O descoperire importanta a oamenilor de stiinta arata modalitatea in care tanicitele (celule ale creierului ce controleaza nivelurile de energie) detecteaza nutrientii din alimentele pe care le consumam si transmit apoi aceste informatii catre creier.
Conform cercetarii, coordonate de prof. Nicholas Dale, de la Universitatea Warwick din Marea Britanie, sunt doi aminoacizi care reactioneaza cel mai bine cu tanicitele, arginina si lizina, iar efectul este senzatia de satietate. Practic, aceasta descoperire poate duce la crearea unor diete eficiente, pe baza aminoacizilor arginina si lizina.
Alimentele pe baza de arginina si lizina ajuta la slabit
Cercetarea a constat in introducerea aminoacizilor arginina si lizina, intr-o forma fluorescenta, in celule ale creierului. Cu ajutorul microscopului, oamenii de stiinta au observat ca in doar 30 de secunde tanicitele au detectat prezenta aminoacizilor si au transmis rapid informatia catre partea creierului care controleaza apetitul si greutatea corporala.
„Nivelurile de aminoacizi, in urma unei mese, reprezinta un semnal foarte important, ce confera senzatia de satietate. Tanicitele se gasesc in centrul regiunii cerebrale ce controleaza greutatea corporala si este important de mentionat ca simt in mod direct aminoacizii. Descoperirea are implicatii foarte importante pentru gasirea de noi modalitati de a ajuta oamenii in a-si controla greutatea”, sustine prof. Nicholas Dale.
Pe langa posibilitatea de creare a unor noi diete, oamenii de stiinta spun ca aceasta descoperire ar putea duce la inventarea de tratamente ce ar urma sa inhibe apetitul, prin activarea tanicitelor. Pana atunci, este important de stiut ca printre alimentele bogate in arginina si lizina se numara carnea de pui, muschiul de vita, pulpa superioara de porc, macroul, prunele, avocado, migdalele sau lintea.
Articol preluat de pe farmaciata.ro