Mergi la conţinutul principal

Cele mai grele cauze rezolvate de Politie in 2005

2005 a fost un an greu pentru politistii braileni, cel putin judecind dupa numarul cauzelor speciale inregistrate in aceasta perioada. Ofiterii si agentii au instrumentat spete dificile, au solutionat evadari din arest, atacuri armate puse la punct chiar de victime, crime sinistre, deturnari de fonduri PHARE, au anihilat escroci care se dadeau drept guvernanti, au deschis dosare penale si le-au dus pina-n faza de urmarire penala chiar impotriva unor colegi, au contribuit la rezolvarea unor cauze cum ar fi captura de Ecstasy, din noiembrie. Marea criminalitate a cunoscut un trand ascendent in 2005. Sub directa indrumare a unitatilor de Parchet, au fost efectuate acte de constatare si cercetare penala, in sectorul de mare criminalitate, in 57 de dosare penale, care au avut ca obiect 65 de infractiuni, pentru care au fost cercetate 73 de persoane. Serviciul de Combatere a Crimei, refacut din temelii anul trecut, a instrumentat 27 de infractiuni de mare criminalitate, Serviciul de Investigare a Fraudelor - 22 de infractiuni, Serviciul de Investigatii Criminale, doua infractiuni, iar formatiunile de Cercetari Penale, impreuna cu alte departamente - 14. Per-total, politistii structurii de crima organizata au constatat 89 de infractiuni, cu 75% mai mult decit in 2004. Dintre acestea, 14 au fost de natura economico-financiara si 49 de natura judiciara. 66 de persoane au fost cercetate in aceste cauze, din care doua au fost prinse in flagrant. Pe timpul cercetarilor au fost identificate si indisponibilizate 400 gr. canabis, 20 de milioane de lei, 400 euro - bancnote false, 120 fiole de efedrina de concentratie 5 % si trei autoturisme furate din strainatate.

Politia braileana a contribuit la capturarea traficantilor de droguri

Trei braileni, membri ai uneia dintre cele mai mari retele de traficanti de stupefiante din Europa de Vest, au fost arestati pentru trafic de droguri de mare risc, dupa ce, in urma unei anchete ce a durat mai mult de patru luni, politistii i-au prins in flagrant, avind asupra lor aproape 2.100 de pastile de Ecstasy. Doi dintre indivizi, recidivisti sadea, cunoscuti ca spargatori de locuinte si autoturisme atit in Romania, cit si in Irlanda, au fost retinuti intr-o noapte de la finele lunii noiembrie 2005. Un al treilea, cunoscut in Braila ca "profesorul de muzica", gratie studiilor muzicale pe care le are, dar si datorita faptului ca obisnuia sa cinte la petreceri organizate, a fost retinut citeva zile mai tirziu. Primii doi au primit mandate de cite 15 zile de arest preventiv, in cadrul unei sedinte a judecatorilor braileni, iar cel de-al treilea, capturat la inceputul lunii decembrie, a fost si el arestat preventiv, insa pentru 29 de zile. Ulterior, si in cazul celor dintii arestati au fost prelungite mandatele. In urma mai multor descinderi avizate de Parchet, politistii au ridicat si pastilele de Ecstasy, din Obor, dintr-un imobil in care locuia unul dintre traficanti.

"Victima", dovedita ca fiind creierul atacului asupra magazinului "Proton"

In ziua de 16 noiembrie 2005, Monica P.(28 de ani), Bogdan Catalin (38 de ani) si Costel N.(22 de ani), toti din Braila, autorii Inscenarii tilhariei, comisa In data de 12 noiembrie, au fost prezentati la Judecatoria Braila cu propunerea de arestare preventiva, sub aspectul savirsirii infractiunilor de delapidare, complicitate la delapidare si asociere In vederea savirsirii de infractiuni. Judecatoria Braila a dispus arestarea preventiva, pentru urmatoarele 29 de zile, a lui Bogdan Catalin D. si a lui Costel N., "jaful armat" consumat pe 12 noiembrie la magazinul "Proton" fiind ordonat, conform anchetatorilor, de Monica Popazu, care, in intelegere cu fostul concubin, Bogdan- Catalin Dinescu, administrator al firmei brailene "Olma Impex", a planuit sa apeleze la doi executanti, Costel Neagu si Gheorghita Marin (arestat inca de marti), pentru a ataca unitatea. Prejudiciul, constind in telefoane mobile si alte accesorii specifice, s-a ridicat la aproape un miliard de lei, bani din care vinzatoarei i-ar fi revenit o treime, fostului concubin o alta treime, iar executantilor cealalta treime. Speta, prin ineditul si modul de rezolvare cu succes de catre judiciaristi, ar putea servi drept material didactic pentru orice absolvent de la Politie.

Evadatii din Arest, prinsi in citeva ore

Octavian Silviu Tataru, 19 ani, cu antecedente penale, nerecidivist, si Marius Iordanescu, 24 de ani, si cu antecedente, si in stare de recidiva, au fost trimisi in judecata pentru ca in seara de 18 septembrie au fugit din Arestul Politiei, smulgind gratiile interioare si spargind grilajul metalic al unei ferestre de aerisire a camerei nr. 20 de detentie. Indivizii s-au antrenat unul pe altul si au smuls gratia, dindu-le batai de cap politistilor, pret de citeva ore bune. Atunci, a fost alarma de gradul "0" in Politia braileana. Indivizii se plimbasera toata seara, dupa care, spre miezul noptii, au plecat spre Cimitirul "Sf. Constantin". Au dormit intr-o ghereta darapanata, impreuna cu un batrin. In jurul orei 7.00 s-au dus spre casa matusilor lui Tataru: Stela Popa si Fira Tataru, de pe Str. Stefan Secareanu. In aceeasi zi, in jurul orei 12.00, au urcat in podul casei, auzind sirenele Politiei. Au fost prinsi la ora 12.20. Mascatii aveau armele atintite spre ei si ordin sa traga in caz de necesitate.
In cadrul unui experiment judiciar efectuat ulterior, Tataru a rupt, cu miinile goale, o gratie in trei secunde si o alta in noua secunde. De atunci, lucrurile s-au schimbat la arest, s-au luat masuri pentru intarirea mijloacelor de securitate, dar s-au imbunatatit si conditiile de detentie.

Deturnare de fonduri PHARE

Si criminalitatea economico-financiara a cunoscut un nou concept de acttiune in 2005, indeosebi din cauza complexitatii cauzelor inregistrate. Au fost finalizate cercetarile cu privire la 60 de evaziuni fiscale, 27 de infractiuni de delapidare, sapte infractiuni la regimul vamal, cinci pentru incalcarea legilor bancare, 11 infractiuni prevazute si pedepsite de legea dreptului de autor si drepturi conexe. In 2005, ofiterii si agentii de la Economic s-au axat pe cercetarea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmari deosebite, fiind efectuate acte premergatoare in trei dosare complexe, in care au fost invinuite doua persoane. In domeniul combaterii coruptiei s-au desfasurat activitati specifice materializate in depistarea a 66 de persoane, cercetate intr-un numar de 33 de dosare penale, pentru comiterea a 84 de infractiuni, declinate unitatilor de parchet, intre care 28 catre Departamentul National Anticoruptie, din care 15 de luare de mita, 20 pentru dare de mita, 12 pentru trafic de influenta, 33 pentru alte fapte de coruptie si patru pentru primirea de foloase necuvenite. Contravaloarea sumelor de bani si a bunurilor materiale care au facut obiectul actelor de coruptie a fost de 272,4 milioane de lei si evidentiaza faptul ca 25 dintre persoanele implicate in acte de coruptie indeplineau functii de conducere. De departe, cea mai spectaculoasa cauza instrumentata de ofiterii de la Economic in acest an a fost deturnarea de fonduri europene, inregistrata la Zona Libera.
Atunci, banii obtinuti prin acte false de la Comunitatea Europeana, pentru constructia Parcului Industrial Braila, au fost deturnati in conturile unor turci. Politia a descoperit si cercetat acest caz, a trimis doi turci - patroni in Braila - si pe fostii directori ai Zonei Libere si "Tracon" in fata Parchetului National Anticoruptie, pentru deturnare de fonduri, evaziune fiscala, fals si uz de fals, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu. 160 de mii de euro au fost rupti din ceea ce avea sa fie cea mai mare investitie PHARE in Braila. Fondurile au fost transferate intr-o banca din capitala si apoi in conturile unor turci, chiar pe sub nasul finantatorilor: Ministerul Integrarii Europene si Guvern.

Crima de la Chiscani si violul din blocul "NATO", elucidate

In vara lui 2005, anchetatorii au format o echipa de elita si au dovedit, dupa o luna si jumatate, ca taman indivizii ce reclamasera disparitia tinarului de 16 ani, din Chiscani, si care pacalisera in patru rinduri detectorul de minciuni sint autorii oribilei crime din combinat. Sorin Gabriel Broasca, 16 ani, a fost momit "la furat de fier vechi" de trei dintre prietenii sai, Gigel Bogdan, 20 de ani, zis "Moldoveanul", Vasile Cuti, 21 de ani, zis "Bongo" sau "Bancorex", si Ionut Hristian, 16 ani, tocmai cu scopul de a fi jefuit si omorit. Radiografia crimei: unul i-a aruncat cu o cheie in cap, celalalt i-a implintat un cutit in git, iar cel de-al treilea l-a luat la pumni si picioare, dupa care i-a infipt cutitul in ceafa. Dupa aceea, l-au aruncat intr-un canal si au sters urmele. Crima parea una perfecta, dat fiind ca autorii au reusit sa fenteze chiar si poligraful, canalizindu-i pe anchetatori, in prima faza, pe o pista plauzibila conform careia paznicii care i-au prins la furat ar fi putut sa-l omoare. Si solutionarea dosarului violului consumat in ziua de 26 mai, in blocul "NATO" (G13) din cartierul Hipodrom, a dat mari batai de cap judiciaristilor braileni. Initial, violul in grup, urmat de tentativa fetei de a-si pune capat zilelor prin injunghiere, a fost inregistrat ca o cauza cu autori necunoscuti. Numele violatorilor: Cristinel Feraru, 30 de ani, proprietarul imobilului nr. 145, unde s-a consumat infractiunea, si Spiru Maradin, 35 de ani, locatar in acelasi bloc, la apartamentul nr. 98. Au fost prinsi, pe 22 iulie, iar in august, cauza s-a finalizat cu incarcerarea celor doi.

Falsul guvernant - "fabrica" de diplome

Tot in vara lui 2005, Politia braileana si-a adjudecat o bila alba: a prins unul dintre cei mai versati falsificatori care, timp de vreo doi ani, s-a dat drept sef la Corpul de Control al Guvernului, a inselat zeci de indivizi ca le rezolva problemele, ba chiar, pe unii "i-a pus in legalitate" contra-cost, facindu-le rost de certificate de atestare profesionala, valabile pentru munca in strainatate, iar altora le-a facut rost de diplome de bacalaureat. In mod cert, individul nu lucra singur. El are numai opt clase si din cei 54 de ani pe care-i are, 20 reprezinta condamnari la inchisoare pentru fapte similare: uzurpare de calitati oficiale, inselaciune si fals. Individul avea asupra lui 30.000 de euro pe care nu i-a putut justifica, plus o groaza de documente in alb, purtind seriile si antetele unor ministere, precum acela al Muncii sau Educatiei si Cercetarii. In autoturismul "Audi A4", cu care Dumitru Cercel, cu nume de cod "Ninel Dumitriu", se plimba, Politia a mai gasit stampile cu antetele mai multor institutii si o bijuterie-breloc din aur masiv, de 24 de carate.
"Daca aici erau fraieri?!", si-ar fi justificat bucuresteanul Dumitru Cercel faptele. Nu i-a mers, insa, pentru mult timp. A fost "cazat" la penitenciar.

Primii sefi destituti din vina lor

Si-n materie de disciplina interna, anul 2005 s-a dovedit a fi mai plin decit altii. Zeci de politisti au plecat la pensie, insa unii au fost sanctionati, mustrati, ba chiar dati afara pentru grave abateri.
In primavara lui 2005, cms.sef Dumitru Hahui, adjunct al comandantului de la Politia Municipiului, cms.sef Chirita Codirla, sef al Serviciului Management- Resurse Umane (MRU) si cms. Grigore Sava, sef al Biroului Politiei pentru IMB - au fost primii ofiteri cu functii, din "garda veche", care - raportat cel putin la ultimii trei ani - au fost destituiti, din cauze culpabile lor, inainte de a se "imbolnavi" ori pensiona anticipat. Vestea destituirii celor trei a fost data chiar de insusi scms. Catalin Chivu, inspectorul sef al IPJ Braila, care a sustinut ca a luat aceasta decizie in urma raportului formulat de ofiteri din cadrul Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor, cu prilejul unei anchete efectuate, timp de sase zile, in luna mai, cind au verificat "la bold" intreaga activitate a Politiei brailene, de mai mare amploare, insa, la municipiu. "Da. I-am eliberat din functii!", a declarat, atunci, ferm, scms.Chivu. Inspectorul sef si-a motivat decizia, in masura in care ordinele esaloanelor superioare i-au permis, dupa cum spunea:"I-am eliberat din functii pe cei trei pentru grave abateri in munca de Politie". Tot in 2005, noua comanda a inregistrat un caz rarisim: a deschis dosar penal pe numele unui ofiter rezervist. Este vorba despre dosarul penal deschis pe numele cms.sef Antonel Colceag, cu privire la modul in care acesta a gestionat Fundatia "Ancheta" si a umblat la statutul acesteia. In acest dosar, s-a inceput urmarirea penala.
Una peste alta, anul 2005 a fost mai plin, "mai bun", conform declaratiei formulate, la finele acestuia, de catre cms. Ionel Decu, adjunct al sefului Inspectoratului:"Chiar daca unele cifre nu ne avantajeaza, cum ar fi numarul dosarelor cu autori necunoscuti, 2005 a fost, din punctul meu de vedere, unul in care am muncit mult, dar si bine".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro