Chinurile consolidării tunelului de sub Dorobanţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chinurile consolidării tunelului de sub Dorobanţi

Lucrările la consolidarea canalului colector de sub bulevardul Dorobanţilor vor mai dura minim o lună de zile, potrivit conducerii firmei "Tancrad" SRL. În această perioadă, circulaţia tramvaielor va fi oprită, transportul public de călători pe ruta Dorobanţilor urmând să fie asigurat, ca şi până acum, cu autobuze.
În mod normal, consolidarea canalului colector, la fel ca şi lucrările de la suprafaţă ce au vizat reabilitarea şi modernizarea bulevardului, ar fi trebuit să fie gata încă din decembrie 2013. Aşa a fost prevăzut în contractul în valoare de circa 100 milioane de lei, finanţat cu bani europeni şi încheiat de municipalitatea brăileană cu asocierea de firme "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft". Se ştie, însă, că întreg procesul de reabilitare a bulevardului Dorobanţilor a fost însoţit de numeroase probleme, de la modul controversat în care a fost atribuită lucrarea - aspect ce a dus la episodul arestării primarului Aurel Simionescu de către DNA -, până la soluţii tehnice greşite, ce au avut nevoie de corectări repetate. O astfel de soluţie proiectată aiurea a fost şi cea legată de consolidarea vechiului canal colector, care trece prin subteran, de la un capăt la altul al bulevardului. Pe lângă faptul că au început lucrările de consolidare abia în 2014, când termenul de finalizare a întregului contract era deja depăşit, constructorii aveau să constate tocmai în primăvara anului 2015 că în dreptul celor mai multe dintre intersecţiile existente pe sectorul cuprins între Str. Tineretului şi Str. Theodor Aman, tunelul fusese întărit cu cintre, mai exact cu armături din oţel beton, de care proiectul tehnic iniţial nu ţinuse cont.
După cum ne-a explicat primarul Aurel Simionescu, cintrele respective au fost montate în anii 80, ca măsură de prevenţie, după ce s-a produs un accident grav pe bulevard din cauza canalului colector. Este vorba despre acel incident în care tunelul subteran a cedat sub greutatea unui tramvai, în zona intersecţiei Dorobanţilor cu Str. Apollo. Din fericire, terenul s-a năruit în urma tramvaiului plin cu călători, astfel că tragedia ce ar fi putut urma a fost evitată la mustaţă. Cert este că pe o distanţă de câteva zeci de metri s-a format o groapă imensă de-a lungul liniei de tramvai. Autorităţile de atunci au acţionat, însă, rapid. Legenda spune că fostul prim-secretar Anton Lungu a stat zi şi noapte pe şantier, impulsionând lucrurile aşa încât, în doar câteva zile, zona a fost degajată de dărâmături, iar circulaţia tramvaiului a fost deviată pe Str. IC Brătianu. După aceea, timp de câteva luni s-a lucrat la refacerea canalului colector, inclusiv la întărirea acestuia cu inele de oţel - aceste cintre peste care au dat cei de la "Tancrad" anul trecut. Într-un timp relativ scurt, măsurat în luni de zile, la suprafaţă s-a pus totul la loc încât nu se mai cunoştea că a fost acolo o ditamai groapa.
Cintrele montate atunci trebuie scoase de pe poziţie şi înlocuite, fiindcă între timp s-au degradat şi nu mai prezintă siguranţă, după cum explică Lucian Stanciu, directorul firmei "Tancrad" SRL Galaţi. Operaţiunea nu este deloc uşoară, pentru că în zona acestor inele de oţel s-au acumulat şi s-au pietrificat, de-a lungul anilor, tone de mizerie.
"Cintrele vechi se dau jos şi se pun în locul lor armături noi. Pe porţiunile unde nu sunt cintre, interiorul canalului colector se curăţă şi se impermeabilizează cu o soluţie specială", ne-a spus directorul Stanciu. Potrivit acestuia, operaţiunile de consolidare a canalului vor mai dura cam o lună - o lună şi jumătate.
Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat, în luna decembrie a anului trecut, alocarea a circa 5,8 milioane de lei pentru această soluţie de consolidare a colectorului de sub bulevardul Dorobanţilor. Banii vor fi plătiţi de la bugetul local deoarece, de la 31 decembrie 2015, nu mai pot fi obţinuţi bani europeni pentru proiecte începute în exerciţiul financiar 2007 - 2014.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro