Plantele medicinale fac parte din cultura şi tradiţia fiecărei ţări, încă din cele mai vechi timpuri, de când omul a căutat diverse metode de tratament pentru răceli, probleme digestive sau depresie.
Acestea sunt uşor de cultivat în propria casă, astfel încât să le aveţi la îndemână ori de câte ori trebuie să gătiţi sau să va preparaţi un ceai. Iată, aşadar, care sunt beneficiile unor astfel de plante pentru sănătate.
1. Proprietăţile terapeutice ale rozmarinului
Este folosit de mii de ani în medicina tradiţională chineză ca tonic cerebral. Rozmarinul conţine uleiuri volatile care ajută la stimularea activităţii şi vigilenţei creierului. Unul dintre compuşii săi este cineolul. S-a demonstrat pe şoarecii de laborator că măreşte capacitatea de a străbate labirinturi. Aşa că săriţi peste cafea şi asiguraţi-vă nivelul de energie cu rozmarin. Rozmarinul ajută, de asemenea, la digestie şi întăreşte sistemul imunitar. Folosiţi-l în ceai, asociat cu carnea de pasăre în supe sau ca odorizant energizant în casă.
2. Calităţile terapeutice ale mentei
Menta de toate felurile este considerată una dintre cele mai versatile plante în medicina tradiţională chineză. Menta are multiple proprietăţi medicinale: îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, calmează spasmele, linişteşte stomacul şi ameliorează gazele. Într-o cultură marcată de o dietă necorespunzătoare şi, implicit, de o digestie defectuoasă, menta poate fi cel mai bun prieten. În plus, este bogată în antioxidanţi care susţin, de asemenea, o vedere bună şi „curaţă” ficatul, ajutând la eliminarea toxinelor din organism. Băut cu o jumătate de oră după masă, ceaiul de mentă asigură bună funcţionare a digestiei.
3. Oregano-beneficii terapeutice
Când vă este frig sau aveţi gripă, faceţi o infuzie de oregano şi inhalaţi vaporii, ce au proprietăţi antibacteriene, antivirale şi decongestionante. Această plantă creşte imunitatea, ajută la digestie şi previne balonarea.
4. Proprietăţile vindecătoare ale salviei
Medicina tradiţională chineză foloseşte de mult timp salvia pentru a ajuta la prevenirea pierderii funcţiei mentale care vine odată cu vârsa. S-a demonstrat că salvia ajută la creşterea oxigenării cortexului şi la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare. Salvia este bună şi pentru digestie. O puteţi folosi la supe şi la prepararea mâncărurilor din carne de pasăre.
5. Proprietăţile curative ale arpagicului
Face parte din aceeaşi familie cu ceapa şi usturoiul şi a fost folosit de-a lungul timpului în tratamentele naturale, deoarece conţine o cantitate substanţială de vitamina C şi minerale esenţiale, cum ar fi potasiu, calciu, fier şi acid folic. În medicina chineză, acesta este utilizat pentru a preveni respiraţia urât mirositoare, pentru calmarea durerilor de stomac sau de spate, pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice defectuoase şi ca decongestionant nazal.
6. Busuiocul-calităţi terapeutice
O plantă specifică bucătăriei italiene, al cărei miros ne poate energiza, conţine multă luteolină, bioflavonoid care protejează ADN-ul celular de radicalii liberi, potrivit studiilor de specialitate.
7. Coriandrul - o plantă cu multiple proprietăţi vindecătoare
Stimulează sistemul imunitar şi reglează digestia. Uleiul de coriandru este indicat în caz de reumatism, colici şi nevralgie, iar din seminţe se poate face o pastă în cazul în care suferiţi de ulcer bucal, ulceraţii ale pielii şi erupţii.
8. Pătrunjelul - calităţi curative
Este folosit că remediu în China pentru ficat şi curăţarea ochilor. Pătrunjelul conţine luteolină şi există dovezi că ajută la protejarea ochilor de radiaţiile UV şi de glicozilare, proces prin care moleculele de zahăr se leagă de proteine, afectând retina. Vechea reţetă folosită că remediu pentru a proteja vederea este un amestec de suc de ţelină, mentă şi pătrunjel şi trebuie folosit proaspăt. (farmaciata.ro)