Initiativa mentioneaza, la cererea speciala formulata de Franta, contributia energiei nucleare la reducerea gazelor cu efect de sera.
Sefii de state si guverne nu au reusit sa ajunga la un acord, joi seara, cu privire la caracterul coercitiv al obiectivului general, cea mai controversata problema din cadrul summitului.
Anumite state la inceput reticente, cum ar fi Franta, Finlanda sau Polonia, s-au declarat joi pregatite sa se alature obiectivului european mediu de 20 la suta (fata de circa sapte procente in prezent), dar au cerut ca viitoarea repartitie intre state sa tina cont de specificitatile lor energetice.
"Pe baza obiectivului general, obiectivele nationale specifice vor fi elaborate cu deplina implicare a statelor membre, cu grija pentru o repartitie corecta si adecvata, tinind cont de diferitele puncte de plecare nationale, printre care nivelul energiilor regenerabile si paleta energetica", se subliniaza in viitorul text.
Asa cum a fost prevazut, proiectul de text al celor 27 de state membre UE arata ca acordul lor de a se angaja sa "reduca emisiile de gaz cu efect de sera cu cel putin 20 la suta pina in 2020, spre deosebire de 1990".