nu mai contează cât de mulţi sau de puţini cred în Covid, în pericolul reprezentat de coronavirus sau în măsurile de prevenire a răspândirii bolii. Oricum lumea s-a împărţit de mult în cel puţin două tabere şi va rămâne la fel, indiferent de ceea ce se întâmplă în realitate. Poate că pe mulţi nu-i impresionează Covid şi nici efectele acestei boli, considerând că, totuşi, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, este vorba despre asimptomatici sau persoane cu forme uşoare şi foarte uşoare, prin urmare totul este exagerat.

Doar că există nişte cifre care, chiar dacă sunt considerate  de mulţi sceptici irelevante, ele arată dimensiunea posibilului dezastru. Este nevoie doar de puţină minte şi imaginaţie, pentru a înţelege de ce sunt, totuşi, necesare măsurile de prevenire stabilite de autorităţi, pe baza unor informaţii şi proceduri stabilite de nişte specialişti.

În prezent, la 4.000 de cazuri noi pe zi, s-a ajuns la un număr de cazuri active de aproape 46.000. Dintre aceştia, circa 10.000 sunt internaţi, iar vreo 770 sunt în stare gravă, în secţiile ATI – unde se găsesc tot mai greu locuri disponibile. Cine contestă că secţiile ATI sunt suprasolicitate, chiar nu merită băgat în seamă. „Doar” 770 de cazuri grave, la 46.000 de bolnavi, adică 1,6%, chiar pare o cifră mică. Poate că nici cei 60-70 de morţi zilnic nu impresionează pe mulţi. Doar că, la un număr de 8.000 de cazuri noi pe zi, de exemplu, s-ar ajunge la circa 90.000 de cazuri active, 20.000 de internaţi şi peste 1.500 în secţiile ATI – cifre de la care, deja, sistemul medical intră în colaps. Şi asta doar în cazul unei dublări a numărului de cazuri noi. Dar cum ar fi dacă s-ar ajunge la 16.000 de cazuri pe zi? Sau la 32.000 de cazuri? N-ar mai exista paturi libere în niciun spital din România, nu doar la ATI. Mai contează că majoritatea covârşitoare a cazurilor sunt forme uşoare sau total asimptomatice, când se vor înregistra sute de morţi în fiecare zi şi când sistemul medical va claca nu doar pentru bolnavii de Covid, ci pentru absolut toată lumea? Mai are vreo relevanţă că 98% din cazuri sunt uşoare?

Şi mai există o cifră care vorbeşte de la sine: judeţul Argeş, unul dintre cele mai industrializate din ţară, înregistrează în prezent cea mai mică rată de infectare la nivel naţional la mia de locuitori, după ce, în iulie, era un judeţ fruntaş la creşterea cazurilor de Covid. „Secretul”? Încă din 30 iulie, în judeţul Argeş s-a impus obligativitatea purtării măştii inclusiv în spaţiul public exterior, în paralel cu interzicerea târgurilor şi a evenimentelor publice, precum şi cu limitarea programului teraselor până la ora 22.00, respectiv ora 23.00 în weekend, inclusiv în cazul celor în care se organizau nunţi. Este exemplul de judeţ în care prevenţia şi prudenţa au câştigat, nefiind astfel nevoie de nicio carantină. Concluziile le poate trage fiecare. Este nevoie doar de puţină imaginaţie şi minte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro