Centenarul Marii Uniri, serbat cu mic cu mare la Gradiştea lui Fănuş Neagu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Centenarul Marii Uniri, serbat cu mic cu mare la Gradiştea lui Fănuş Neagu

• deşi nu au avut parte de parade militare şi alte activităţi pompoase, locuitorii comunei au marcat împreună împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire cu un spectacol la Căminul Cultural şi o petrecere românească în Hala Târgului • mai întâi, au asistat la un program artistic susţinut de elevi, iar apoi, în hala aflată la ieşirea din localitate i-au aşteptat platouri cu mâncare şi prăjituri preparate acasă de cele mai iscusite bucătărese ale satului • cele patru standuri cu preparate (Gradiştea de Sus, Gradiştea de Jos, Maraloiu şi Ibrianu) au avut inclusiv farfurii cu mâncare de post, pentru ca toţi cei prezenţi să se poată ospăta şi bucura de marea sărbătoare

 

Ziua de 1 Decembrie 2018 a fost una specială, pentru că românii au sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire, iar toată ţara a fost cuprinsă de un mare val de patriotism. Fiecare instituţie s-a pregătit cum a putut ea mai bine şi mai frumos pentru a marca acest moment unic. În timp ce oraşele mai mari s-au remarcat prin parade militare, depuneri de jerbe la monumentele dedicate eroilor căzuţi pe câmpul de luptă, iată că şi o comună din judeţul Brăila a marcat “altfel” Ziua Marii Uniri în Anul Centenarului. Vorbim despre Gradiştea lui Fănuş Neagu, localitate situată pe malul stâng al râului Buzău, la câţiva kilometri de graniţa cu judeţul Buzău. Sâmbătă, localnicii s-au strâns în hala de la ieşirea din comună şi s-au ospătat cu cele mai bune mâncăruri preparate de cele mai iscusite bucătărese. Primarului Petre Andrei (PNL) îi place să spună că această masă ţine locul unei serbări a localităţii. “Noi nu avem «Zilele Comunei». Prefer să petreacă toţi oamenii aici, cu mâncare şi băutură şi să se prindă în hore, decât o cheltuială mare cu artişti. Diferenţa uriaşă de bani o folosim pentru proiectele comunei şi îmbunătăţirea nivelului de viaţă a locuitorilor”, ne-a spus acesta.

Ziua de sâmbătă a început la Căminul Cultural, unde, după serviciul religios, elevii şcolii din localitate au susţinut momente artistice dedicate Centenarului Marii Uniri. Căminul s-a umplut de oameni dornici să vadă ce au pregătit cei mai tineri fii ai satului, aceştia din urmă reuşind chiar să întreacă aşteptările publicului, prin priceperea şi iuţeala paşilor de dans popular, dar şi a naturaleţei programului artistic.

Emoţii a transmis şi Dănuţ Enache, un adolescent cu care şcoala “Emil Drăgan” s-a mândrit de 1 Decembrie. Băiatul a absolvit ciclul gimnazial la Gradiştea, după care a fost admis la Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” Breaza, iar acum este elev în clasa a X-a. Acesta a fost invitat la serbarea de la căminul cultural pentru a citi numele ostaşilor din localitate căzuţi pe front. Îmbrăcat în uniforma colegiului, adolescentul a adus momentului solemn un plus de patriotism.

 

1 Decembrie cu cele mai bune preparate de casă

Ulterior, sătenii s-au mutat câteva zeci de metri, de la Căminul Cultural la Hala de la intrarea în comună, acolo unde îi aşteptau mese pline de mâncare. Brânză cu ceapă, caşcaval, felii de pâine unse cu icre, salată de vinete, salată de ciuperci cu maioneză, peşte, sărmăluţe în foi de varză cu mămăliguţă şi ardei iuţi, fasole cu ciolan şi fasole făcăluită, plăcintă şi prăjituri - toate pregătite acasă. Afară, lângă hală, friptura sfârâia pe grătar. Localnicii s-au ospătat pe gratis, iar la final au votat cea mai bună farfurie, căci întregul eveniment culinar a căpătat nuanţe de competiţie între Gradiştea de Sus, Gradiştea de Jos, Maraloiu şi Ibrianu, satele componente ale comunei.

Femeile au muncit vreo 2 zile să termine la timp mâncarea şi să aranjeze platourile. Spre exemplu, echipa Grădiştei de Sus a fost formată din 6 persoane, iar “liderul” a fost Mariana Serea, în vârstă de 57 de ani. La ea acasă a avut loc “desfăşurarea de forţe”, iar joi şi vineri în bucătăria ei nu s-a gătit altceva decât bucatele pentru 1 Decembrie. “Am făcut în jur de 1.000 de sărmăluţe, din care 220 de post şi restul cu carne, ceaunul de fasole cu ciolan - vreo 5 găleţi cred că am folosit, plus salată din peşte cu cartofi, salată de vinete, salată de ciuperci cu maioneză, prăjituri de 3-4 feluri, plăcintă. Absolut toate sunt făcute acasă. Echipa noastră de 6 persoane a muncit două zile. A fost destul de multă muncă”, ne-a declarat Mariana Serea. Ca această echipă au muncit toate celelalte.

Farfuriile cu mâncare au fost frumos aranjate, pe feţe de masă de un alb impecabil, acoperite pe ici-colo cu ştergare cu motive tradiţionale. Versurile scrise de un soldat în timpul Primului Război Mondial au fost tipărite pe câteva pliante ce au fost afişate la fiecare stand. “Nu plânge, Maică Românie!” este numele poeziei despre care se spune că a fost scrisă de un soldat ce a murit în toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpaţii de Curbură. Hârtiuţa pe care erau aşternute versurile a fost găsită de camarazi în raniţa ostaşului ucis în luptă. Din păcate, autorul nu a mai apucat să-şi vadă împlinit visul Unirii, însă mesajul pe care a dorit să-l transmită a rămas nemuritor. “Nu plânge, Maică Românie!/ E rândul nostru să luptăm/ Şi din pământul ce ne arde/ Nicio fărâmă să nu dăm!/ (...) Nu plânge, Maică Românie!/ Adună tot ce-i bun sub soare; Ne cheamă şi pe noi la praznic,/ Când România va fi Mare!” - este doar o parte a versurilor ce le-au amintit grădiştenilor de Marea Unire.

Revenind la mâncare, cele mai poftite au fost, bineînţeles, sărmăluţele în foi de varză cu mămăliguţă caldă, însă prima mâncare care s-a epuizat din primele minute a fost cea de post. Apetitul a fost deschis cu un păhărel de ţuică, iar după masă a mers foarte bine un pahar cu vin.

 

Primarul, foarte apreciat de comunitate

“Cele mai bune sarmale au fost la Gradiştea de Sus, iar cea mai bună fasole la Maraloiu (referindu-se la standuri - n.r.). Foarte mult îmi place ce văd aici. Avem un primar destoinic! Să-i dea Dumnezeu putere să ne conducă şi pe viitor, suntem tare mulţumiţi de el, chiar face ceva pentru noi. A asfaltat străzile, a făcut frumos căminul cultural, şi şcoala... Este harnic, vă zic eu!”, ne-a povestit tanti Maria, o femeie trecută de 60 de ani, la ieşirea din hală. Avea în mână câteva prăjituri, înfăşurate într-un şerveţel, despre care ne-a spus că le va mânca acasă. La fel de mulţumiţi au fost şi ceilalţi oameni prezenţi în hală, ca dovadă toţi îl căutau pe primar pentru a-l felicita.

Între timp, a fost gata şi carnea făcută pe grătar, iar după ce s-au ospătat bine, grădiştenii s-au prins în horă cu primarul Petre Andrei şi au petrecut româneşte. Pe chipurile lor puteai observa cu ochiul liber cum grijile de zi cu zi nu mai au loc, iar bucuria Centenarului chiar a fost una sinceră şi naturală din partea localnicilor.

Este al doilea an în care este organizată această masă pentru săteni. “Noi sperăm că evenimentul a ieşit bine, iar oamenii sunt mulţumiţi. Se apropie Sărbătorile de iarnă şi aş dori să le transmit grădiştenilor, inclusiv celor plecaţi peste hotare, toate gândurile bune, sănătate, să aibă Sărbători liniştite şi frumoase, iar Noul An să le aducă tot ce-şi doresc. Sunt nişte oameni minunaţi şi îi respect, iar proiectele pe care le-am desfăşurat şi le desfăşurăm în continuare sunt pentru ei”, a spus în încheiere Petre Andrei, primarul liberal al comunei Gradiştea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro